自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

唔該哂,我泵左好多下終於通返喇,原來咁易搞,咁通左仲倒唔倒通渠粉落去?其實我尋晚倒過,但通渠粉去唔到水(emoji)(emoji)

男爵府

回覆樓主:

仲以為通渠粉都搞唔掂要揾人上門通,原來一枝泵就通到

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

香蕉宝宝 發表於 20-10-21 10:38
仲以為通渠粉都搞唔掂要揾人上門通,原來一枝泵就通到

最好每個月都用通渠粉或梳打粉通下.

象牙宮

梳打粉

香蕉宝宝 發表於 20-10-21 08:53
塞得都好勁,盤水去都唔去,郁都唔郁。去Google search見到通渠廣告,高壓通報600,但勁塞有可能一千。d喉 ...

平時都要通。

soda 粉+滾水。 腌它1小時。
梳打粉

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

侯爵府

BK Milk勳章

香蕉宝宝 發表於 20-10-21 10:37
唔該哂,我泵左好多下終於通返喇,原來咁易搞,咁通左仲倒唔倒通渠粉落去?其實我尋 ...

大概一個月要用粉清油一次啦

男爵府

回覆樓主:

想問下通得多條喉會唔會「那爛」?

伯爵府

333s 發表於 20-10-21 10:47
平時都要通。

soda 粉+滾水。 腌它1小時。

我都有衣個問題,用梳打粉+熱水,整咗幾次都未得

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

平時去水要過篩, 唔好直接倒入去鋅盆,每星期用半碗梳打粉溝半碗粗鹽倒入個去水位度, 等一小時放入三大匙醋, 再用大量清水梳通一下。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

男爵府

吾洗架,你搵支哥士的倒落去,等十分鐘再倒熱水,就會通晒~

侯爵府

joechukit 發表於 20-10-21 09:00
鋅盆底嘅去水渠有個隔氣,設計係比人定期拆開去通,唔難拆,試吓拆開清吓裏面啲油積,垃圾
...
如果油積系米用滾水倒洛水, 我有朋友講過話WORK .
kckammy

子爵府

你可以試吓先倒通渠水,過咗一陣之後你用個廁所泵泵佢幾下,睇吓得唔得

首頁

尾頁

跳至