母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

2021勳章

e.g. 12點餵左邊,3點餵右邊,6點餵左邊,9點餵右邊…咁樣每邊胸每6個鐘先清空一次…bb亦唔鍾意我幫佢換邊,會寧願唔繼續食,所以每次只好一邊到飽,會唔會越來越少奶?

大宅

2021勳章

wockyneo11 發表於 20-10-20 18:15
e.g. 12點餵左邊,3點餵右邊,6點餵左邊,9點餵右邊…咁樣每邊胸每6個鐘先清空一次…bb亦唔鍾意我幫佢換邊 ...

應該唔會,只是可能漲奶的感覺總是鴛鴦,泵/擠奶的話兩邊奶量也鴛鴦

每次食一邊是好的,由硬啜到鬆即是前後奶都食到,如果夾硬換邊,可能一直食到前奶 唔夠後奶

複式洋房

2021勳章

wockyneo11 發表於 20-10-20 18:15
e.g. 12點餵左邊,3點餵右邊,6點餵左邊,9點餵右邊…咁樣每邊胸每6個鐘先清空一次…bb亦唔鍾意我幫佢換邊 ...

好後悔無幫bb換邊同泵剩低嘅出黎。最後長期谷奶兩邊都有乳腺炎,奶量大跌,三星期都未上返。

男爵府

2021勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

個時餵奶阿女食到餐唔多會換邊
轉另一邊比佢食
等兩邊都有意識去造奶

你奶量跌
試下煲通草去谷奶
再加埋 bb 食奶
應該有用呀

littlefunpig    發表於 3 天前

複式洋房

2021勳章

NemoDory 發表於 20-11-25 16:44
個時餵奶阿女食到餐唔多會換邊
轉另一邊比佢食
等兩邊都有意識去造奶

呢三星期bb已經掛喺身邊,一個鐘食一次,好彩bb有耐性,不停啜,但都未上返奶。想問邊度有得買通草?謝謝。我依家長期軟奶,就算4個鐘無食都係好軟好輕。bb濕片只係勉強夠。

男爵府

2021勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

wockyneo11 發表於 20-11-26 00:54
呢三星期bb已經掛喺身邊,一個鐘食一次,好彩bb有耐性,不停啜,但都未上返奶。想問邊度有得買通草?謝謝 ...
通草去中藥店買
可以問埋佢地點煲
我係媽咪屋企住
食同飲都係佢搞

bb 有耐性好好呀
等佢繼續
希望你快 d 上奶呀

複式洋房

2021勳章

NemoDory 發表於 20-11-26 12:36
通草去中藥店買
可以問埋佢地點煲
我係媽咪屋企住

試左通草幾日,好似真係work,bb每邊啜10分鐘就飽左,之前要double時間同“左右左右”兩個cycle先飽,謝謝你!

男爵府

wockyneo11 發表於 20-11-29 09:39
試左通草幾日,好似真係work,bb每邊啜10分鐘就飽左,之前要double時間同“左右左右”兩個cycle先飽,謝謝 ...
太好啦
繼續飲通草
可能就比 bb 啜多 d
咁上奶會易好多呀

複式洋房

NemoDory 發表於 20-11-30 10:20
太好啦
繼續飲通草
可能就比 bb 啜多 d

每日都要補充2500至3000 CC嘅水份,當然炒米茶同湯水最好,另外轉換為奶嘅姿勢都好重要,因為你要不停刺激不同位置嘅乳腺,同埋排清泌乳區

男爵府

2021勳章

另一邊泵出來, 咁可以keep 住兩邊的奶量

複式洋房

2021勳章

fongszeming 發表於 20-12-2 10:48
每日都要補充2500至3000 CC嘅水份,當然炒米茶同湯水最好,另外轉換為奶嘅姿勢都好重要,因為你要不停刺激 ...

每日都超口渴,飲到6公升嘅水 依家識按胸排清啲奶喇,謝謝你!

大宅

2021勳章

wockyneo11 發表於 20-12-2 17:21
每日都超口渴,飲到6公升嘅水 依家識按胸排清啲奶喇,謝謝你!

再唔得飲花生章魚湯,多到漏呀!

複式洋房

2021勳章

餵完記得泵埋另一邊d 奶出尼, 如果唔係好易塞架

珍珠宮

2021勳章 精叻鼠年勳章

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
最好兩邊都食

首頁

尾頁

跳至