自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2020勳章

eledak 發表於 20-10-21 12:25
點解我會咁問,因為我是phonics 老師。。
就算冇讀寫障,如果冇學phonics, 要串字都唔易。。
一學識左,根 ...

請問坊間係味有幾種phonics? 有無邊度學好d,可以推介下嗎?吾該晒

大宅

rainting 發表於 20-10-21 11:36
我女今年8歲,讀小三,由K3開始老師覺得佢有讀寫困難,直到小一我女直情抗拒做功課,經兜兜轉轉睇精神科 ...

我女小二,呢排開始補習英文,因為小一大部份都喺屋企上網課,自己都唔喺好察覺到,直到呢排補習老師都提出感覺她有輕微讀寫障礙。因為她呢排都經常出現鏡面字。宜家未去做評估,但喺自己好灰。默書好差,抄手冊長期甩漏。宜家自己都六神無主。

大宅

tinaleung 發表於 20-10-22 18:27
學習方法有好多種,每樣試下。

但有一樣是最重要,與小朋友並肩同行。

男爵府

rainting 發表於 20-10-21 11:36
我女今年8歲,讀小三,由K3開始老師覺得佢有讀寫困難,直到小一我女直情抗拒做功課,經兜兜轉轉睇精神科 ...

英文係靠聽音去串字,所以最有效用phonic, 我仔初小時,我會用電腦將要默的生字,用唔同顏色突顯佢既嘅音節,然後大大隻字貼在屋。早餐時,不斷播放佢那星期學嘅phonic,加深記憶。
至於,中文係用圖像記憶法去記,拆字變成圖像、用部首幫助記,甚字拆字去編故事幫佢記,我會要他用手指憑空默當初默,唔記得就讓他再睇書,其實實際係幫他温書,減低他初默在紙上產生挫敗感嘅情緒。同樣地又係用唔到顏色印大大隻字貼在家。
我仔係sen, 我當年係教育王國常客,果邊全部jm都好好,好鍾意分享,唔似呢度某一D jm, 分享就當你有居心!

男爵府

好媽媽勳章

POLLY88 發表於 20-10-21 22:44
阿囡到中一先發現adhd加讀寫障礙,宜家專科話吃藥,我都擔心長期吃,對身體差
...

你點發現架?

複式洋房

回覆 IamDirector 的帖子

我直情同你同感,佢默書測驗唔係零就得幾分,我都好擔心佢無動力,但轉校根本就無學校會收

複式洋房

回覆 issactmaria 的帖子

係吖,我上黎開post真係好想得到你地分享方法,因為唔好話我女,就連我自己都感覺錯敗同壓力,真心想請教各位意見,慢慢一齊同我女努力

男爵府

rainting 發表於 20-10-24 09:51
回覆 issactmaria 的帖子

係吖,我上黎開post真係好想得到你地分享方法,因為唔好話我女,就連我自己都感 ...

如果朋友講到呢方面,我都有好多分享,始终我也是過來人。
不過,我唔係太喜歡係bk分享,二來要寫有排寫!

大宅

回覆 queenie3y 的帖子

坊間最多人用Jolly, Letterland, RWI ,也有用不同教育中心自編的。
Jolly Phonics採用了Synthetic Phonics multi-sensory教學方式,透過不同感官學習拼讀,主要學習42個原Phoneme,用故事和動作讓小朋友記住發音,但發音和字母之間沒有直接的聯繫,所以只能靠視覺記住字母。所以學識整套需時較長,視乎小朋友資質及師生比率,大概需時兩年半。

而Letterland,也是採多感官教學方式。例如Letterland 中C的角色是Clever Cat,這猫衹懂發出c,c,c的聲。而H叫Harry Hat Man,他只會發ha ha的聲音。所以當clever cat遇到Harry Hat Man頭戴的帽子掉下羽毛,令到Clever Cat打哈嚏,所以便發出”ch ch ch”的哈嚏聲。

多感官拼音課程確是較有趣味,但團體一起學會氣氛較好,不過因為當中所涉太多聯想和故事,過程會相對拖慢。

其實不同的Phonics 系統,衹是"品牌"及當中採取教學技巧有所不同而巳。不論Jolly, Letterland, HOP, rwi...或oxford等,萬變不離其宗,重要的不是系統,而是導師能應用啟發小朋友,並掌握小朋友長處和短處而在授教過程中針對之,同時激發小朋友的學習興趣。

我教自己Phonics會主力用一套,再輔以其他系統,集各家之大成,各取其長及互補其短。我比較着重效果,希望在最短時間內教曉最多的內容。我較着重以認出字母字串再作出拼讀,多於動作和聯想,因爲這樣比較直接及可靠。

希望幫到您

男爵府

2020勳章

eledak 發表於 20-10-24 12:28
回覆 queenie3y 的帖子

坊間最多人用Jolly, Letterland, RWI ,也有用不同教育中心自編的。

好多謝你甘詳細的解答(emoji)(emoji)☺️
我女依家5歲,26個字母未識晒(emoji)佢本身有言語障礙同專注力不足,又係記憶力好差(emoji)‍♀️

大宅

大笨鐘 發表於 20-10-21 15:46
如果你覺得佢唔食藥嘅表現都可以接受,可以唔食藥。不過趁十歲前嘅黃金期,做多 d 訓練。
...

請問係坊間邊度有這些訓練?唔該

伯爵府

2020勳章 親子王國15週年勳章

BB12345678 發表於 20-10-23 21:24
PM

請pm埋我

伯爵府

issactmaria 發表於 20-10-24 09:56
如果朋友講到呢方面,我都有好多分享,始终我也是過來人。
不過,我唔係太喜歡係bk分享,二來要寫有排寫! ...

請問係有限資源下,點樣去train呢?坊間既機構太貴,有冇多d在家教學方式?謝謝

伯爵府

rainting 發表於 20-10-24 09:48
回覆 IamDirector 的帖子

我直情同你同感,佢默書測驗唔係零就得幾分,我都好擔心佢無動力,但轉校根本就 ...

默書幾多分已經唔在乎啦,但測驗唔合格就會有壓力

伯爵府

2020勳章

Dongs 發表於 20-10-24 15:34
請問係坊間邊度有這些訓練?唔該

協康會、小童群益會
未經許可,請勿轉載

別墅

回覆樓主:

情況同我仔好似,讀寫+專注力不足,其實學拼音對佢地根本冇用,因為從未學識過,我仔今年6年级啦,每次我只會同佢温一半,目標係50分,用累積方法去温,第一日一句,第二日係一+二句,所以我地閒閒地一個默書温二個星期,時間夠就温多少少,開頭真係得1x分,而家大家都習慣左哩個方法,會有6x分,我老公好反對日日都要温書,星期六日都冇得去玩,大d而家好好多,除左考試期間星期六日都可以輕鬆下,我灌輸比佢啲信念係要盡力。

伯爵府

陪月勳章 BK Milk勳章

mimi199188 發表於 20-10-22 11:47
我有讀寫障礙,默書冇長期記憶,到我而家大左都成日吾記得字點寫,但吾影響我讀到碩士,我小學時唯有靠短期 ...

如果唔識寫字,咁點做卷? 就算理科都要考中文,我都好想知點樣記字,因我仔就係默唔到,但佢認字無問題。

大宅

BB12345678 發表於 20-10-23 15:02
係!訓練對SEN小朋友好重要

可唔可以pm我?謝謝

複式洋房

回覆 0q.cathy 的帖子

我都想知,同我女情況一樣

伯爵府

陪月勳章 BK Milk勳章

rainting 發表於 20-10-27 14:58
回覆 0q.cathy 的帖子

我都想知,同我女情況一樣

我現在都係靠每日溫一部分咁去應付考試默書,不停重溫昨日既野再加新野,再加讀圖書,現在明白求學不求分數,做左就算唔好想分數。 但好怕會去到某個點就算再勤力都追唔上,好想知出路係邊。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊