自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

複式洋房

回覆 eledak 的帖子

但佢已經小三而家俾佢學會唔會太遲?有冇邊間可以介紹??

複式洋房

回覆 199707100304 的帖子

學校有調適,抄寫會少,測驗改正會少,有縮小既默書範圍咁,而家小三又無網上家課欄,佢又咩都唔知,功課就更多甩漏,我唔睇佢成績,我只想佢挫敗感唔好太重

大宅

rainting 發表於 20-10-21 12:44

小三係遲都要學。。
學左終生受用,衹要佢聽力冇問題(例如聽個a字不會誤解爲n字),就會學識。
我不作推介了,衹能講,我好多學生出面學左年幾兩年,可以cvc字都拼錯,我執正番唔少學生。
唔係話我特別好,係我1:1或1:2,可以專注解決學生問題。
出面拼音班五花八門,小心選,嘥了$唔係最傷,耽誤了小朋友發展先事大。多d問下朋友選個合適的

大宅

rainting 發表於 20-10-21 11:36
我女今年8歲,讀小三,由K3開始老師覺得佢有讀寫困難,直到小一我女直情抗拒做功課,經兜兜轉轉睇精神科 ...

有無做過讀障評估?

複式洋房

回覆 一杯凍奶茶 的帖子

你都好有辨法,聽到你地既辦法我都會試下,希望佢會遊戲中學習,不過我女一覺得係用遊戲用黎溫習,佢又唔願意玩

伯爵府

2020勳章

阿仔以前喺 Jolly Kingdom 學,朋友喺 YMCA 學,都 okay。唔係推介你,只係比你參考吓~
未經許可,請勿轉載

大宅

一杯凍奶茶 發表於 20-10-21 12:25
有事我同女溫書,溫到有啲字click住咗,我就會叫佢,搵個方法畫啲圖畫出嚟,方便你記住佢,例如HAIR

拎住 ...

如果識拼音。。
br(爸華)ea(a)k(咔)fa(化)s(時)t(遲)
爸華a咔化時遲
breakfast
justa snap of fingers
聽得啱就會串得出,唔使死串架

伯爵府

2020勳章

原本我覺得小 group 上堂係最好,不過學 phonics 通常好細,你個女可能會覺得尷尬,考慮吓 1:1,不過我無老師介紹。
未經許可,請勿轉載

子爵府

2020勳章

rainting 發表於 20-10-21 12:49
回覆 199707100304 的帖子

學校有調適,抄寫會少,測驗改正會少,有縮小既默書範圍咁,而家小三又無網上家課欄 ...

功課甩漏方面, 你試吓同班主任傾傾, 看看寫家課冊方面, 能否有協助, 如寫好了, 由旁邊同學幫手check。
又或老師能否幫忙提供每天家課冊內容。

既然唔睇成績,就可以啦~
唔好俾壓力佢同自己, 他們自然有他們的路, 大大吓又會好啲。
我仔都冇咩專長, 我都未曾發掘到。
唯有再觀望。

Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

大宅

DEL

大宅

eledak 發表於 20-10-21 12:59

如果識拼音。。

[size=1.25em]有無試過教學生佢聽力無問題下,教極都唔識?

侯爵府

2020勳章

回覆樓主:

我大仔都係小三,有adhd同疑似讀寫,由k3排聯合到今年8年先見醫生(中間有睇過私家),醫生寫信叫學校安排讀寫評估到而家都未有(學校小一己經知佢有專注同讀寫問題,由小二開始提供課後中數輔導),學校話舊年停課積左好多cases,如果默書真係頂唔順先再同佢地講,佢地會安排調適

其實我好想幫佢轉校,不過個仔唔肯,話好鍾意間學校,今年又好似明左好多,會自動自覺做功課(佢每日小息同個同學仔一齊做功課),所以睇埋呢個學期

聯合開左藥俾佢,不過食完無胃口同嘔,食左幾日就停,我老公都唔想靠藥物,阿仔話要靠自己努力,唔想食

侯爵府

2020勳章

回覆樓主:

Btw, phonics真係好有用,我仔由k3開始學,會拼8成字,就算錯都get到個音,唔好怕遲,起碼煩少一樣

珍珠宮

2020勳章

cheung2000 發表於 20-10-21 15:02
我大仔都係小三,有adhd同疑似讀寫,由k3排聯合到今年8年先見醫生(中間有睇過私家),醫生寫信叫學校安排 ...

見太多太多case係唔食藥,結果都係一樣的.......

PS : 個人見解,請各位高抬貴手,勿打頭、謝謝

侯爵府

2020勳章

loolooloo 發表於 20-10-21 15:07
見太多太多case係唔食藥,結果都係一樣的.......

PS : 個人見解,請各位高抬貴手,勿打頭、謝謝

即係點?唔係好明你意思

我唔抗拒俾佢食藥,但如果令佢不適同影響發育,我覺得唔值得為左令佢專心少少而而影響健康

子爵府

最關心BB問題熱投勳章 想生BB熱投 BK Milk勳章 畀面勳章

eledak 發表於 20-10-21 12:51
小三係遲都要學。。
學左終生受用,衹要佢聽力冇問題(例如聽個a字不會誤解爲n字),就會學識。
我不作推介 ...

好同意,錢都唔係最傷,係嘥咗好多時間。我小朋友之前係一間一對一學咗10個月,10個月以嚟冇進步過,每次問佢,都係得我之前教佢嘅皮毛嘢,把心一橫同佢轉過另一間,由base學起,重新嚟過,宜家進步咗好多好多。我小朋友仲細,我都係打底上小學,希望大家將來升小輕鬆啲

伯爵府

2020勳章

cheung2000 發表於 20-10-21 15:12
即係點?唔係好明你意思

我唔抗拒俾佢食藥,但如果令佢不適同影響發育,我覺得唔值得為左令佢專心少少而 ...

適應期嚟嘅,如果食咗藥有唔舒服,要同醫生講返,調藥,而唔係自行停藥。如果錢銀唔係考慮,可以睇私家,調好藥,再請政府醫生跟返隻藥同份量,政府醫生一般都願意。

ADHD 暫時無根治,睇吓你地覺得病況值唔值得靠藥物改善。另外有訓練可以幫助改善,無論行為定專注,不過 10 歲以上就過黃金期,效果唔明顯。
未經許可,請勿轉載

侯爵府

2020勳章

大笨鐘 發表於 20-10-21 15:36
適應期嚟嘅,如果食咗藥有唔舒服,要同醫生講返,調藥,而唔係自行停藥。如果錢銀唔係考慮,可以睇私家, ...

已經轉過一次藥,要12月先覆診,今次醫生已經將份量減至10mg但佢食完都係無胃口甚至嘔,試過無食早餐就返學,我唔想再迫佢食(佢自己都覺得係啲藥令佢唔舒服)

其實佢可以坐定定,只係有時會遊魂

伯爵府

2020勳章

cheung2000 發表於 20-10-21 15:43

已經轉過一次藥,要12月先覆診,今次醫生已經將份量減 ...

如果你覺得佢唔食藥嘅表現都可以接受,可以唔食藥。不過趁十歲前嘅黃金期,做多 d 訓練。
未經許可,請勿轉載

男爵府

2020勳章

eledak 發表於 20-10-21 12:25
點解我會咁問,因為我是phonics 老師。。
就算冇讀寫障,如果冇學phonics, 要串字都唔易。。
一學識左,根 ...

我都好贊成小朋友一定要學phonics, 而我小朋友都係K2開始學, 依家已經中二啦, 不過唔知咩原因佢始終唔識運用, 由細到大串字係最幣, 最算依家佢都係最怕要串字, 以你專業知識知唔知係咩原因同埋仲有冇得補救?
一個舊會員新嘅秘密身份, 哈哈!

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊