夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

mikiki531 發表於 20-10-21 16:58
回覆 李咩咩 的帖子

我一開始是說分開, 他就執野搬走了, 次次會襯我不在家就搬走一d 佢自己的野, 之後我就 ...

下??!!!
坦白講.......佢好似只等你開口咁

子爵府

回覆 李咩咩 的帖子

我一開始是說分開, 他就執野搬走了, 次次會襯我不在家就搬走一d 佢自己的野, 之後我就 ...

佢即刻有地方住?

大宅

回覆 李咩咩 的帖子

其實我覺得佢迫我開口先

大宅

回覆 alicewong18 的帖子

返99度住

大宅

mikiki531 發表於 20-10-21 17:08
回覆 李咩咩 的帖子

其實我覺得佢迫我開口先

y...e...s...

可能要搵個兄弟先解答得到了~ 但我個人認為就好少男人無第三者之下智咁決絕同個老婆離婚囉,仲要有小朋友

你仔仔幾大個呀?

大宅

回覆 李咩咩 的帖子

6歲呀, 我也說了為左仔好, 也不回來

大宅

mikiki531 發表於 20-10-21 17:18
回覆 李咩咩 的帖子

6歲呀, 我也說了為左仔好, 也不回來

事情發生幾耐?
咁而家係咩狀況?

大宅

回覆 李咩咩 的帖子

3個月了. 宜家我日日返99度食飯, 但他就不理我

珍珠宮

回覆 李咩咩 的帖子

佢搬左去邊呀
幸福肥師奶

大宅

mikiki531 發表於 20-10-21 17:24
回覆 李咩咩 的帖子

3個月了. 宜家我日日返99度食飯, 但他就不理我
你有無返工? 小朋友邊個睇呀?

照計奶奶都會出聲丫,個仔無啦啦搬返黎住

大宅

回覆 李咩咩 的帖子

佢搬返99度住, 99話佢扮唔知, 無咩干涉,有同我傾話可能佢要面子, 話佢咁鍚個仔, 應該會為個仔想, 個仔有姐姐睇住, 晚上就同個仔一起去99度食飯, 佢只理個仔, 但就唔理我

大宅

mikiki531 發表於 20-10-21 17:45
回覆 李咩咩 的帖子

佢搬返99度住, 99話佢扮唔知, 無咩干涉,有同我傾話可能佢要面子, 話佢咁鍚個仔, 應該 ...
99話扮唔知??!! 點樣扮唔知呀 屋企多個人住喎
是旦啦,總之可唔可以叫99幫忙出下口叫個仔同你好好傾下呀?
而你又用個仔做話題,既然佢仲錫個仔,話佢知仔仔都好想你返黎住~ 咁又打唔打動到佢?
但要記住,如果呢次無事,唔好再衝動嗌離婚啦

男爵府

李咩咩 發表於 20-10-21 16:20
其實我情況同你可能好似,自己小朋友出世後,我只係圍繞小朋友轉,老公都好鍾意打機,初初好似無咩大問題 ...

覺得自己有責任同佢 (一齊維繫呢個家)

Best wishes to u

大宅

回覆 李咩咩 的帖子

係呀, 我唔會再講了, 其實佢連對屋企人都唔多講野, 99都好難同佢溝通到, 我反而驚越講越反感....

大宅

mikiki531 發表於 20-10-21 17:57
回覆 李咩咩 的帖子

係呀, 我唔會再講了, 其實佢連對屋企人都唔多講野, 99都好難同佢溝通到, 我反而驚越講 ...

Ummm...... 都係嘅~

子爵府

mikiki531 發表於 20-10-21 17:08

返99度住

完全冇彎轉餘地,佢可能好討厭你!

大宅

唉😩

侯爵府

李咩咩 發表於 20-10-21 11:05
我明白針唔拮到肉唔知痛,亦明白無人能夠100%有相同體會。等如有時裂痕出左就出左,點修補都係有痕。

只 ...

Rs3個問題唔足判斷呢個人係咪值得一齊走下去,即使發生係朋友身上都唔好受,何況另一半。關係唔係一定要去到互相憎恨,撕爛面先結束。反而會從對方是否相同價值觀,大家有無進步,係咪sync 到,能夠共同負責任方向考慮,我試過好唔捨得都提出分手,係因為繼續落去唔快樂,佢唔係我想要嘅人,如果我為左唔捨得呢個感覺繼續,咁我就會繼續suffer, 其實所有野都只係要時間。

伯爵府

李咩咩 發表於 20-10-21 17:16
y...e...s...

可能要搵個兄弟先解答得到了~ 但我個人認為就好少男人無第三者之下智咁決絕同個老婆離婚囉 ...

等我試下答。我地男人好怕返到屋企之後個老婆大小事都嘈,而唔係一齊或者邊個見到先就盡力解決。好多事情都係積累返嚟,最初個老婆嘈呢樣嘈果樣,個老公會因為愛老婆所以就無所謂,等我做啦嘅心態。隨住時間耐咗次數亦相對多咗,積累下變成另一種感受「煩厭」,點解唔可以自己解決呢!或許個別老公未有呢種感受。

伯爵府

kl1 發表於 20-10-22 10:51
等我試下答。我地男人好怕返到屋企之後個老婆大小事都嘈,而唔係一齊或者邊個見到先就盡力解決。好多事情 ...

解決問題就要兩公婆一齊傾,究竟係分工合作,定一齊去做家務等家庭事。彼此亦要體諒大家處境,上次我做得到,唔代表下次我做得到。例如捉小強咁,無人知隻小強會點樣走或飛,咁變咗有時捉到有時捉唔到情況,係合情理嘅;即使做其他家務都唔可能強求每次都做到一模一樣效果,咁樣諗係俾壓力對方。

首頁

尾頁

跳至