自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

長期糧尾子 發表於 20-10-23 00:15
我識煮牛肉飯,烚菜,煮飯,識煲青紅蘿蔔豬展湯。請問有沒有,不用調味又零失敗的餸介紹我。謝謝
...

去街市買已調好味的餸菜,直接蒸,炒
方便快靚正。

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

臘腸飯

用煲飯時, 放2條臘腸入去一齊煲! 零失敗

男爵府

smart_lam 發表於 20-10-23 00:34
超市買個腌好餸包囉 !

子爵府

我識煮牛肉飯,烚菜,煮飯,識煲青紅蘿蔔豬展湯。請問有沒有,不用調味又零失敗的餸介紹我。謝謝
...

滾湯

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

買氣炸鍋, 不用調味掉入去完成後成美食

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

節瓜粉絲蝦米

男爵府

鹵水雞翼, 只需買一支鹵水汁, 煲滾D汁連到雞翅一齊煮就搞掂, 0失敗又好食

wcpcelia    發表於 20-10-28 12:26

子爵府

回覆樓主:

豉油汁浸雞翼

解凍雞翼,用李錦記豉油雞汁加水煮滾,落雞翼滾起兩分鐘,熄火浸半個鐘就食得。
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

男爵府

依家學煮餸菜比以前我幸福,以前我煮餸都係睇阿媽、及朋友煮,自己企埋一邊學。其次就係去圖書館、或書店睇烹飪書,或買一本烹飪書返屋企自己慢慢試。

發長到互聯網最早期,都係只有文字食譜,之後先加低清照片,果時未有 youtube。但有 youtube 後大家就幸福了,有樣學樣就基本可學識,再自己練習多幾次,就更加接近成功了!

烹飪煮餸不外乎多做,學識買餸都好重要,最初一定俾人搵笨、或買錯買漏嘢 ! 煮餸過程都成日會錯漏百出,落少落漏調味料,煮好上碟先發覺漏咗落嘢,呢啲場面司空見慣好平常 ! 當你成日煮成日練習,慢慢就會好有條理及程序,清潔及刀功都會不自覺地進步,落調味料份量,可以憑感覺經驗。慢慢你有信心有經驗,就算調味料唔足夠下,你都可以比常人,煮得更好味都唔奇 !

珍珠宮

...

有冇氣炸鍋?買d雞翼返來洗乾淨掉落去180度炸10分鐘,食得!
怕未熟可以用筷子篤下中間,易篤得穿就係熟左。

煮既餸菜呢,玉子豆腐切塊,煙鴨胸切片,先落煙鴨胸,炒炒佢,倒埋d玉子豆腐,加半碗水,煮到水滾返起,再煮多3分鐘,食得!
記得要買“煙鴨胸”,呢款先係有味果種,用呢種就不用再落調味!
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

水晶宮

...

鹵水雞翼,蕃茄蛋,蒸肉餅,蒸排骨

我煮餸唔叻

子爵府

...

youtube 好多教片

珍珠宮

smart_lam 發表於 20-10-23 00:34
超市買個腌好餸包囉 !

我想講開罐頭

子爵府

回覆樓主:

https://youtu.be/s_GaMHwfp0M

珍珠宮

回覆樓主:

鹵水雞翅:
雞翅解凍,煲熱鹵水汁,放雞翅後再煲滾,熄火,15分鐘後重覆一次,d雞翅好滑

男爵府

...

蕃茄肉碎,我姪女,四年級都煮到 超容易,蕃茄切細粒,炒一陣再加埋肉碎,加少少鹽或豉油,攪掂!

男爵府

...

再黎節瓜肉碎粉絲,又係零失敗,基本上炒熟啲瓜加肉碎,再加啲水再加少少鹽或雞粉,最後加粉絲,又攪掂

大宅

回覆樓主:

罐頭回鍋肉炒椰菜,無需調味

子爵府

FionaWong0118 發表於 20-10-23 14:51
鹵水雞翼, 只需買一支鹵水汁, 煲滾D汁連到雞翅一齊煮就搞掂, 0失敗又好食

...

啲雞翼仲駛唔駛醃?同埋鹵水汁邊度有得買?

珍珠宮

...

我都係上網學,睇人地煮一次,覺得容易,就自己跟住炒,成功率幾高

首頁

尾頁

跳至