自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

伯爵府

國泰內的老seafood, 今次真係一刀切了, 全部員工一視同仁, 其實一早就應該要咁做啦, 拖來拖去最後咪又係要切? 不過仍然有大批員工唔駛做白領薪水, 我有個親戚都係內部的老seafood, 佢話今年都冇飛過, 但個個月出糧, 我覺得呢間公司, 同廢柴政府一樣咁白痴! 咁樣營運一間公司倒錢落海? 就算摺埋都唔抵可憐!

國泰今向員工發出電郵,包括新合約及員工手冊,交代新條款安排,公司表明新僱傭條款將由11月5日起生效,與此同時,舊合約將會作廢。根據最新合約列明,空中服務員可享有底薪,另加每月按飛行時數計算的額外飛行薪金。

國泰按不同職級的底薪「封頂」,空服員訂為12600元、機艙事務長則為18200元,高級機艙事務長及機艙服務經理,則分別為25200元及33250元。至於飛行時薪上限則介乎180元至475元。不過,倘每月飛行時數少於70小時,則只能領取底薪,不能享有額外飛行薪金。值得注意是,近期不少空服員每月的飛行時數,都不能達到70小時。

新合約亦交代升遷準則,有別於舊合約,時薪制員工以往升職時,可以直接領取新職級最低時薪人工,以最初級的空服員為例,部分已累積足夠飛行鐘數、及表現理想的員工,「可能只係飛了3年,已經可以直接跳升至機艙事務長(FP)」;惟新條款則表明,員工升職時,則只按其現有職級底薪及飛行時薪加薪10%至15%。此外,新合約亦將薪金「封頂」,意味部分年資長的員工變相需要減薪。月薪舊制員工亦同樣需要減人工,部分機艙服務經理需要減薪逾10%。

合約又「加辣」,同事倘自願「換鐘」,即與同事對調飛行「排更」,其飛行時數不能計算在內,換言之自行「換鐘」等同「白飛」。公司又表明,倘員工因「換鐘」導致最少飛行時數不達標,公司可扣減其底薪金額。

員工可於下周三前交回同意書,公司表明,如於指定時間內簽署,則可獲過渡安排津貼,由3000元至7000元不等,視乎職級而定。有員工推測指,倘不於限時內簽署,或有機會不獲續約,「但簽了唔代表唔會被炒,但唔簽的話,如果之後佢再炒人,就唔會有肥雞餐。」

工會今日下午與資方開會,商討過渡員工的新合約安排,國泰空中服務員工會主席王思敏表示,部份條款將於11月5日實施,而合約就會於明年一月生效。她指,以往員工合約種類較多,現時將統一為單一合約,員工基本底薪大減14%至36%,至於飛行時薪方面亦有下跌,跌幅視乎年資及職位,機艙事務長影響最大。

她又指,原本期望是短期過渡合約,惟目前版本是長期合約,認為屬意料之外。工會於會晤期間,曾建議能否每年或隔兩年檢視一次,認為疫情過後,航空業便會出現起息,惟管理層並無任何承諾。

王又指,機組人員的飛行時數難回復至疫情前的水平,公司亦明言同事明年要繼續放取無薪假。被解僱的約2000名員工今日已收到電郵通知。被問到會否再與管理層會面,王表示暫示未有時間表,但相信勞資雙方很快會就薪酬問題磋商。

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/538653/%E5%9C%8B%E6%B3%B0%E8%A3%81%E5%93%A1-%E7%A9%BA%E6%9C%8D%E5%93%A1%E6%96%B0%E5%90%88%E7%B4%84%E6%9B%9D%E5%85%89-%E9%83%A8%E5%88%86%E5%93%A1%E5%B7%A5%E9%9C%80%E6%B8%9B%E4%BA%BA%E5%B7%A5-%E8%AA%BF%E6%9B%B4%E6%88%96%E6%89%A3%E5%BA%95%E8%96%AA

侯爵府

2020勳章 畀面勳章

回覆樓主:

物極必反, 工會太惡,逢暑假就罷工要脅, 而家唔洗罷啦, 可以收工在家打坐

alice0606    發表於 20-10-25 22:11
JD930    發表於 20-10-23 12:43
wcpcelia    發表於 20-10-23 09:25
restahaus    發表於 20-10-22 17:13

珍珠宮

小肥兔 發表於 20-10-22 13:28
物極必反, 工會太惡,逢暑假就罷工要脅, 而家唔洗罷啦, 可以收工在家打坐
...

伯爵府

2020勳章

...

返屋企長罷, 長期抗爭

琥珀宮

2020勳章

jolps 發表於 20-10-22 13:24
國泰內的老seafood, 今次真係一刀切了, 全部員工一視同仁, 其實一早就應該要咁做啦, 拖來拖去最後咪又係要 ...

聽聞好多人放無薪假, 有人工收, 也是每月幾千, 真係捱緊, both cx and staff.

男爵府

2020勳章

...

咁可唔可以解散埋個工會?

侯爵府

2020勳章 畀面勳章

Shellyxlk 發表於 20-10-22 13:35
咁可唔可以解散埋個工會?

利窮則散

kckammy    發表於 20-10-22 13:52

男爵府

回覆樓主:

半年蝕百億,業界有排都未見到曙光,就算今次裁員咁大規模,其實都遠遠不夠,竟然可以仲有咁高底薪

比著其他旅行社,好多員工冇哂收入仲要公司好大機會倒閉,同人唔同命

wcpcelia    發表於 20-10-22 14:11

子爵府

2020勳章

皆因有啲人行得太盡!
凡事太盡。。。緣份定必早盡。。。。。。

sjnl43    發表於 20-10-23 11:54

大宅

jolps 發表於 20-10-22 13:24
國泰內的老seafood, 今次真係一刀切了, 全部員工一視同仁, 其實一早就應該要咁做啦, 拖來拖去最後咪又係要 ...

睇嚟你見你親戚同幾千人失業好開心咁!

珍珠宮

2020勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

D工會太囂張了, 每逄聖誕節, 暑假等長假期就要脅國泰, 終於可以長罷了

唔會經濟嘅後果就係摣兜
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

公爵府

2020勳章

睇見個工會就嬲,
香港只係你呢間炒人,??
講咩大家庭,
公司無錢賺, 就係炒人架啦,
親戚都炒, 公司都會執啦,

求仁得仁, 唔好忘記自己做過d 乜野,
佢罷工時, 有無諗過騎劫其他市民?
破壞香港形象
點搞都唔好搞機場啦.

happylife28    發表於 20-10-28 15:19
alice0606    發表於 20-10-25 22:13
sau95335    發表於 20-10-25 14:48
hkpmama    發表於 20-10-23 08:59
joycewsm    發表於 20-10-23 08:10
Giyueng    發表於 20-10-23 06:49
鼠鼠鼠    發表於 20-10-23 00:27
annann246    發表於 20-10-22 22:19
逸逸不敗    發表於 20-10-22 19:38
restahaus    發表於 20-10-22 17:14
liy7239    發表於 20-10-22 16:41
goldpiglet    發表於 20-10-22 16:18
piklam1    發表於 20-10-22 15:17
Cindy    發表於 20-10-22 14:54
Campenella    發表於 20-10-22 14:25
kckammy    發表於 20-10-22 13:53

男爵府

2020勳章

李露眉 發表於 20-10-22 13:47
睇見個工會就嬲,
香港只係你呢間炒人,??
講咩大家庭,

都忽忽地,話裁員計劃無俾員工參與決定,老闆炒人要得員工同意?!

JojoFung0304    發表於 20-10-22 15:02

禁止訪問

侯爵府

2020勳章

其實如果佢地爭取完佢地認為既合理權益之後,對客人歡容 d, 客氣 d, 我都會支持下佢哋,可惜佢地 d空姐空少永遠都黑口黑面,問多句都好有性格咁回應 d客,真係幫吾落

Tinsky    發表於 20-10-22 14:05

水晶宮

2020勳章

回覆樓主:

出面大把工作, 減20-30%都有人肯做。
咪睇吓唔簽, 有無能力搵到相同薪金的新工, 應該唔慌會多囉

子爵府

2020勳章

回覆樓主:

今次求仁得仁,下下搞罷工咪搞到冇左份
繼續修例後又一攬炒成功

珊瑚宮

2020勳章

掉更當白飛,呢招好辣

公爵府

2020勳章

Bbpig2014 發表於 20-10-22 13:43
皆因有啲人行得太盡!
凡事太盡。。。緣份定必早盡。。。。。。
公司咁衰,一於罷工迫佢。。。

賭神    發表於 20-10-22 17:57

子爵府

2020勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章

工會今次無本錢去威脅公司了,因為根本無乘客,想玩罷工威脅都無用

首頁
12345...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊