自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

直資中學係咪有自己 pay scale , 即係好似私人公司咁 , 加幾多都得 , 10%又得 , 20%又得 架 ?

係咪噁唔使跟政府既 point ?

侯爵府

2020勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

水晶宮

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

大宅

咁入職係幾多人工都係學校自己定 ? 請個老師俾 1萬又得俾 5萬又得 ?

琥珀宮

2020勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

shirley784 發表於 20-10-22 13:09
咁入職係幾多人工都係學校自己定 ? 請個老師俾 1萬又得俾 5萬又得 ?

大家商量
按年資、專長……

學校可以出一萬
咁嘅價錢有冇人做先
相知相遇相識

伯爵府

陪月勳章 BK Milk勳章

個薪金表已定好,經校董會批左,請老師就根個表

超級版主

2020勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

係,自由市場
但出手唔夠「市價」就自然有流失,除非你份工有過人之處(例如工時短假期多,或者學校超熱門又包收子女之類)

大宅

好奇問下 , 其實教直資中學好定一般既資助中學好 d 架 ?

子爵府

shirley784 發表於 20-10-22 16:02
好奇問下 , 其實教直資中學好定一般既資助中學好 d 架 ?

梗係資助學校好啲!如果你係常額老師,會有公積金!
年資高嘅,每個月供5%政府會幫你供15%,每年回報最少有5%!
例如一個普通GM, 人工大概七萬,每個月公積金可以有成三萬蚊!

大宅

熊熊老婆 發表於 20-10-22 16:14
梗係資助學校好啲!如果你係常額老師,會有公積金!
年資高嘅,每個月供5%政府會幫你供15%,每年回報最少有5%!
...

咁唔計公積金呢 , 資助學校係咪都係好 d ?

子爵府

shirley784 發表於 20-10-22 16:25
咁唔計公積金呢 , 資助學校係咪都係好 d ?

好難講,如果唔講錢,要視乎嗰間學校嘅文化,同埋人事複唔複雜嚟衡量究竟適唔適合自己!
直資學校只係供強積金!係三千蚊同三萬幾嘅分別

大宅

咁通常乜原因老師肯去教直資? 定普遍當直資係水泡, 搵到官津位就走?

超級版主

2020勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

熊熊老婆 發表於 20-10-22 16:29
好難講,如果唔講錢,要視乎嗰間學校嘅文化,同埋人事複唔複雜嚟衡量究竟適唔適合自己!
直資學校只係供強積金 ...

我都聽過公積金強積金分別
我以為舊制至有呢枝歌仔唱
Mpf有鬼3000!除非學校肯自願俾多,否則僱主按法例上限$1500之嘛

子爵府

小J媽媽 發表於 20-10-22 16:30
咁通常乜原因老師肯去教直資? 定普遍當直資係水泡, 搵到官津位就走?

你講得啱!通常係大學畢業生未搵到官校或者津校職位,會做住直資學校儲年資!

wcpcelia    發表於 20-10-23 10:16

子爵府

Charlotte_mom 發表於 20-10-22 16:41
我都聽過公積金強積金分別
我以為舊制至有呢枝歌仔唱
Mpf有鬼3000!除非學校肯自願俾多,否則僱主按法例上 ...

我講嘅三千蚊同三萬幾蚊係僱員同埋僱主夾埋嘅供款!

超級版主

小J媽媽 發表於 20-10-22 16:30

聽過以下:
鐘意直資容許教學大自由度,可以一展抱負
好多係龍校唔駛擔心學生升中,可以唔駛成日跑分數
行政無官津咁死板
新校無咁多高年資嘅old seafood,進升機會大d
直資資源多d可以試唔同嘅嘢

大宅

咁即係直資老師一係好有教育熱誠想展抱負, 一係就新人想等儲夠經驗就走人。

子爵府

2020勳章

熊熊老婆 發表於 20-10-22 16:44
我講嘅三千蚊同三萬幾蚊係僱員同埋僱主夾埋嘅供款!

係一萬二千, 無三萬咁多....

70,000 X 15% = 10,500 (我都做過NGO, 知道公積金點計)

再加自己供, 1500 = 12,000

就算有保証回報都要一年後即係10,500 X 1.05 = 11,025

絶無可能3萬....因為3萬係 43%了!
以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

伯爵府

2020勳章 畀面勳章

shirley784 發表於 20-10-22 16:02

以我所知直資有自主權,資助全部跟政府,有錯請更正

子爵府

Manwah 發表於 20-10-22 17:21
係一萬二千, 無三萬咁多....

70,000 X 15% = 10,500 (我都做過NGO, 知道公積金點計)

5%保證最少回報係你成份公積金!
例如一個年資高嘅普通學位教師,已經有五百萬公積金,每年回報就已經保證有25萬!除開一年平均有二萬幾一個月,再加上每個月自己同政府供嘅一萬四千幾蚊,一個月公積金嘅進帳就已經有三萬幾!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊