潮流時尚

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

係咪真係要寄俾佢check? 佢點抽佣呢?listing同定價係賣家定?想問吓有無人試過知流程,想放d擺咗好耐嘅貨,唔該晒

伯爵府

Charlotte_mom 發表於 20-10-22 18:45
係咪真係要寄俾佢check? 佢點抽佣呢?listing同定價係賣家定?想問吓有無人試過知流程,想放d擺咗好耐嘅貨 ...

1)賣得出先寄比佢check貨
2)睇圖
3)價錢賣家定,但佢根據以往紀錄可能會比建議售價比你,你定得太貴佢亦會叫你定平d

寄貨比佢用sf, 佢比錢的

有件貨佢有機會唔接受你賣,原因可能係款式太舊佢覺得賣唔去

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

tarejackie 發表於 20-10-22 19:24
1)賣得出先寄比佢check貨
2)睇圖
3)價錢賣家定,但佢根據以往紀錄可能會比建議售價比你,你定得太貴佢 ...

感謝感謝
咁我試下先,唔該晒

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 20-10-22 19:50
感謝感謝
咁我試下先,唔該晒

遲D可以share 下賣的experience 嘛?我都有D 好舊的袋想賣,唔知去vestiaire 定去旺角x星好...

大宅

我賣過幾件長眠喺櫃桶嘅H小物
價錢賣得唔高自在清櫃桶
傭金其實都高
例如我有個Kelly銀包
一萬蚊賣出,實收7500
Charge 25%
不過我就唔想撲嚟撲去
都會繼續用佢清咗啲唔用嘅嘢

wcpcelia    發表於 20-10-23 10:52

王國長老

rollingcat 發表於 20-10-22 21:31
我賣過幾件長眠喺櫃桶嘅H小物
價錢賣得唔高自在清櫃桶
傭金其實都高

我係主打H絲巾,同首飾,我唸難放過袋,所以唸住試下呢個網睇下點
賣唔出就繼續長眠

大宅

Charlotte_mom 發表於 20-10-22 21:35
我係主打H絲巾,同首飾,我唸難放過袋,所以唸住試下呢個網睇下點
賣唔出就繼續長眠
...

我淨係賣過一條Twilly
其他都係bag charm同一個銀包
如果買家買咗你件貨會通知你
跟住有張順豐嘅提貨單download
就喺順豐個app度搵人安排你收貨
VC個app會入埋銀行資料
佢哋收到貨現貨之後就入錢落戶口

複式洋房

Nbs 發表於 20-10-22 20:03
遲D可以share 下賣的experience 嘛?我都有D 好舊的袋想賣,唔知去vestiaire 定去旺角x星好...
...

喺VC賣過10幾樣野,流程如樓上JM所述。過1萬蚊既野vc會用DHL, 一萬以下SF。佢地compliance都嚴,如果check到同描述唔同,例如實物tear and wear 同你所述不同,或你打錯呎吋, 佢會同買家講清實況,呢個時候買家可以選擇唔買,咁個deal會取消,所以upload listing自己小心點打描述。因為調返轉如果買家收到先發現貨同描述不同,就係VC compliance要咩鑊,咁VC要收返件貨自己賣,所以都理解佢嚴既原因。

用VC係佣高 (如圖) ,不過佢真係reach到好多人,都賣得快。而且我大部份時間都唔想同人有interaction例如carousell好多放飛機,講價,問真假問題 etc一大堆互動心很累, 總之唔想煩就掉晒上VC

水晶宮

Loveherm 發表於 20-10-22 22:22
喺VC賣過10幾樣野,流程如樓上JM所述。過1萬蚊既野vc會用DHL, 一萬以下SF。佢地compliance都嚴,如果check ...

咁都ok and 方便,可以上門收
Carousel/FB 真係唔會考慮,學你話齋,遇到煩人真係激死。
Thanks, 等我整理下再放上去賣,執返少少都好。

男爵府

我試過响VC賣幾樣Chanel 嘢,係方便嘅不過commission 我覺得太高。

之後反而幫襯Fashionphile 同yoogi’s closet 多,佢兩個都係base in US, 可以consignment 形式(賣價會高啲),或者賣斷。

佢好處係出價高,就算香港唔hit嘅款或者殘啲嘅佢哋都收。壞處係要自己寄去美國,不過計落都有賺,所以我覺得ok

男爵府

回覆樓主

大家知唔知VC d buyers 會唔會好易就退貨? 如果退貨, 件貨會直接退反黎?定係先退比VC?

王國長老

感謝各位意見,而家清楚好多了

大宅

Cclutch 發表於 20-10-22 23:07
大家知唔知VC d buyers 會唔會好易就退貨? 如果退貨, 件貨會直接退反黎?定係先退比VC?
...

Vc 唔接受買家退貨㗎 只可以由買家再relist賣 但vc唔會再收佢commission

大宅

我都有啲袋想清,但係咪多數一線品牌h, cc, lv先收?prada, chloe呢啲收唔收架?

男爵府

Deutsche 發表於 20-10-23 18:31
我都有啲袋想清,但係咪多數一線品牌h, cc, lv先收?prada, chloe呢啲收唔收架?
...

我就咁响佢個website都見有prada, YSL,celine呢d牌子

伯爵府

Deutsche 發表於 20-10-23 18:31
...

佢好在好多牌子都收
Prada,ferragamo, Boyy都收亦都賣出左

男爵府

Loveherm 發表於 20-10-22 22:22
喺VC賣過10幾樣野,流程如樓上JM所述。過1萬蚊既野vc會用DHL, 一萬以下SF。佢地compliance都嚴,如果check ...
呢間我見唔少有人賣假野,重要最後賣出左
作為消費者小心d啦

大宅

tashalammm 發表於 20-10-23 21:23
作為消費者小心d啦

佢賣左之後 vc authentic team如果發現係假 vc之後會delete個post
或者 有啲賣家特登賣出左個假袋後 佢即刻canel個transaction, 咁其實個賣家冇寄過貨 但vc又會保留個sold既record係個賣家page度

但實際上係冇成功交易的!
如果vc都信唔過 咁就真係所有ig reseller都信唔過了

Re 樓主 我覺得經vc賣野就好穩陣既 不過如果擔心買到假既 我都明 咁緊係專門店買啦

男爵府

FATFATBO 發表於 20-10-24 01:04
佢賣左之後 vc authentic team如果發現係假 vc之後會delete個post
或者 有啲賣家特登賣出左個假袋後 佢即 ...
買到ge點都係專門店買,所以我從來無幫襯過resellers

複式洋房

tashalammm 發表於 20-10-23 21:23
作為消費者小心d啦

唔係掛
不過我覺得世上所有鑒定都涉及主觀成份,我係一個小小中古迷,買過幾件CC中古飾品 / belt from VC 未出過事。中古或過季野都只能在2手市場找啊。

每個人鍾意既購買模式都一定唔同,開心安心就ok啊~ 另一邊箱sustainable fashion已經係unstoppable既一個trend, 如果luxury goods 冇2手市場就唔會有保值呢回事。小小蠢見的分享

首頁

尾頁

跳至