家庭理財

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

登登登登=>>佣金回贈!

覺得自己好痴線!炒股炒上癮!會成日搵嘢買,又唔放心証券行,所以一直喺銀行買賣,眾所周知銀行收費貴過証券行,但都唔想轉。

又一直都冇睇月結單嘅習慣,最近想睇返之前upgraded 左戶口送嘅$500現金入左戶口未。竟然見到$6,xxx嘅brokerage fee rebate。心情好複雜!開心之外,原來自己成日買買賣賣,變左幫銀行打工。覺得自己好痴線!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

babe13E 發表於 20-10-21 13:04

覺得自己好痴線!炒股炒上癮!會成日搵嘢買,又唔放心証券行,所以一直喺銀行買 ...
有rebate咪好
我之前計過買, 賣連存倉收息計曬幾個月用左萬幾2萬蚊...
所以先轉用牛牛, 平勁多
買賣得密就唔好用銀行, 賺賺埋埋俾銀行

伯爵府

littlefunpig 發表於 20-10-21 13:51
有rebate咪好
我之前計過買, 賣連存倉收息計曬幾個月用左萬幾2萬蚊...
所以先轉用牛牛, 平勁多

咁當然有rebate 好過冇,但亦都直接反映左我貢獻左好多俾銀行,雖然好多時係計過數先出貨,當然亦都有止蝕同坐艇,但心情........總之就係複雜!

我都有諗過炒賣、銀碼細嘅交易轉去証券行,大筆嘅交易用返銀行,但又懶得行動。

而家可能係時候行動。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

babe13E 發表於 20-10-21 14:03
咁當然有rebate 好過冇,但亦都直接反映左我貢獻左好多俾銀行,雖然好多時係計過數先出貨,當然亦都有止蝕 ...
幾千蚊算少啦, 仲有rebate
我無rebate雖然賺既cover到, 都肉赤
如果堅長渣我直頭渣實物股票算
慳埋存倉費, 代收股息費

伯爵府

littlefunpig 發表於 20-10-21 14:16
幾千蚊算少啦, 仲有rebate
我無rebate雖然賺既cover到, 都肉赤
如果堅長渣我直頭渣實物股票算

幾千蚊係回俾我嘅佣金啦!我都冇去考究佢回嘅%,印象中收過銀行宣傳單張係話如果我嘅交易金額達到幾多或以上就會有回佣咁,我當然冇理啦!因為我都冇諗過會做到呢個交易金額。而家都唔想研究我實際貢獻左幾多俾銀行。

男爵府

回覆樓主:

請問你用邊間銀行買賣可以有回贈?

翡翠宮

babe13E 發表於 20-10-21 14:27
幾千蚊係回俾我嘅佣金啦!我都冇去考究佢回嘅%,印象中收過銀行宣傳單張係話如果我嘅交易金額達到幾多或 ...
我次次計, 就係見到加加埋埋都唔少, 先轉
次次買賣都起碼幾舊水, 轉左都係幾10蚊爭好遠

伯爵府

新年12 發表於 20-10-21 14:37
請問你用邊間銀行買賣可以有回贈?

當時應該係做推廣,而家未必有。

伯爵府

littlefunpig 發表於 20-10-21 14:37
我次次計, 就係見到加加埋埋都唔少, 先轉
次次買賣都起碼幾舊水, 轉左都係幾10蚊爭好遠

我已經搵間最平嘅銀行來用,當時仲介紹埋俾老公齊齊攞5舊水。佢有最低收費$90,總之交易金額不多過幾錢就最低收費,所以我大概知每次佣金係幾錢。

翡翠宮

babe13E 發表於 20-10-21 15:09
我已經搵間最平嘅銀行來用,當時仲介紹埋俾老公齊齊攞5舊水。佢有最低收費$90,總之交易金額不多過幾錢就 ...
大概估到你係邊間
咁佢又幾抵既咁多間銀行比較
仲有埋回贈

伯爵府

littlefunpig 發表於 20-10-21 15:29
大概估到你係邊間
咁佢又幾抵既咁多間銀行比較
仲有埋回贈

叻!

子爵府

我同樓主一樣用銀行買賣,雖然收費貴,但因為資金方便調動一直用。有時都諗想轉証卷行,但諗起「方便」就冇的起心肝開戶。

babe13E    發表於 20-10-21 16:29

男爵府

最大筆收入係$6,xxx,
咁實際即係賺少過依個數?

伯爵府

extra88 發表於 20-10-21 18:43
最大筆收入係$6,xxx,
咁實際即係賺少過依個數?

講緊9月份!
係呀!9月都係炒下細價股執少少,啲貨坐左艇又溝下貨咁,基本上9月冇乜賺錢。

不過呢筆錢係9月份入戶口,我諗佢應該唔係計9月份嘅交易額。

大宅

babe13E 發表於 20-10-21 20:33
講緊9月份!
係呀!9月都係炒下細價股執少少,啲貨坐左艇又溝下貨咁,基本上9月冇乜賺錢。

邊間銀行

伯爵府

希陳 發表於 20-10-22 09:50
邊間銀行

哎呀!唔好意思!唔想幫人賣廣告。

大宅

回覆樓主:

我見到dbs做緊回贈 好似7個國家股票

男爵府

畀面勳章

babe13E 發表於 20-10-21 13:04

覺得自己好痴線!炒股炒上癮!會成日搵嘢買,又唔放心証券行,所以一直喺銀行買 ...

佣金回贈幾千元, 你應該貢獻了幾萬元交易佣金.
唔放心証卷行, 只信銀行係一個錯誤的認知, 部份大型卷商的規模行比香港中小型銀行更大.
今日每次買賣收幾元今日都未係最平了, 一個月費幾十元任trade 都可以搵到.

伯爵府

sugiyama 發表於 20-10-22 20:14
我見到dbs做緊回贈 好似7個國家股票

呢間嘢雖然都有戶口,但去過2次想問下交易佣金同抽新股嘅嘢,第一次叫我坐低等左二十幾分鐘,都未有人得閒應酬我,仲叫我等多陣,我唔耐煩自己走左。第二次就指一指墻上掛住嘅一本收費表,叫我自己睇,我睇完覺得貴就走左。覺得以後盡量都唔打擾呢間銀行了。

伯爵府

wallshar 發表於 20-10-22 21:08
佣金回贈幾千元, 你應該貢獻了幾萬元交易佣金.
唔放心証卷行, 只信銀行係一個錯誤的認知, 部份大型卷商的 ...

細個睇電視新聞關於証券行倒閉嘅陰影喺腦海揮之不去。可能我對証券行認識唔多,所以一直冇信心。或者你講得啱,我應該與時迸進,做多啲功課,幫自己慳錢。你有咩大型得來、收費又平又好用嘅券商推介?

首頁

尾頁

跳至