3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

洋房

我個女就快6歲,講野係叻,而且好outgoing. 但佢就係因為成日講野,所以啲大人開始覺得佢無禮貌。
同佢傾計,我都好多時會發現佢會嫌棄其他人,例如:
話人講野好悶,
啲圖畫唔吸引,
佢咁矮架,
仲識得叫人唔好同另一個小朋友玩......
我好怕個女闖禍。係啲個世代,啲家長無以前既會由小朋友之間自己解決,我怕佢俾人投訴。
對自己個女,閙又閙過,溫柔傾計又有.....但佢有時乖幾日,又係咁。
究竟係正常,我太緊張,要求太高,定係點呢?

但我女EQ又真係低,俾人話幾句就會喊,又會好激動咁講野。點算好?

男爵府

TPK34101 發表於 20-10-23 07:57
我個女就快6歲,講野係叻,而且好outgoing. 但佢就係因為成日講野,所以啲大人開始覺得佢無禮貌。
同佢傾計 ...

Same problem

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

同佢傾計 ...
要言教身教。

唔可以鬧佢一句,你無禮貌,就算作教導。

陪佢睇多些講關於禮貌禮儀的書,用書本主角去提醒囡囡,好過直接指出佢錯處。

男爵府

我嗰個都係咁

男爵府

小朋友個個都係咁
童言無忌
人人都有呢個階段

大宅

同佢傾計 ...
要以身作則,多D提點

洋房

Ceau 發表於 20-11-6 10:32
要以身作則,多D提點

都九努力架啦!但一到教做功課或同佢拍小一video, 真係考耐性。

別墅

你女既情況好似我朋友個女,講嘢好叻,又係會講咗佢唔知會令人唔開心既說話,試過喺公園整到其他小朋友唔開心,佢仲識得講大話去掩飾(因有比較大的小朋友見到講返件事經過),真係要好小心處理

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

試吓搵機會同佢分析吓,問佢如果遇到相同情況,當中有人咁講嘢,比著係佢會覺得點?應該點樣表達先會令其他人覺得舒服啲?

惟有經常好聲好氣同佢傾,6歲都有自己思想,仲要佢把口咁叻,自尊心又強,打鬧都唔會WORK,但當佢再大啲,朋輩影響比父母更大時,佢先會易察覺同反省,不過到時性格都定咗,好易衝口而出。

洋房

happy_girl0913 發表於 20-11-7 13:53
你女既情況好似我朋友個女,講嘢好叻,又係會講咗佢唔知會令人唔開心既說話,試過喺公園整到其他小朋友唔開 ...

無錯呀!唉…佢地有時怕比人閙。所以更會講大話。

禁止訪問

洋房

出去比人教下
有時佢太了解家長脾氣睇人蝦

洋房

我姑仔個女8歲都系咁啦, 又懶, 功課又唔愿做, 話兩句又哭, 區話個女長期覺得自己好委屈, 我話事出有因, 有時家長都要諗下系咪自己都有問題,哎. 我聽區講都覺得頭痛

禁止訪問

水晶宮

回覆樓主:

上個月上左講座,裡面有你講的問題,小朋友表達自己的感受,唔明白講真話點解叫唔禮貌。

如果教小朋友要禮貌,點為之有禮貌?點解要有禮貌?有禮貌的定義在那?點解話人矮係無禮貌?

講者講呢個年齡層係要學同理心,同理心最簡單的解釋是感同身受,如果對方發生的事情在我身上會點。

當係條街有陌生人話佢生得醜樣,問小朋友的感覺會點?

然後教小朋友真實的例子可以點做

洋房

spikenard 發表於 20-12-3 23:13
上個月上左講座,裡面有你講的問題,小朋友表達自己的感受,唔明白講真話點解叫唔禮貌。

如果教小朋友要禮 ...

多謝你分享呀!所以有時諗做小朋友要慢慢學做大人,都唔知係好定唔好。慢慢變得唔夠“真”。進入真正的社會好無奈。

水晶宮

TPK34101 發表於 21-1-22 10:04
多謝你分享呀!所以有時諗做小朋友要慢慢學做大人,都唔知係好定唔好。慢慢變得唔夠“真”。進入真正的社 ...

我上左呢類課第3年 學校要家長上的,得益好多,你小朋友唔係冇禮貌佢只係直接表達佢的感覺,諗吓,同1句說話係唔同塲境有咩唔同!(我唔鐘意同佢玩)1係只有你同佢的私密時間2係週記裡3面對面與當事人講

有冇發現唔同?

第3個塲境先叫唔禮貌,點解?因為涉及社交,溝通,同理心問題

最易拎小朋友明白的方法係父母的role play, 重演你覺得佢冇禮貌的事件,爸爸扮你小朋友,媽媽扮小朋友的朋友,爸爸的表情有多誇就多誇張

表演完後同小朋友討論,如何的做法,說話會更好更舒適,然後按討論後的方法再角色扮演1次

萬試萬靈的

洋房

spikenard 發表於 21-1-22 11:21
我上左呢類課第3年 學校要家長上的,得益好多,你小朋友唔係冇禮貌佢只係直接表達佢的感覺,諗吓 ...

多謝你分享呀

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

講野直接唔代表講野叻... 要教佢同一番說話可以有多個一個方式去表達... 比D例子佢... 等佢知道講野時都要顧及人地感受... 同埋令人聽得舒服... 咁樣朋友仔都會鐘意你多D...

複式洋房

多謝分享

首頁

尾頁

跳至