時政擂台

跳至

首頁
12345...12

尾頁

子爵府

2020勳章

bbsonyy 發表於 20-10-23 19:42
依家英國連一本實體BNO 都唔駛喎,只要有BNO status, check in 更加冇可能要 show 喇
...

但單程票要有有效簽証先check in到嘛

子爵府

2020勳章

bbsonyy 發表於 20-10-23 19:45
如果有其他國藉就取消香港永久居民身分, 甘特首老公仔女點算?

阿爺係針對用BNO(5+1)去個d

如果正式投資移民/親人團聚/或者一早已經有外國身份,應該唔受影響。

男爵府

2020勳章

TingTing 發表於 20-10-23 19:47
X2
另用HKID入HK要 declare 有無持有BNO visa就得啦,唔洗即時有後果㗎,有Record就得啦,當然可講大話,但 ...

其實點解用BNO 移民就好似罪大惡極?

大把高官、富商、學者、領導人家屬走資移民,為何單單針對BNO移民?

公爵府

2020勳章

cattz288 發表於 20-10-23 19:28
笑佢地到笑到揼心口

珍珠宮

2020勳章

bbsonyy 發表於 20-10-23 19:53

大把高官、富商、學者、領導人家屬走資移民,為何單單針對BNO移民? ...

英國違反中英聯合聲明嘛,想當年講明bno係無居英權,而家英國單方面更改條件,阿爺咪反制囉!

男爵府

2020勳章

熊熊老婆 發表於 20-10-23 19:34
唔使去外國,英國都未必會畀佢哋入境!
因為如果佢哋用bno入境而中國唔承認係旅遊護照,有乜嘢事中國係唔會接 ...

我都有類似想法,宜家唔係唔俾D人走,係唔俾你返香港,咁去左UK既人咪焗留UK 6年?期間有咩事要回港都唔得咯

水晶宮

2020勳章

VickiC 發表於 20-10-23 19:32
會唔會係check in 要出示passport ? 單程機票要有有效簽證但到時bno又唔係有效証件?
...

有好多人有齊 hksar passport & bno.
佢地平時坐飛機旅行都係用 hksar passport check in, 但帶埋bno 在身.

睇唔到中國唔認bno 有咩作為.

如英國或其他國家唔認bno, 就真係大問題喇.

翡翠宮

2020勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

bbsonyy 發表於 20-10-23 19:04

唔明你講乜? 你平時出入境要show BNO 咩?

登機要出示有效嘅旅行證件, 如果中國政府唔承認bno你覺得出境右邊個airlines 夠膽畀你出境? 除非你用特區護照登機, 之後出境用bno入境啦!

珍珠宮

2020勳章

現時 外國 給 持BNO 入境者的待遇, 係基於中國承認 BNO入境者等同中國國民(e.g. 有領事保護),
如果中國聲稱不承認BNO, 難保外國國家改變對BNO入境者對策,
所以用BNO旅行, 張來咁知會變成點.

公爵府

2020勳章

bbsonyy 發表於 20-10-23 19:53

大把高官、富商、學者、領導人家屬走資移民,為何單單針對BNO移民? ...
BNO移民當然正當啦,去適合自己地方。
可能有D人食兩邊,有病又返來HK醫呱

伯爵府

howmuch 發表於 20-10-23 20:02
現時 外國 給 持BNO 入境者的待遇, 係基於中國承認 BNO入境者等同中國國民(e.g. 有領事保護),
如果中國聲 ...

咁其實用bno 移民嘅人,6年唔去旅行咪得,到正式攞左英國國民身份已經冇問題,其實我覺得影響好少
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

子爵府

2020勳章

birdbird 發表於 20-10-23 20:00
有好多人有齊 hksar passport & bno.
佢地平時坐飛機旅行都係用 hksar passport check in, 但帶埋bno 在 ...

我估可能就係簽証問題。
例如去澳洲evisa, check in要出示有效文件證明已經簽咗證,亦要用對應嘅護照。
英國亦可能一樣。佢用bno holder 身份簽,應該.用特區護照上唔到機。
純粹靠估。

子爵府

2020勳章

leopak 發表於 20-10-23 19:52
阿爺係針對用BNO(5+1)去個d

如果正式投資移民/親人團聚/或者一早已經有外國身份,應該唔受影響。
咁就合情合理!

侯爵府

2020勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

完全支持

寶石宮

2020勳章 精叻鼠年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

Sumyeema1 發表於 20-10-23 18:53
但出境前要show 有效護照.

如果中國唔認可bno, bno holder 除非有特區護照, 如果唔係, 點入海關果part?

買機票時唔係要打埋咩passport &p passport #架咩?

水晶宮

2020勳章

VickiC 發表於 20-10-23 20:21
我估可能就係簽証問題。
例如去澳洲evisa, check in要出示有效文件證明已經簽咗證,亦要用對應嘅護照。
英 ...

bno holder 有 hksar passport, 可用 hksar passport 攪其他國家的簽証。

只要 bno 人同時有 hksar passport用在出入其他國家, 中國不承認 bno 對呢班人係冇影響。

男爵府

2020勳章

cyyiu 發表於 20-10-23 19:59
英國違反中英聯合聲明嘛,想當年講明bno係無居英權,而家英國單方面更改條件,阿爺咪反制囉!
...

係阿爺首先話中英聯合聲明係歷史文件喎.

中國外交部:中英聯合聲明是歷史文件 不具任何現實意義及約束力

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/101749/%E4%B8%AD%E5%9C%8B%E5%A4%96%E4%BA%A4%E9%83%A8-%E4%B8%AD%E8%8B%B1%E8%81%AF%E5%90%88%E8%81%B2%E6%98%8E%E6%98%AF%E6%AD%B7%E5%8F%B2%E6%96%87%E4%BB%B6-%E4%B8%8D%E5%85%B7%E4%BB%BB%E4%BD%95%E7%8F%BE%E5%AF%A6%E6%84%8F%E7%BE%A9%E5%8F%8A%E7%B4%84%E6%9D%9F%E5%8A%9B

伯爵府

2020勳章

支持中國

琥珀宮

2020勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

pomanlife 發表於 20-10-23 20:28
買機票時唔係要打埋咩passport &p passport #架咩?

無乜關係! 方便快d check in啫

子爵府

2020勳章

Sumyeema1 發表於 20-10-23 18:53
但出境前要show 有效護照.

如果中國唔認可bno, bno holder 除非有特區護照, 如果唔係, 點入海關果part?

好似出境用邊種護照,入境要用返同一本護照嗎?

首頁
12345...12

尾頁

跳至