自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

巴西總統博爾索納羅表示,巴西不會購買中國研發的新冠肺炎疫苗。另外,當地一名志願者參與英國牛津大學有份研發的疫苗試驗計劃後死亡。 中國藥廠科興生物目前與巴西聖保羅一間研究所合作,在巴西進行新冠肺炎疫苗臨床測試。巴西衞生部長周二在州長會議中,曾表示當局將會購買科興生物的疫苗,作為全國接種計劃一部分。
不過事隔一天,總統博爾索納羅則有不同說法,指聯邦政府不會購買科興生物的疫苗;又指衞生部長早前的說法是被錯誤解讀,強調巴西民眾不會成為任何人的「白老鼠」。衞生部官員亦隨即解畫,強調所有疫苗都要經當局審批,說政府無意購入中國疫苗。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

博爾索納羅的決定引起部分州長不滿,認為抗疫應建基於科學,而非政治考量。 右翼的博爾索納羅立場傾向美國,多次表態支持美國總統特朗普連任,而特朗普亦曾表示,未來巴西可加入北約,成為美國盟友。

瑪瑙宮

回覆樓主:

而與科興生物合作的巴西研究所,稱即使這款疫苗不獲納入全國接種計劃,研究所仍會在年底前生產4600萬劑供國民接種。 而巴西政府已計劃購買英國藥廠阿斯利康和牛津大學研發的疫苗,但當地一名志願者參與這款疫苗的試驗計劃後死亡。死者據報是一名住在里約熱內盧的28歲男子,死於新冠肺炎併發症。消息稱,他接種的只是安慰劑,不是試驗疫苗,巴西當局正調查事件。 牛津大學發聲明,指經過仔細評估,認為疫苗試驗計劃並無安全問題,會繼續在巴西進行。上月英國一名參與這款疫苗試驗人士出現不良反應,令疫苗在全球的試驗一度暫停。

珍珠宮

陰功!今次巴西呢個志願者真係做咗白老鼠,為國捐軀喇!

水晶宮

回覆樓主:

接種的是安慰劑喎

wcpcelia    發表於 20-10-23 09:54

男爵府

回覆樓主:

呢個巴西總統,由佢防疫到自己中咗新冠肺炎之後嘅行為,完全係癫
Trump 嘅番版,絕對係Trump trump異父異母嘅孖生兄弟,一樣都係痴線嘅!
只係同情d巴西國民

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

相信好快又爭住買

子爵府

小個香爐小隻鬼

珍珠宮

D..D 發表於 20-10-22 18:59
相信好快又爭住買

最後可能美國買晒,高價轉售

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

以前正係識巴西嘅足球、排球。
有咗咁嘅總統,真係要關心巴西國民嘅生命。

子爵府

mickeyeva 發表於 20-10-22 18:47
巴西總統博爾索納羅表示,巴西不會購買中國研發的新冠肺炎疫苗。另外,當地一名志願者參與英國牛津大學有份 ...

我唔朋點擊唔賣比菲律賓而走去老遠找巴西合作。巴西基本上匠

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

唔買仲好喇! 根本唔夠分
放下自在

子爵府

2023年兔年勳章 牛年勳章

Nbs 發表於 20-10-22 18:55
接種的是安慰劑喎

接種安慰劑都死?唔知原因係咩呢?冇check清楚志願者身體狀況?注射程序有問題?定另有內情?

水晶宮

回覆樓主:

一時一樣

【新冠疫苗】巴西擬將北京科興疫苗 納入全國家注射計劃
https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E6%99%82%E5%9C%8B%E9%9A%9B/538382/%E6%96%B0%E5%86%A0%E7%96%AB%E8%8B%97-%E5%B7%B4%E8%A5%BF%E6%93%AC%E5%B0%87%E5%8C%97%E4%BA%AC%E7%A7%91%E8%88%88%E7%96%AB%E8%8B%97-%E7%B4%8D%E5%85%A5%E5%85%A8%E5%9C%8B%E5%AE%B6%E6%B3%A8%E5%B0%84%E8%A8%88%E5%8A%83

水晶宮

funseller 發表於 20-10-22 19:15
接種安慰劑都死?唔知原因係咩呢?冇check清楚志願者身體狀況?注射程序有問題?定另有內情?
...

安慰劑即係鹽水喎
咁你話鹽水唔乾淨,醫院唔乾淨都得嘅...
我睇新聞,嗰個人本身已有新冠肺炎屏發症

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

Nbs 發表於 20-10-22 19:17
安慰劑即係鹽水喎
咁你話鹽水唔乾淨,醫院唔乾淨都得嘅...
我睇新聞,嗰個人本身已有新冠肺炎屏發症

死者已有病癥仲同佢打針, 而不是叫佢去驗啖,咁位醫護都好疏忽.
真係打左安慰劑?
Tbb話佢死於新冠併發症, 冇提過未打而中左.

巴西想買英國疫苗係基於政治因素, 已死左兩個人,要國民接受/信服...
兜得就兜, 出份有“公信力”的報告撐政府的決定,
否則, 巴西人集體上街抗議點收科?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Nbs 發表於 20-10-22 18:55
接種的是安慰劑喎

打針既都要係健康先?!
放下自在

水晶宮

Jasmine-4711 發表於 20-10-22 19:29
死者已有病癥仲同佢打針, 而不是叫佢去驗啖,咁位醫護都好疏忽.
真係打左安慰劑?

哦 咁我照字面睇啫
醫護有無疏忽同背後政治原因就另一回事啦

象牙宮

Jasmine-4711 發表於 20-10-22 19:29
真係打左安慰劑?

人家要找c就唔好阻喇! 我擔心係香港政府都買牛記疫苗啫
放下自在

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

打安慰劑啫!邊關事!

首頁

尾頁

跳至