1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

等左8個月, 印尼姐姐星期五就會到香港。

姐姐主係要照顧我個歲半既女。 我同先生都要返工, 平時係6299湊, 因為唔夠位住, 所以搬出嚟再搵姐姐湊。 我個女平時都幾怕生保, 我同先生都打算一人請一個星期假, 陪個女適應姐姐, 當我哋返返工後,我媽可以過嚟睇住姐姐同個女。

想問下大家有冇類似嘅經驗可以分享下, 謝謝。

子爵府

要睇新姐姐點,有D湊開幼兒,好快就適應到,我個時係舊姐姐帶住新姐姐三個星期左右,但我個女唔多怕陌生人,加上新姐姐識同幼兒玩,所以好快就跟佢,你地請2星期假可能都夠

大宅

個姐姐要識同BB玩,但有時就人夾人既, 如果唔跟都無辦法

大宅

CCHINGC 發表於 20-10-20 15:09
要睇新姐姐點,有D湊開幼兒,好快就適應到,我個時係舊姐姐帶住新姐姐三個星期左右,但我個女唔多怕陌生人 ...

明白。但其實點先叫識同小朋友玩? 當我個女玩緊個時, 我同先生多數都係則邊陪佢, 睇佢自己玩, 當然我哋唔會一路玩住電話,個女搵我哋, 我哋一定有回應。

疫情又唔敢去playground 學下大人點同小朋友玩。

大宅

laiwailing988 發表於 20-10-21 11:46
個姐姐要識同BB玩,但有時就人夾人既, 如果唔跟都無辦法

請問jm 點先叫識同小朋友玩?

侯爵府

2024年龍年勳章

睇工人有冇主動撩妳小朋友,而小朋友又是否肯跟佢同互動。工人黎到妳就知。
我工人第一日返已經識逗BB笑, BB肯俾佢抱, 只有工人同BB時BB冇喊, 果時BB半歲。
到兩歲半換新工人, 佢第一日都係逗我仔先, 同佢傾計互動, 果時個仔兩歲半。
只要小朋友肯單獨同工人一齊, 父母就可以放手返工。一兩日就睇得出。

子爵府

回覆 ALYYCC 的帖子

唔同階段互動遊戲都唔同,歲半小朋友開始識講野,可以同佢睇下書望下街,問佢呢D咩唻架,等佢講,佢唔講,我地可以代答,又可以同佢唱下歌,玩拋波波,捐山窿呀咁
大D可以同佢玩煮飯仔,角色扮演,甚至教佢做家務咁,總之投入參與多D,表情跨張有趣,小朋友實鍾意

首頁

尾頁

跳至