自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

深圳樓價都升得快,到明日大嶼起得樓,賣得出時,深圳樓價可能已超過香港。香港樓價長遠睇都穩陣,但唔會好似近10年咁暴升。

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我就唔會賣架啦,人老左要去租樓係一件天大難事,比你租到入去住,個個合約到期前,又要擔心唔知加幾多租,又驚業主收返,到時又要搵又要搬,年紀越大越租唔到樓,仲冇咁多心力去搬屋.
<br><br>

男爵府

覺得遲 d 會升過 , 我仲想買多間 , 好多同事都一直留意樓價 , 一有好盤就買

大宅

樓可以留比兒女
唔等$洗, 冇諗過會賣

水晶宮

ahpoo 發表於 20-10-22 08:32
有無唸過幾時會賣樓?假設阿爺幫香港解決住屋問題,香港國際金融地位不再,樓價好難預計會有咩影響,真心想 ...

真正需要住的真係跳樓跌太多,佢唔係高追而係岩時間上車,如果跌一兩成都接受

男爵府

唔賣,繼續收租

水晶宮

ahpoo 發表於 20-10-22 08:47
如果中央真係借地打擊香港高企樓價,唔會怕跌到平過買入價?或者無肉食?到時容易買樓,租務可能都會影響 ...

中央唔會打擊香港樓市,香港有2百幾萬人買左樓,打擊香港樓市你諗下香港會點?

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

ahpoo 發表於 20-10-22 08:32
有無唸過幾時會賣樓?假設阿爺幫香港解決住屋問題,香港國際金融地位不再,樓價好難預計會有咩影響,真心想 ...

國內有到達官貴人一早黎入咗唔少貨,亞爺會唔會比樓市冧呀?

象牙宮

2024年龍年勳章

ahpoo 發表於 20-10-22 08:54
講開租務,其實大陸既房地產我無咩了解過,有無jm知大陸住宅岀租有市場嗎?定只限大城市才有價?
...

我睇緊深圳龍岡區, $500萬樓, 租金大約$5000/月. 呢個樓盤3年前開賣, 大約$330萬.

象牙宮

2024年龍年勳章

kwclau 發表於 20-10-22 09:47
深圳樓價都升得快,到明日大嶼起得樓,賣得出時,深圳樓價可能已超過香港。香港樓價長遠睇都穩陣,但唔會好 ...

我最近睇緊深圳樓, 佢哋個基建開行turbo, 來緊地鐵有埋14號線.

象牙宮

2024年龍年勳章

Ritala2012 發表於 20-10-22 09:27
我老公有個朋友,1年前賣曬2間屋(其中一間太古成),有差而多2000萬,現在去租樓住,又買d匯豐股票 (上 ...

如果你朋友舊年用果2000萬買咗#5, 依家只值$1000萬, 仲要冇派息...

男爵府

回覆樓主:

點都唔會賣

男爵府

Sumyeema1 發表於 20-10-22 13:16
我最近睇緊深圳樓, 佢哋個基建開行turbo, 來緊地鐵有埋14號線.

我都有睇,但住宅下下過千萬,又要有社保先買到,而且上會成數少,買二手樓稅費唔平,租金收入唔多,心大心細

大宅

Sumyeema1 發表於 20-10-22 13:14
我睇緊深圳龍岡區, $500萬樓, 租金大約$5000/月. 呢個樓盤3年前開賣, 大約$330萬.
...

500萬樓收5千蚊租,得1. 2% 回報,比起放銀行多少少,仲未計交稅管理費喎

象牙宮

2024年龍年勳章

星人mama 發表於 20-10-22 15:25
我都有睇,但住宅下下過千萬,又要有社保先買到,而且上會成數少,買二手樓稅費唔平,租金收入唔多,心大 ...

香港人好似唔使社保?

我考慮深圳樓, 係覺得阿爺正在令深圳分緊D香港功能(e.g.航空樞紐), 到我仔女讀完大學, 大陸更多工種, 發展機會更多. 可能佢哋要上大陸發展, 依家買定層樓俾仔女.

象牙宮

2024年龍年勳章

kwclau 發表於 20-10-22 15:27
500萬樓收5千蚊租,得1. 2% 回報,比起放銀行多少少,仲未計交稅管理費喎
...

大陸租金回報好低的.

男爵府

Sumyeema1 發表於 20-10-22 15:35
香港人好似唔使社保?

我考慮深圳樓, 係覺得阿爺正在令深圳分緊D香港功能(e.g.航空樞紐), 到我仔女讀完 ...

要呀!我都以為唔使,點知東莞買樓都要,我落咗訂,佢話要兩年社保先可過戶,我拿拿淋由8月開始買。

珍珠宮

Sumyeema1 發表於 20-10-22 13:14
...

500萬嘅樓幾多年?有幾大?

珍珠宮

Sumyeema1 發表於 20-10-22 15:35
香港人好似唔使社保?

我考慮深圳樓, 係覺得阿爺正在令深圳分緊D香港功能(e.g.航空樞紐), 到我仔女讀完 ...

我都有呢稱想法!但聞說買大陸樓好煩,好易瀨嘢,又唔知邊度搵資料?請問你有冇地方介紹我去睇資料?例如咩書咩雜誌或網站之類

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

物業要儲返黎,盡可能唔會賣...

如果賣一層就要買返另一層(不過買其他地方都有可能)。。。

首頁

尾頁

跳至