自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我從來都唔會新入職請食tea架喎,多數公司請食第一餐就有

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

新人入職就即刻請食TEA,咁做得幾日被人炒,又可能搵左好耐先搵到份工,請完一餐可能成半個月食麵包行路返工呢,邊間公司D人咁衰,又開先河攪死新人呀?
<br><br>

水晶宮

anna59 發表於 20-10-22 19:24
Welcome lunch,老闆請下屬就有

對!新人未出糧那有錢?
自由太多會令世人失去平衡

珍珠宮

mickeywinnie3 發表於 20-10-23 10:25
對!新人未出糧那有錢?
咪系。
我公司,有人過probation 請食野就試過,不過系好小型果隻

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

Chowying 發表於 20-10-22 19:16
記得當年第一份工, 都未做夠一個月都未有糧出, 同事就想逼我請食飯, 我連阿媽都未請, 點請佢哋先呀 :n ...

你單野都未算最PK, 2001年, 同一個男同事同日入職, 過試用期, 成個部門十幾人, 要請食LUNCH, 咁同一日返工, 咪两個一齊請, LUNCH食日本野食左成千蚊, 心諗一人5百幾算數....

點知, 有個死八婆 (最喜歡屈人唔駛本), 話應該一人一次, 分開两次, 今次唔算數, 我真係睬佢都痴線啦........ 呢個女人, 連我老公都可以討厭佢, 因為一次去唱K, 順路返屋企咪兜佢一齊返, 點知都會比佢唱? 佢話我送佢返屋企只係車到佢去屋苑閘口, 唔送到佢屋企樓下? 我心諗, 你有老公何解唔叫你老公去閘口接你? 又話我老公唔肯比錢泊車, 將架車泊去到佢屋企樓下 (只係順路兜一下, 唔係的士).

自始之後同呢個女子, 無两句, 正一乞兒來.
以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

子爵府

牛年勳章

木土土 發表於 20-10-22 19:14
返工幾十年,食過無數散水餅,但從未食過新人tea,完全唔興呢樣野

係囉,新人都要請
~~最鍚我個寶貝仔仔~~

大宅

新人請食tea唔贊成
特別係green 個d
人工唔高,第一日番工就冇幾百到一千
好慘

伯爵府

新返工要請食tea? 不是公司請食lunch 咩?

子爵府

未食過新人tea, 公司請新人lunch 就有

子爵府

未食過新人tea, 公司請新人lunch 就有

水晶宮

木土土 發表於 20-10-22 19:14
返工幾十年,食過無數散水餅,但從未食過新人tea,完全唔興呢樣野
我都未試過番新工要請食tea。調轉新入職第一日係全公司約埋我一齊食晏。仲要係佢地請。

子爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

我公司新人過咗probation就要請食tea
係請晒成個department
想當年好彩同個女同事share

伯爵府

回覆樓主:

散水餅都話同離職同事熟食返件餅都合理,但新人要請tea就好唔合理
(ง •̀_•́)ง 漫漫長路, 加油

琥珀宮

hilda_ngai 發表於 20-10-23 18:36
我公司新人過咗probation就要請食tea
係請晒成個department
想當年好彩同個女同事share

若過probation 就有人工加,都還可以!

伯爵府

回覆樓主:

有冇人試過welcome lunch要自己請自己(你係新人)? 我以為大家請新人係norm,點知經理問我拎返錢。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

新人請食 tea 好擦鞋feel, 乜而家興咁做?

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

banbanmm 發表於 20-10-22 19:54
新人就算請,都只係過左probation先請, 一返工就要人請有啲狼死

咪係囉!如果係剛剛讀完書出嚟第一份工掂可以請人食tea啊,末有收入就要請食嘢好大付擔囉!

如果轉新工嘅話,都會過咗試用期先請人食tea喇,又唔知會唔會做成點;做唔做得長;做得個幾兩個月嘅話咪好重皮!

呢啲公司文化真係好嚇人喎!

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Manwah 發表於 20-10-23 10:45
你單野都未算最PK, 2001年, 同一個男同事同日入職, 過試用期, 成個部門十幾人, 要請食LUNCH, 咁同一日返 ...

嘩⋯呢個奇女子真cheap

蝦新人唔使本

水晶宮

回覆 chinatea 的帖子

我都係咁話,人地新仔嚟唔迎新都算,仲要人請tea,做人唔好冇品貪小便宜成咁啦!好核突肉酸。

chinatea    發表於 20-10-25 11:31

首頁

尾頁

跳至