自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章

衞生署衞生防護中心傳染病處主任張竹君表示,該名患者 1 個月前,即 9 月 5 至 16 日曾到訪意大利及瑞士,16 日抵港後接受家居檢疫,期間 2 次檢測均呈陰性。患者在 10 月 9 日出現低燒,自行買藥服用後康復,10 月 19 日有失去味覺,求診並留樣本,翌日(20日)確診。

患者居於東涌映灣園聽濤軒 15 座,在潛伏期一星期有 2、3 日到屯門新墟街市買菜,每晚由樓下往東涌碼頭來回跑,期間有時沒有戴口罩。女患者曾與 1 至 2 名親戚吃飯,在 10 月 11 日曾到東薈城八月花用膳;10 月 17 日曾獨自到海趣坊意樂餐廳吃飯;10 月 20 日曾到屯門青海圍東哥點心火鍋第六分店用膳;10 月 21 日逸東商場譚仔三哥米線用餐;亦曾在新墟街市附近做腳底按摩。

https://ezone.ulifestyle.com.hk/article/2784080/%E3%80%90%E6%96%B0%E5%86%A0%E8%82%BA%E7%82%8E%E3%80%91%E6%B8%AF%E5%A5%B3%209%20%E6%9C%88%E6%9B%BE%E9%81%8A%E6%AD%90%E6%B4%B2%20%E6%AA%A2%E7%96%AB%E6%9C%9F%E9%96%93%E5%91%88%E9%99%B0%E6%80%A7%203%20%E6%98%9F%E6%9C%9F%E5%BE%8C%E7%A2%BA%E8%A8%BA

珍珠宮

雖然佢過曬潛伏期先至中招,但係好難令我相信有無咁喬,去完外遊返黎在香港先至中

大宅

咁即係隔14日都冇用定係喺香港感染

子爵府

tequliadot 發表於 20-10-23 09:45

佢成日周圍去,又跑步又食野,只要公衆地方無帶罩,就有機會中

珊瑚宮

我覺得係潛伏
玩具萬歲!

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

歐洲D病毒變咗種, 可能潛伏期長過14日

JD930    發表於 20-10-23 12:26
esmehouse    發表於 20-10-23 10:14

侯爵府

tequliadot 發表於 20-10-23 09:45

我諗唔排除外遊期間病毒留喺確診者隨身物件表面,由外地帶返屋企之後,如果唔好彩接觸返物件表面嘅病毒再從物件接觸感染,始終有好多野冇得消毒得咁乾淨,不過都唔排除香港感染,或者外國病毒潛伏期長咗,其實14日都係學者估計病毒潛伏期嘅時間,冇人講得準

呢啲時勢仲去旅行自私自利,佢自己染病,仲要返嚟傳染其他人

洋房

歐洲疫情咁嚴重仲過去...?!

公爵府

好媽媽勳章

無業有錢旅行,好正
住東涌。屯門返小學咁遠; 點坐車?唔通自駕?

大宅

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

如果要酒店檢疫相信佢就唔會去旅行.
家居檢疫對於佢地來講根本無大影響.

點解政府仲唔實施全部酒店檢疫, 減少輸入個案.
莫非D高官仔女係晒外國, 唔想佢地返來要係酒店檢疫???

真係百思不得其解

大宅

回覆樓主:

返到黎累街坊,自私自利,無腦

公爵府

phoebepanpan 發表於 20-10-23 09:59
無業有錢旅行,好正
住東涌。屯門返小學咁遠; 點坐車?唔通自駕?

報道話個仔住屯門一個親戚家,而呢個親戚都有病徵

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

好討厭呢個女人,明知自己去過意大利, 有燒都唔睇醫生, 個仔咳又返學, 又跨區周圍去, 正一 自私精

girlbear    發表於 20-10-23 13:07

大宅

Sumyeema1 發表於 20-10-23 09:53
歐洲D病毒變咗種, 可能潛伏期長過14日

好大機會

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

小肥兔 發表於 20-10-23 10:05
好討厭呢個女人,明知自己去過意大利, 有燒都唔睇醫生, 個仔咳又返學, 又跨區周圍去, 正一 自私精
...

其實如果信現在隔離14日就無事,咁隔離完無病出街都正常,呢單確診真係令人再思考點應對。

珍珠宮

畀面勳章

0q.cathy 發表於 20-10-23 10:11
其實如果信現在隔離14日就無事,咁隔離完無病出街都正常,呢單確診真係令人再思考點應對。
...

我係話佢10月9日 發燒都唔睇醫生,又知自己去過意大利, 無理由唔懷疑,唔睇醫但又識得自己買藥食, 成人發燒都要睇下醫生, 呢個是常識吧,, 佢直到無味覺先去睇醫, 仲要個仔咳都返學, 難到你覺得佢大愛? 如果佢10月9日睇醫生, 驗咗, 就唔會有成十日係社區傳染, 究竟是意識低, 還是自私,自行判斷

伯爵府

又唔可以因為去過外國就係外國染嘅,香港都有隱形傳播鏈, 都可能係香港染,因佢鐘意四圍去

伯爵府

累街坊

侯爵府

咁既疫情仲去旅行?個仔又唔係跟自己住?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

Bibibut 發表於 20-10-23 10:04
報道話個仔住屯門一個親戚家,而呢個親戚都有病徵

個仔唔係同住? 如果不常見都比佢感染到,病毒量唔輕喎

首頁

尾頁

跳至