自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

Fiona_yy 發表於 20-10-23 17:22
pola紅色盒沖粉個隻...
呢隻都想買見而家平呀!
覺得點?
朋友食黑樽裝,不過好貴。

子爵府

mercurycc 發表於 20-10-23 17:24
呢隻都想買見而家平呀!
覺得點?
朋友食黑樽裝,不過好貴。
黑樽係抗埋糖, 緊係貴啦..
pola 沖粉一包得1000mg collagen, 其實唔多夠..

象牙宮

Fiona_yy 發表於 20-10-23 17:37
黑樽係抗埋糖, 緊係貴啦..
pola 沖粉一包得1000mg collagen, 其實唔多夠..

係見1000覺得好小,而家出面有隻都係抗糖2百幾,果日 promoter 亞姐係咁叫試下係枝裝,
而家屋企有呢啫喱及粉裝。

男爵府

Yeelim 發表於 20-10-23 16:31
一直有食的, 之前食明治, 功效一般, 之後改為iherbs買的super collagen, 又唔錯, 效果明顯D, 皮膚彈D, 虎紋 ...

係咪呢隻?

公爵府

回覆 chaters01 的帖子

是的, 我現在是食這款.

公爵府

回覆 mercurycc 的帖子

過多會對胃 & KIDNEY 都有問題的. 我媽媽就係亂食片出事的, 佢本身腸胃已經唔好, 見朋友話好, 就去買來食. 後來個胃成日頂住頂住, 食野無晒胃口, 成個人輕左成20磅. 睇左許多醫生, 照得的都照晒, 都找唔到原因. 後來, 朋友介紹個腸胃科的專科醫生, 先找到原因. 醫生說年幾大, 係不能胡亂食片的, 食的份量都好重要. 人體基本上係唔欠鈣的, 只是年紀大了, 流失的俾食物補充到的快. 而單靠食鈣片, 都係未能吸收的, 要+維他命D+晒太陽, 才可以吸收到鈣. 現時有些鈣片會加入維他命D, 而令鈣質可以多吸收的. 如果想食, 建議大家問醫生先!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

我飲緊優之源金色罐, 係屈人寺買,飲咗接近半年,
皮膚彈性好似好咗dd, 不過我憎d vanilla 味,
如果唔抗拒vanilla 味, 就咁加水沖都唔難飲

男爵府

一罐可樂 發表於 20-10-23 19:23
我飲緊優之源金色罐, 係屈人寺買,飲咗接近半年,
皮膚彈性好似好咗dd, 不過我憎d vanilla 味,
如果唔抗拒v ...

Vanilla 味我都怕怕地

複式洋房

回覆 chaters01 的帖子

鈣丸唔可以清除牙石喎你知 女仔最忌有口氣

男爵府

ikokam 發表於 20-10-23 14:08
唔好亂飲,有D飲完會爆粒粒

我試過兩次,都係會爆瘡加喉龍痛,之後病足一個月,我燥底,個人唔受得

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

chaters01 發表於 20-10-23 19:47
Vanilla 味我都怕怕地

我諗加落橙汁, d Vanilla 味應該無咁覺掛
因為我係訓之前飲, 所以淨用水開,
開頭飲, 真係好惡頂:" />
不過飲咗呢半年, 就算宜家天氣乾燥,
皮膚都唔覺乾, 所以我會keep 住飲

象牙宮

Yeelim 發表於 20-10-23 19:09

過多會對胃 & KIDNEY 都有問題的. 我媽媽就係亂食鈣片出事的, 佢本身腸胃已經唔好, ...
好彩搵到原因,而家醫好未?

公爵府

謝謝關心, 已經醫好了. 現在已經肥番了, 但都要小心飲食. 醫好, 肥番晒之後, 醫生都有開小量的鈣丸+小量的錐他命D (半粒) 給媽媽的. 份量宜小, 不宜過多. 個人經驗之談, 給大家參考.
記得媽媽之前身體有事時, 成日陪媽媽去醫院照這樣, 照那樣; 用左差不多2年時間, 都找不到原因.

mercurycc    發表於 20-10-24 14:56

公爵府

另外提下大家, COLLAGEN 不要與其他高蛋白質的食物同時食, 因為會影響 COLLAGEN的吸收的.

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

Yeelim 發表於 20-10-23 16:31
一直有食的, 之前食明治, 功效一般, 之後改為iherbs買的super collagen, 又唔錯, 效果明顯D, 皮膚彈D, 虎紋 ...

請問係咩牌子?
[img=500,400][/img]

象牙宮

Yeelim 發表於 20-10-24 13:25
另外提下大家, COLLAGEN 不要與其他高蛋白質的食物同時食, 因為會影響 COLLAGEN的吸收的. ...
最好跟維他命c一齊食會更吸收。

子爵府

飲咗一年Laneige,味道都ok偏酸,唔覺話好大改善,但唔變差都好啦

公爵府

回覆 nama 的帖子

咁, 可以試下其他牌子. 個人覺得美國牌子的功效, 比日本牌子明顯.仲有, 有時食開唔多覺有效的, 要停一排, 才見到分別的.

公爵府

回覆 miu~miu 的帖子

#44樓那個. 罐寫1日食2次, 我只是1日食1次. 功效因人而異的, 個人建議多試唔同的牌子. FANCL 同另一隻日本牌子我都試過, 功效唔明顯. 而我食 #44樓那隻, 食左10多日就已經無左虎紋了 (我本身虎紋是深同明顯的).
從評價來看, iherbs 另一款SUPER COLLAGEN 係高D的.
食左成10年COLLAGEN, 我覺得成份都係差唔多, 只要唔蘇, 食左皮膚有改善, 就可以了.
因為日日食, 唔需要買太貴的.

公爵府

謝! 我都想試食維他命C, 因有美白的作用. 又可以御防傷風.

首頁

尾頁

跳至