自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

大裝修,順便換埋全屋冷氣,反正都係要搭棚,想換有冷暖功能的分體機。但老公反對,佢成日聽人話好易壞,2,3年就要搭棚整一次,所以偏向只裝淨冷。

請問大家有用家經驗嗎?連睇位個師傅都叫我考慮下先. 真係咁易壞?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

之前我客廳需要換2部兩匹機、裝修師傅同我講、最好用返傳統冷氣機、因為變頻冷氣、好多客人都話唔夠凍~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

易過淨冷機壞
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

子爵府

穩陣啲換變頻淨冷, 我用變頻冷暖, 開机到感到有冷氣真係慢啲, 用左五年散熱器開始發出好大噪音.

男爵府

回覆樓主:

參考吓呢位師傅的講法

https://youtu.be/csh3_72jctQ

洋房

大力大力 發表於 20-10-21 21:57
之前我客廳需要換2部兩匹機、裝修師傅同我講、最好用返傳統冷氣機、因為變頻冷氣、好多客人都話唔夠凍~ :qu ...

指係窗口機?

子爵府

我屋企十部大金變頻冷暖機,每年由三月至十一月都不停開,由2009年用到而家仲好好,不過我每年都會洗冷氣,因為多貓毛

大宅

bmuimami 發表於 20-10-21 22:02
易過淨冷機壞

上次換冷氣師傅都有講過。

水晶宮

Nevaeh72 發表於 20-10-22 11:12
上次換冷氣師傅都有講過。

所以已經換返淨冷,反正香港冬天都唔太凍
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

洋房

evacatcat 發表於 20-10-22 11:09
我屋企十部大金變頻冷暖機,每年由三月至十一月都不停開,由2009年用到而家仲好好,不過我每年都會洗冷氣, ...

聽聞大金由大馬生產嘅機質量都差, 不能同以前相比了

子爵府

kimmo9481 發表於 20-10-22 11:16
聽聞大金由大馬生產嘅機質量都差, 不能同以前相比了

咁就唔知了,但暫時黎講應該都係大金最好,冷氣師傅話好過三菱,雖然三菱靚仔啲

洋房

evacatcat 發表於 20-10-22 11:18
咁就唔知了,但暫時黎講應該都係大金最好,冷氣師傅話好過三菱,雖然三菱靚仔啲

...

因為我黎緊屋企裝修要買機, 問過冷氣CF, 佢話大金大馬製嘅仲差過大陸機, 如買佢不如買大陸, 平好多壞左換機冇咁肉赤

侯爵府

好媽媽勳章

我屋企十部大金變頻冷暖機,每年由三月至十一月都不停開,由2009年用到而家仲好好,不過我每年都會洗冷氣, ...

我屋企都係大金變頻,2008年用到而家,一啲問題都無
開心每一天

大宅

我今年第一次裝分體,係大金變頻淨冷,好好,無問題

公爵府

回覆樓主:

十分十分十分後悔用冷暖機……開暖風又唔夠暖,開過一次就冇用過呢個暖風function了。

男爵府

我部日立變頻冷暖用左一年就故障 三年打柴廢到整唔返

大宅

我舊舊屋用大金分體淨冷,1年就壞左,底板燒左。

男爵府

除非屋企住海邊/山卡啦位 香港凍極有個譜 唔駛特登裝冷暖機

大宅

BGCOME08 發表於 20-10-22 11:46
十分十分十分後悔用冷暖機……開暖風又唔夠暖,開過一次就冇用過呢個暖風function了。
...

咁我唔考慮啦... 我屋企房只能裝到格力或珍寶,因為機位唔知咩低,裝其他會漏水(屋苑發展商保養師傅講),只要廳果部可以裝其他牌子,所以先心思思想換埋冷暖,既然係咁差,就淨冷算

公爵府

lflxl 發表於 20-10-22 11:46
我部日立變頻冷暖用左一年就故障 三年打柴廢到整唔返

我都係日立冷暖,下次千其咪買佢。成日壞,暖又唔夠暖,連最基本開冷氣,都,要等個幾字,先run到機,仲要中途自己停機冇風出。你果部會唔會咁?究竟係我唔識用?定係部機有問題?

首頁

尾頁

跳至