自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

現眼報,都話咗天理循環啦!
希望被炒嘅都係想攬炒嗰班

珍珠宮

man09876 發表於 20-10-26 01:34
係。其實由廉航的出現,normal (traditional) 的航班已expected to be reduced. 其實任何時間都要諗下risk ...

以前機票貴,30年前去泰國 $3000 來回,30年後,人工又高咗,但去日本都$800 來回。

例如電訊獨市時 $20 一分鐘idd, 有競爭後就降價十倍

以前做獨市梗係好賺人工高,市場係會改變的,呢個唔係邊個嘅錯

珍珠宮

ckm80 發表於 20-10-26 06:41
舊年咪大把人喺度攪自己熱愛嘅香港囉,攬炒後至有光明嘛,符合蟲種性格啦
...

咪係,諗起都火,要攬炒,斷人米路,不認同就打你,呢d 叫自由?

子爵府

好嘢,全港薪酬一齊拉低嘅起點~大家一齊食樹皮~

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

hker 發表於 20-10-22 16:01
仲要在721 記念日進行

是否故意的?哈哈!

噢!唔怪得當晚咁平靜,始終都係份工緊要

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

goldmedal 發表於 20-10-23 01:50
職工盟係劏豬櫈,專攪到公司執笠

笑咗

侯爵府

dayedaye 發表於 20-10-26 11:22
好嘢,全港薪酬一齊拉低嘅起點~大家一齊食樹皮~

唔會~ 仲有大批公務員老seafood頂住! 睇下政府會唔會手起刀落搞掂埋佢

侯爵府

babytt2 發表於 20-10-26 10:53
咪係,諗起都火,要攬炒,斷人米路,不認同就打你,呢d 叫自由?

其實黃人對好多名詞的定義, 完全唔係正常人的思維! 愛你=打死你 家人=搞死你 男朋友=想你死

子爵府

jolps 發表於 20-10-26 12:55
唔會~ 仲有大批公務員老seafood頂住! 睇下政府會唔會手起刀落搞掂埋佢
...

好呀,社會一鑊熟,唔會漏左你,放心。

侯爵府

dayedaye 發表於 20-10-26 13:16
好呀,社會一鑊熟,唔會漏左你,放心。

攬炒唔係咁意思咩? 我聽過話黃人要搞死香港, 推冧樓價, 好似台灣咁小確幸就正喇! 黃人得償所願又唔開心? 真係好難理解! 政府做野時, 黃人一定要走出來支持呀~ 唔係點攬炒?

伯爵府

ckm80 發表於 20-10-26 06:50
你覺得佢地嘅工會係據理力爭???
我有份工作都曾經有工會。但個工會除咗會訂下月餅,過年有月曆之外就冇其他作品為。有一年公司冇啦啦加工時,即變相減人工,工會聲都唔聲,如果你係被剝削的員工,就會好希望有個強大的工會為你爭取權益

侯爵府

厚多士 發表於 20-10-26 16:45
我有份工作都曾經有工會。但個工會除咗會訂下月餅,過年有月曆之外就冇其他作品為。有一年公司冇啦啦加工時 ...

我只係見到某d工會拎市民做籌碼.....咁做你覺得有問題嗎?

工會為工人爭取福利當然無可厚非,但如果佢地係有bargaining power, 何需用到市民做籌碼呢?

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

Bbpig2014 發表於 20-10-25 22:15
有部分職員心腸惡毒, 放晒痒氣都做得出, 吾知捉到未。

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/378896/%E9%80%83%E7%8A%AF%E6%A2%9D%E4%BE%8B-%E5%9C%8B%E6%B3%B0%E6%B8%AF%E9%BE%8D%E5%86%8D%E7%99%BC%E7%8F%BE%E5%AE%A2%E6%A9%9F%E6%B0%A7%E6%B0%A3%E6%A8%BD%E6%B3%84%E6%BC%8F-%E8%A7%A3%E5%83%B1%E5%85%A9%E5%90%8D%E6%A9%9F%E8%89%99%E6%9C%8D%E5%8B%99%E5%93%A1

首頁

尾頁

跳至