自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

因為肚痛、頭暈去睇政府門診,之後要抽血驗大小便,當日下午話我知血色素6.8,要入急症室,後來入左院要輸血,但係未知貧血原因,要安排照胃、大腸,有冇JM係咁,會係咩事呢?有d擔心

子爵府

回覆 coldmilktea 的帖子

有朋友試過血色素低,入院檢查後發現是子宮肌瘤引起。你大便正常嗎?肚痛是肚臍附近定係小腹?

子爵府

6.8 要輸血? 我~5.8 醫生都唔想幫我輸血,因為輸血屬於入侵性治療。

我成日頭暈、攰,入醫院照胃、腸同子宮,照晒得出結果係胃竇炎。

冇辦法,定期去驗血囉,指數一直冇升過,醫生話有啲人指數keep住低,唔影響正常生活就冇問題。

日常生活我冇咩特別大問題,係容易攰,同有時會頭暈。

珍珠宮

aa06 發表於 20-10-21 22:00
回覆 coldmilktea 的帖子

有朋友試過血色素低,入院檢查後發現是子宮肌瘤引起。你大便正常嗎?肚痛是肚臍 ...

Same case 切左肌瘤就好返好多

男爵府

Mrs9588 發表於 20-10-21 22:03
6.8 要輸血? 我~5.8 醫生都唔想幫我輸血,因為輸血屬於入侵性治療。

我成日頭暈、攰,入醫院照胃、腸同子 ...

什麼是胃竇炎?

子爵府

sykimama 發表於 20-10-21 22:32
什麼是胃竇炎?

即胃部出口附近胃最底部位置。

照胃報告話我有出血性胃竇炎,所以有貧血。其實我成日都覺得個胃頂住頂住,但又唔係普通胃痛......好難形容,總之有啲唔舒服感覺,多數係喺一早起身或者臨食飯之前都會有呢個情況。

男爵府

Mrs9588 發表於 20-10-21 22:45

照胃報告話我有出血性胃竇炎,所以有貧血。其實我成日都覺得個胃頂住頂住 ...

那好番就無貧血?

男爵府

回覆樓主:

我都有貧血,但未查出原因,婦科醫生話唔係婦科問題,而家庭醫生話已經check過大便無出血,唔建議做入侵性腸胃檢查,所以都唔知點,只叫我一星期食一兩粒鐵丸

伯爵府

鴨鴨比 發表於 20-10-21 22:04
Same case 切左肌瘤就好返好多

有肌瘤有乜徵狀呢?

琥珀宮

Mrs9588 發表於 20-10-21 22:03

我成日頭暈、攰,入醫院照胃、腸同子 ...

通常開鉄丸先

男爵府

2023年兔年勳章

試過M 到廿日食藥都唔停,頭暈要去睇急症,醫生怕我內有出血或生瘤叫我入院,驗左血同小便,照左X-Ray, 超聲波同心電圖。見埋內科同婦科醫生,做埋檢查。最後因M 血太多而缺鐵要輸血。識人係缺維他命B貧血。

子爵府

sykimama 發表於 20-10-21 22:46
那好番就無貧血?

因為胃竇炎普通睇醫生係好難發現,我都係因為照胃先先發現。

醫生開咗一個星期消炎藥俾我食,佢話正常應該會有好轉。之後我唔想因為咁小事又走去再照多一次胃但係其實個胃都keep住成日覺得唔舒服,同埋之後我啲血色素從來都冇升過,一直keep住係5.8左右....keep住係貧血㗎!都冇辦法

醫生話總有人係貧血嘅情況下,繼續如常生活冇問題嘅,不過我係容易啲攰,同有時會頭暈咁囉

伯爵府

Mrs9588 發表於 20-10-21 22:45

照胃報告話我有出血性胃竇炎,所以有貧血。其實我成日都覺得個胃頂住頂住 ...

係咪照胃鏡發現?

子爵府

mandy952 發表於 20-10-21 22:56
通常開鉄丸先

係呀!我第一次驗完血之後,醫生就係開鐵院俾我食。但係連續食咗三個月,連續兩次驗血指數都冇升反跌,所以先安排入醫院做檢查。

子爵府

coldmilktea 發表於 20-10-21 22:59
係咪照胃鏡發現?

係呀

侯爵府

我6.6都輸兩包血, 一包升1點
輸完血會精神好多的, 貧血會影響各個器官功能
唔係自己頂得住攰同暈的感覺就冇事
那時本來都係安排我照婦科同腸胃鏡, 但後來醫生就咁用手都摸到我下腹有瘤
就直接入院照咗下腹先, 好彩係常見的子宮肌瘤, 割咗就慢慢冇貧血了

男爵府

Mrs9588 發表於 20-10-21 23:00
係呀!我第一次驗完血之後,醫生就係開鐵院俾我食。但係連續食咗三個月,連續兩次驗血指數都冇升反跌,所 ...

我食完鐵丸,血色素升番d,但食鐵丸個肚就唔舒服

wcpcelia    發表於 20-10-22 10:02

子爵府

回覆 sykimama 的帖子

你貧血指數幾多?

珍珠宮

coldmilktea 發表於 20-10-21 22:54
有肌瘤有乜徵狀呢?

經期長、多、超痛
面色蒼白

用戶要求終止服務

我試過暈倒入院 次次做心電圖及吉手指 叫我抖一陣就叫我番屋企.... jm你地去私家醫院門診??

首頁

尾頁

跳至