自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

相信香港人很少會去到外國小鎮(例如幾千人的小鎮)生活,就算是移民外國多是在大城市生活,有無人試過在外國小鎮生活過?不是說去旅行玩幾日、一兩星期,而是真正長時間生活。可否分享下點滴?可能有些BK JM也會有興趣。

用戶要求終止服務

牛年勳章

你有無分享?
未經許可,請勿轉載

大宅

大笨鐘 發表於 20-10-21 12:48
你有無分享?

我未試過在小鎮生活,如果有機會我想試下。之前只是去過旅行,旅行同生活是兩回事,更何況我有一個小朋友,所以都想睇人有無人試過。

複式洋房

應該幾平淡下...? 真係要睇自己性格悶唔悶得~

象牙宮

2024年龍年勳章

newme 發表於 20-10-21 12:38
相信香港人很少會去到外國小鎮(例如幾千人的小鎮)生活,就算是移民外國多是在大城市生活,有無人試過在外 ...

我唔係.
早兩日, 在香討有個鋪, 單身港女(60歲)分享佢係北海道一人五貓生活, 好好睇.

大宅

Sumyeema1 發表於 20-10-21 13:29
我唔係.
早兩日, 在香討有個鋪, 單身港女(60歲)分享佢係北海道一人五貓生活, 好好睇. :excit ...

請提供標題?最近需要一些正能量。

象牙宮

2024年龍年勳章

kitchanjn1428 發表於 20-10-21 13:53
請提供標題?最近需要一些正能量。

https://m.discuss.com.hk/index.php?action=thread&tid=29489083&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Sumyeema1 發表於 20-10-21 13:29
我唔係.
早兩日, 在香討有個鋪, 單身港女(60歲)分享佢係北海道一人五貓生活, 好好睇. :excit ...

自己一個人同5隻貓住~

在日本工作了十多年、最重要有一口流利的日語~

象牙宮

2024年龍年勳章

大力大力 發表於 20-10-21 13:59

自己一個人同5隻貓住~

我見佢話自己以前做公司高層, 被派到日本工作十多年, 好叻.

伯爵府

很多年前,我去美國距離三藩市幾小時在灣區小鎮的St Martin’s ,住了大約兩個月。
居住的地方,周邊只有三間平房民宅,外邊全日見唔到人,每日只見有一匹馬圈在一間屋外邊的樹旁。
就算放個銀包在路邊,
第二日應該還在。
我要等屋主有時間,才揸車外出去市中心。
每日我的活動是去外邊散步,睇電視,錄影帶,去屋主的種花的溫室睇花,有時候幫手收割花朵(屋主種花出售)。
我悶到發慌

伯爵府

親子王國15週年勳章

我一定會癲
我呢度叫大城市,有幾十萬人
之前去過小城市住過兩星期,已經想殺人,買乜都得一間,冇得揀
之後又去過得幾百人埠仔工作,日日忙,冇乜時間外出,但有日買subway 同個十個歲男仔員工傾開,佢話放工去餵馬,之後同d馬一齊瞓,我真係接受唔到

珍珠宮

大將軍 發表於 20-10-21 14:47
我一定會癲

得幾十萬人已經叫做大城市?!咁市內有咩設施?

伯爵府

親子王國15週年勳章

redhot 發表於 20-10-21 14:53
得幾十萬人已經叫做大城市?!咁市內有咩設施?

例如?
香港人成日搵代買嘅Costco 有七間
我地有全加拿大最大shopping mall
冇乜嘢係冇

珍珠宮

大將軍 發表於 20-10-21 14:58
例如?
香港人成日搵代買嘅Costco 有七間
我地有全加拿大最大shopping mall

甲級寫字樓?5星級酒店?fine dine嗰種餐廳?著名大學?可提供做專業大手術嘅醫院……之類

子爵府

Working holiday時係紐西蘭南島某小鎮住過3個月,印象中得一間超市同一間warehouse之外就冇其他商店了。
人又小,次次出街都係見到2-3個人,悶到我死

大宅

honglong 發表於 20-10-21 14:32
很多年前,我去美國距離三藩市幾小時在灣區小鎮的St Martin’s ,住了大約兩個月。
居住的地方,周邊只有三 ...

覺得悶是正常,住慣了香港或其他大城市,食住交通買野娛樂等方方面,細市一定比唔上

大宅

大將軍 發表於 20-10-21 14:47
我一定會癲

你同我住好近,你之前住的小城是否都是在我們的省?

大宅

puitan 發表於 20-10-21 15:10
Working holiday時係紐西蘭南島某小鎮住過3個月,印象中得一間超市同一間warehouse之外就冇其他商店了。
人 ...

哈,太靜有時都不太好,好多香港人始終都喜歡熱鬧,我好多朋友都不想移民,驚悶同食野交通唔方便

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

老公之前份工去過Milwaukee睇廠, 果時去左個幾星期, 悶到話見到草球滾滾下喎
放下自在

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

我去過新西蘭..一個城市生活...
大約200 - 300人左右
個個都會識你...
得一條街買野... 1間西餐廳, 1間唐餐, 1個小型超市...總之咩都係得一間
行來行去; 3小時左右... 可以行哂....
好平靜.......

首頁
12345...8

尾頁

跳至