自由報料

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

唔好意思各位,想問一下,因為有D驚32歲上兩星期開始食血壓藥,之後叫醫生轉介去公立診所檢查同拎藥,
三個月後再覆診,臨走護士叫我第二日交小便檢驗(24小時內的尿都要果種),如是者過了一星期
今天收到電話話有結果叫我下星期番去覆診..

我想知呢個係正常程序定係有事先會叫你番去覆診?
因為聽人講冇事係唔會叫你番去,但我冇經驗,想知有冇朋友試過?
謝謝。。

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

三個月後已經有覆診期, 照計正常冇事都應該係唔會叫你番去,
but take it easy, 驗到有事血壓有得醫, 唔使一世食血壓藥

複式洋房

回覆 Jasber 的帖子

Oh my god😭咁即係d小便有問題....唉...thanks

大宅

我個人經驗啦、希望比你有個參考!

最初食血壓藥呢、通常係開一至兩星期藥、然後要回去覆診、因為要睇睇你適應隻藥與否!再觀察你既血壓、從而係加藥定減藥、待穩定後、就三個月三個月咁取藥!

24小時尿係睇睇你腎功能如何!驗血先係睇其它病、例如肝!

政府診所叫你回去覆診、唔使太慌張、因為亦算常見、可能係個病人無覆診期、或覆診期太遠了、驚病人唔回去睇、或病情有少少變化、驚你手上既藥唔適合等等、太多例子!

因為你無講太多情況、高血壓高幾多呢、有無其它前科既病、所以不便評論落去!

反而想安撫你、正面面對、唔使驚、高血壓係平常都市病、非絕症!無需因收到電話call回去而太緊張、我個人或家人都收過、有時D原因又好得意、有次照完X光、又係打黎叫我返去、以為係乜?根本無事、係因為我無覆診期、要我返去睇報告、而報告係正常既!

公爵府

miltonmamt 發表於 20-10-21 19:07
我個人經驗啦、希望比你有個參考!

最初食血壓藥呢、通常係開一至兩星期藥、然後要回去覆診、因為要睇睇你 ...
補充: 有些病患的高血壓是因腎上腺腫瘤所造成,這腫瘤會製造一些物質,大量從尿液排出,所以臨床上若懷疑有這種不尋常的高血壓,也可靠收集24小時的小便來下診斷,再加以治療。因樓主都算年輕,高血壓不常在此年齡層出現,估計醫生驗尿是否因腎上腺腫瘤引起。

子爵府

回覆樓主:

留24小時小便是驗腎上腺素分泌,如果腎上腺素分泌過多,都有機會血壓高,當然分泌過高有好多原因,廿。其一是有瘤,朋友試過,割左就回覆正常,唔洗食葯,另一原因是壓力太大,我姐試過

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

學到野!!!

複式洋房

多謝解答希望真係正常程序,d人成日話叫得你番去冇好
本身三個月後覆診而家又話尿有報告約下星期番診所,人生未試過所以怕怕

公爵府

我就係有位姊妹有腎上腺瘤,佢唔止影響到有高血壓,食藥都控制唔到,後來仲有埋糖尿,佢成日呻都冇食過好嘢,飲食清淡,唔明點解會有糖尿病?
佢幸好遇到好醫生,找到病源,做左手術,高血壓同糖尿病都好返。所以如果樓主搵到係呢樣影響到有高血壓,都唔係壞事!

複式洋房

今日睇完 話尿液CHECK到荷爾蒙高
要轉介內科先可以再深入CHECK
其他醫生乜都冇講了
我想問用APP BOOK期同親身上醫院排期應該冇分別吧?

複式洋房

同埋想問個低B問題..
例如我 11月3號8:30am抽血
覆診紙話前一晚12am後禁食 是否即是11月3號0:00am禁食?

男爵府

醒目開學勳章

keyman1032 發表於 20-10-27 11:13
同埋想問個低B問題..
例如我 11月3號8:30am抽血
覆診紙話前一晚12am後禁食 是否即是11月3號0:00am禁食? ...

正確,禁食要記得藥都唔可以食,只可以飲清水,飲多啲清水仲有幫助抽血.

子爵府

keyman1032 發表於 20-10-27 11:02
今日睇完 話尿液CHECK到荷爾蒙高
要轉介內科先可以再深入CHECK
其他醫生乜都冇講了

有冇安排照超聲波,因荷爾蒙高有機會是腎上腺瘤引起

複式洋房

回覆 kamkong 的帖子

未,而家排緊期內科檢查不過未有期番,雖然醫生過乜都唔知要內科再CHECK
不過上網睇我都知可能係會有機會腎上腺瘤
好驚

公爵府

keyman1032 發表於 20-10-28 09:49

未,而家排緊期內科檢查不過未有期番,雖然醫生過乜都唔知要內科再CHECK
排緊邊間? 有冇安排照腎上腺MRI?

複式洋房

回覆 Jasber 的帖子

公立東區 過多兩日睇下覆到期未先我唔知,因為到時要睇醫生點安排,公立就應該會安排照既。。但可能要等
如果太耐我就先搵私家

子爵府

回覆樓主:

可能醫生唔認為是腎上腺瘤引致,如果有瘤是應睇外科醫生,內科醫生純粹處理內分泌問題

象牙宮

keyman1032 發表於 20-10-21 15:28
唔好意思各位,想問一下,因為有D驚32歲上兩星期開始食血壓藥,之後叫醫生轉介去公立診所檢查同拎藥,
三 ...

血壓不穩定? 多少的?
家族有高血壓?

平時少鹽, 少糖, 少油?
如食太咸, 尽量喝多些水, 沖淡也可以。

我血壓不穩定, 差不多1年。
怕遺傳中風。開始食血壓藥
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

其實呢,如果妳無咩太吾舒服,跟住佢D期覆診可以啦.重點係放鬆D....

複式洋房

多謝,我都希望係咁啦

首頁

尾頁

跳至