自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

ahpoo 發表於 20-10-22 09:06
咁起碼自住樓唔好賣先我就唸如果黎緊樓價回落,再買唔買好
...

投資我絕對唔會買大陸樓

男爵府

ahpoo 發表於 20-10-22 08:32
有無唸過幾時會賣樓?假設阿爺幫香港解決住屋問題,香港國際金融地位不再,樓價好難預計會有咩影響,真心想 ...

唔會賣囉,係平就好呀會再買多一間

wcpcelia    發表於 20-10-22 09:31
Tabo63    發表於 20-10-22 09:15

伯爵府

想生BB熱投

ahpoo 發表於 20-10-22 08:32
有無唸過幾時會賣樓?假設阿爺幫香港解決住屋問題,香港國際金融地位不再,樓價好難預計會有咩影響,真心想 ...

大陸都大把人買樓收租啦!你搞灰諧?

Kuromi1127    發表於 20-10-23 13:38
I am Agent P

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

redhot 發表於 20-10-22 09:10
但香港會死喎
我吾信得香港死,其他地方吾死。 普通人邊度唸得咁長遠。

珍珠宮

Ritala2012 發表於 20-10-22 09:07
我有一間出租屋在元朗,之前丟空咗13個月,因為d租客交租成日遲,好煩,所以都想賣咗去,但收翻d錢又冇乜用 ...

就係囉,賣咗樓啲錢唔知點搞一下唔覺意投資錯仲衰,尤其我成50歲人,所以唔敢賣

大宅

ahpoo 發表於 20-10-22 09:06
咁起碼自住樓唔好賣先我就唸如果黎緊樓價回落,再買唔買好
...

如果有人頭我都會想再買,其實大陸借地同番大陸住有咩分別?就算借應該都係起公屋居屋,私樓未來供應咁少,應該唔怕買掛

重點係,d錢擺係到唔買樓都唔知買咩好,又唔識玩股票

伯爵府

全世界各大國不斷印銀紙,不能印的實物資產暫時難大跌,而且印銀紙不是單一個國家所能控制。

收租樓會繼續收租,萬一真係大跌,打算趁機買間更大的自住

侯爵府

2024年龍年勳章

都有諗過如果租客唔續租都有諗過賣咗算,但又驚買唔番,好矛盾,都係到時先算

大宅

HiPP勳章(2)

回覆樓主:

其實深圳都吾够地用,地段好一點,都收起來住宅,好多工廠le 十幾間要再北移先有生存空間, 要人哋畀多一幅地,唔係咁容易嘅事

伯爵府

Tabo63 發表於 20-10-22 08:50
我就未驚過,再吾係俾仔住。。香港樓,點都吾會死。

我都係咁話,現有一間收租,諗住遲幾年買多一間,唔收租的話第時比兩個女住。

唔知第時咩環境,起碼兩個女都有間樓仔住下

男爵府

redhot 發表於 20-10-22 09:15
就係囉,賣咗樓啲錢唔知點搞一下唔覺意投資錯仲衰,尤其我成50歲人,所以唔敢賣
...

我老公有個朋友,1年前賣曬2間屋(其中一間太古成),有差而多2000萬,現在去租樓住,又買d匯豐股票 (上年買仲有息收),咁的安排好似好好,但我覺得又唔係移民,唔駛連自住樓都賣。 條數我真係唔識計

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

ahpoo 發表於 20-10-22 08:47
如果中央真係借地打擊香港高企樓價,唔會怕跌到平過買入價?或者無肉食?到時容易買樓,租務可能都會影響 ...

林鄭幾日前先講無桂山島計劃要香港自己攪明日大嶼,幾多年後先入伙。。。

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 笑得好勳章 開心吸收勳章

ahpoo 發表於 20-10-22 08:54
講開租務,其實大陸既房地產我無咩了解過,有無jm知大陸住宅岀租有市場嗎?定只限大城市才有價?
...

大陸樓租金回報超低

公爵府

chanpo18 發表於 20-10-22 09:22
其實深圳都吾够地用,地段好一點,都收起來住宅,好多工廠le 十幾間要再北移先有生存空間, 要人哋畀多一幅 ...

連桂山島都無,深圳地更加無可能吧

男爵府

美味 發表於 20-10-22 09:28
林鄭幾日前先講無桂山島計劃要香港自己攪明日大嶼,幾多年後先入伙。。。
...

我真係好奇怪林鄭嘅計劃,成日都話要攪明日大嶼,其實觀塘安達臣成個山頭都可以拆起公屋啦,點解要填海呢?

複式洋房

2021可愛聖誕B勳章

回覆 Tabo63 的帖子

我都覺得係。因為供不應求。

水晶宮

美味 發表於 20-10-22 09:29
連桂山島都無,深圳地更加無可能吧

深圳都唔夠地要擴張去惠州

公爵府

Ritala2012 發表於 20-10-22 09:33
我真係好奇怪林鄭嘅計劃,成日都話要攪明日大嶼,其實觀塘安達臣成個山頭都可以拆起公屋啦,點解要填海呢 ...

我個人認為啦,哩個計劃除咗造地亦想震班新界佬平啲賣地出嚟啫,即係話俾佢哋聽你依家唔係獨市生意,我自己都造到地,你唔賣咪等到2047囉,到時睇吓續唔續到。。。所以明日大嶼係長線,震到新界佬啲地出嚟嘅話就好快用得啦,但係現在香港政治環境咁樣,有無咁理想呢?

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

Tabo63 發表於 20-10-22 08:39
我覺得樓點都吾會跌好多, 點都有租收,有價值。 我唸吾到點解要賣。。 除非你移民,全部帶走資產就另外計 ...
同意

子爵府

2024年龍年勳章

除非有好多間屋,得一兩個單位又供完嘅話,好多人唔會賣
Be Happy

首頁

尾頁

跳至