0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

爸爸都係照顧BB主力黎架wo 要換尿片喂奶值夜更,有時早上順便喂一次奶洗埋臉仔。

媽媽訓左我要準備消耗品補充,又要剪綿,放工返黎又要洗BB野,備好消毒風干奶樽整整齊齊。

又要辦出世紙,健康院登記,護照,身份證等等。。。。。。

寶寶10月13日出世到家,經過呢幾日操練都變左熟手。第一晚出院返屋企個日成晚沒訓睇住個B,到宜家每喂一次定時鬧鐘偷訓2個鐘左右。

遇到BB有問題都係網上搵資料,沒個人可以交流下

男爵府

2021勳章

Timmytsoi 發表於 20-10-23 06:00
爸爸都係照顧BB主力黎架wo 要換尿片喂奶值夜更,有時早上順便喂一次奶洗埋臉仔。

媽媽訓左我要準 ...

只能講你係一個好爸爸.... 我家中嗰個豬隊友連抱BB都仲未掌握到,出世紙拖咗成個月都仲未整..

複式洋房

sts8000 發表於 20-10-23 10:55
只能講你係一個好爸爸.... 我家中嗰個豬隊友連抱BB都仲未掌握到,出世紙拖咗成個月都仲未整..
...

證件差唔多搞掂哂 ,其實好易! 我宜家都係呢度睇下其他人發生架事黎做參考學下點更加好照顧BB

別墅

唔係個個都幫到手不過你好好啊,係個好爸爸

別墅

真係好爸爸!讚!
豬隊友連幫個2歲嘅沖涼都話唔識

民房

Hello 我都係同你一樣呀~

複式洋房

cacalj 發表於 20-10-23 16:41
唔係個個都幫到手不過你好好啊,係個好爸爸

需要學習架事仲有好多!

複式洋房

miffy_peach 發表於 20-10-23 17:36
真係好爸爸!讚!
豬隊友連幫個2歲嘅沖涼都話唔識

二歲寶寶冲涼好易,我呢點初生B我要單手夾住耳仔,手臂支持佢身體,幫佢佢洗頭,跟住又要抱佢係水面浮浮下先入水等BB沒咁驚。爬左好多文先識。

大宅

2021勳章

見你會睇食奶時間表已覺得好細心,原來你做咁多嘢!我老公都係參與好多(作為BB媽咪覺得好感動)不過佢個人唔係好social,連屋企group都慣理,唔會走去找爸爸谷吹水

複式洋房

hunggggg 發表於 20-10-23 19:52
Hello 我都係同你一樣呀~

大家咁話 !都沒人交流全靠爬文好累 不過深夜喂完都訓唔到 跟住天光了。爬下文學下野。

複式洋房

uckukuku 發表於 20-10-23 20:05
見你會睇食奶時間表已覺得好細心,原來你做咁多嘢!我老公都係參與好多(作為BB媽咪覺得好感動)不過佢個人 ...

嗯嗯!我本身都唔識,和同事吹下水佢地有教我點點,有用架我都抄低佢。例如寶寶醒左換尿片+清潔先好再喂奶。

民房

Timmytsoi 發表於 20-10-23 20:05
大家咁話 !都沒人交流全靠爬文好累 不過深夜喂完都訓唔到 跟住天光了。爬下文學下野。
...
真……不過有時見個個講既野都有啲唔同😂

複式洋房

hunggggg 發表於 20-10-23 20:36
真……不過有時見個個講既野都有啲唔同😂

有時方法要試下 先知,例如每次冲奶,都要將已消毒好奶樽奶嘴同蓋再用滚水燙一次先好去加水再加奶粉。

爬文都好多知識。

子爵府

2021勳章

回覆樓主:

你真係好爸爸,好老公 基本上所有野都係我做 ,2個小朋友個名係我改、出世紙坐完月自己攞、到咗搵學校,遞表面試等結果全部自己搞,小朋友功課我跟……仲有n咁多樣……真係唔做阿媽都唔知要搞咁多野

複式洋房

好爸爸要讚
我老公放工都主動上場餵奶換片

男爵府

2021勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

爸爸努力呀
我都唔識照顧 bb
係度問人
再諗點做
而家等緊第二胎
希望有啦

複式洋房

Timmytsoi 發表於 20-10-23 06:00

媽媽訓左我要準 ...

可遇不可求既神隊友呀!

複式洋房

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

洋房

吾係阿 我老公有入爸爸gp 仲學好多野

複式洋房

Timmytsoi 發表於 20-10-23 20:49

有時方法要試下 先知,例如每次冲奶,都要將已消毒好奶 ...

我之前都會開奶前,再用熱水朗下個奶樽同埋沖下個奶嘴,感覺乾淨d。但最近睇到篇報導,原來用熱水朗個奶樽時,會釋出大量微塑膠,依家唔會再用熱水朗個奶樽。消毒完奶樽之後,先消毒自己對手,再砌返好啲奶樽,放喺有蓋嘅容器入邊就算。

https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/2782447/【愛爾蘭研究】高溫消毒奶樽沖奶釋出微塑膠%20嬰兒每日平均攝入160萬粒%20專家3大建議減風險

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊