自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

從前有對男女

由拍拖到結婚到有小朋友相安無事

直到個小朋友要改名時

老婆希望可以跟自己姓

原因係佢阿爸(外父)恨仔

點知生左七個都係女

個老公以為佢開玩笑

點知對方以婚姻相迫

待續………………………

大宅

回覆樓主:

男家知道後走上門 好認真咁對待呢件事

男家問點解唔一早講 要到改名時先講

男家問點解唔一早講 要到改名時先講

然后女家父母就同男家講一聲

“要幾錢 開個價”

咁啱個小朋友又係男家第一個孫同時又係男丁

男家提岀不如個名中間個字用女家姓

女家話排頭的才是姓氏 中間的叫姓名

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

之後如何

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

呢啲以前遇唔少,但人地多係結婚前就講明既,好少見生左至講。

我母輩朋友A當年係咁,當年A結婚前,A家就同未來女婿講明,第一個男丁要跟A姓。

其後A生左個仔,跟A姓,但之後生左好幾個女,最後A父母話佢女唔爭氣,生唔到多一個跟夫姓,咁就畀A仔改回父親姓喇,當年A仔都成十幾歲至改姓。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

伯爵府

幾錢?!

唔賣!!!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

TinyTomato 發表於 20-10-21 09:43
幾錢?!

唔賣!!!

呢啲真係好煩既,若傾唔掂,個老婆堅持用佢個姓,攞出生紙唔落佢老公個名,咁都係用老婆個姓架。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

侯爵府

唉,何必?

伯爵府

2011精緻種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

有時我覺得
陀又係女人
經歷十級痛又係女人
為何必需一定跟男人性?

伯爵府

咁,實際D,市區三房兩厠單位一個。

my005 發表於 20-10-21 09:53
呢啲真係好煩既,若傾唔掂,個老婆堅持用佢個姓,攞出生紙唔落佢老公個名,咁都係用老婆個姓架。
...

珊瑚宮

TinyTomato 發表於 20-10-21 10:02
咁,實際D,市區三房兩厠單位一個。

真係好現實喎。

伯爵府

跟女人姓,其實即是跟另一個男人姓。

長毛免 發表於 20-10-21 09:56
有時我覺得
陀又係女人
經歷十級痛又係女人

珍珠宮

TinyTomato 發表於 20-10-21 10:05
跟女人姓,其實即是跟另一個男人姓。

又係喎,除非全世界都跟女人姓先可以做到

男爵府

回覆樓主:

真係咁想,點解唔一開始搵個同姓嘅嫁呢?咪唔駛嘈,唔駛煩囉!

伯爵府

記得曾經聽過類似問題,但女家個方法高明得多,就係要個女一開始就搵同姓的對象(本身係大姓),結果成功一石二了。

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

TinyTomato 發表於 20-10-21 10:37
記得曾經聽過類似問題,但女家個方法高明得多,就係要個女一開始就搵同姓的對象(本身係大姓),結果成功一石二了。

Yes, 我有個親戚都係, 揾個同姓的.

一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

珍珠宮

回覆樓主:

唔一早講嘅,而且7個女 ,其他女無生育?我覺得除非係非常罕有嘅姓氏,否則都係跟男家好d,否則將來小朋友要周圍同人解析點解唔係跟爸爸姓

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

真係咁重要咩

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

睇下大陸而家咁多人有兩個姓,就知好多人睇重呢樣

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

TinyTomato 發表於 20-10-21 10:37
記得曾經聽過類似問題,但女家個方法高明得多,就係要個女一開始就搵同姓的對象(本身係大姓),結果成功一石 ...
你令想起朱一龍。

珍珠宮

careycarey 發表於 20-10-21 10:36
真係咁想,點解唔一開始搵個同姓嘅嫁呢?咪唔駛嘈,唔駛煩囉!

世事都給你看透了

個仔姓氏無分男家定女家

首頁

尾頁

跳至