懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

有冇人試過食左X類藥物懷孕最後bb冇事?

大宅

Candybear 發表於 20-10-23 00:32

應該唔會有事嘅,準爸爸食啫,我媽都當年都有,生兩個女都無問題,不過好奇一問,紅斑狼瘡通常係女性發病比較多,男性發病比較罕見

民房

Candybear 發表於 20-10-23 00:32

應該問醫生

別墅

回覆 noodle_noodle 的帖子

男性都會有,係女性患者較多,問題係醫紅斑狼瘡既藥有啲係X類藥,可令胎兒不正常,例如myfortic,懷孕禁用,話男/女要停藥幾個月先可以備孕爸爸一路服藥期間就意外有左,前所未有咁擔心,唔知有冇人身邊有經驗

大宅

Candybear 發表於 20-10-24 00:48

男性都會有,係女性患者較多,問題係醫紅斑狼瘡既藥有啲係X類藥,可令胎兒不正常, ...

唔係吖,我家姐都有呢個病10年有多,但佢都係話有就有bb(因為佢知道我有即刻又生

別墅

有呢個病唔係問題,但有冇食懷孕禁藥而有bb?

大宅

Candybear 發表於 20-10-24 00:55

有呢個病唔係問題,但有冇食懷孕禁藥而有bb?

有,我家姐屬於好嚴重嘅情況,反正我媽由未結婚已經有呢個病幾十年都無咩明顯病徵

別墅

我先生份藥包裝寫明懷孕禁用,啲內科醫生fd都話食呢隻藥唔可以有bb,但就答唔到我個bb仲可唔可以要,話可能有影響又可能有機會冇事,好無奈
你家姐係食緊禁藥意外懷孕?咁醫生要轉藥俾佢?bb最後身心健康嗎

首頁

尾頁

跳至