自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如係對客既工作,咁又諗下佢有無對客做出既唔好野,又諗下佢有無對公司既聲譽有所影響囉。

總之,要有所準備,多管齊下。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

水晶宮

好媽媽勳章

my005 發表於 20-10-20 20:38
幾日就出糧,正常應唔當長工架,咁有無同佢簽任何合約?

不過,照睇,佢應攞唔到咩通知期賠贘既。

thx
我同老闆講下
老闆對員工其實好好,講真我作為一個小員工都睇唔過眼呢個人咁對老闆,所以先上來問下。
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

patpat234 發表於 20-10-20 20:48
thx
我同老闆講下
老闆對員工其實好好,講真我作為一個小員工都睇唔過眼呢個人咁對老闆,所以先上來問下。 ...

就係好老闆至會被人蝦囉﹗

希望佢可以攞返個公道啦﹗
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

僱 員 如 連 續 受 僱 於 同 一 僱 主 4 星 期 或 以 上 , 而 每 星 期 最 少 工 作 18 小 時 , 他 的 僱 傭 合 約 便 屬 「 連 續 性 合 約 」 。

如果嗰位散工, 不是「連續性合約」,炒佢就不用比代通知金。

水晶宮

好媽媽勳章

野原美冴 發表於 20-10-20 21:19
僱 員 如 連 續 受 僱 於 同 一 僱 主 4 星 期 或 以 上 , 而 每 星 期 最 少 工 作 18 小 時 , 他 的 僱 ...

佢唔係每個星期都有18小時以上。

初初頭1,2個月都可能有,但之後時有時無咁,咁算唔算連續性合?
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

珍珠宮

減齡達人勳章

patpat234 發表於 20-10-20 22:48
佢唔係每個星期都有18小時以上。

初初頭1,2個月都可能有,但之後時有時無咁,咁算唔算連續性合?

呢d咁灰色嘅界線, 我諗要打官司先知

首頁

尾頁

跳至