嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

民房

我囡囡差唔多三歳出世一直都好健康
但突然幾個月前出現交替性內斜視

而家睇左幾個視光師同醫生
都揾唔到原因😢

MRI照出腦同眼部都正常
有遠視300度左右但佢地都話呢個歲數黎講係正常

佢哋都只係建議五歳前做手術
冇其他建議😭

請問有冇媽媽有類似經驗或者好嘅眼科醫生介紹?🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️🙏🏻🙏🏻

別墅

有冇問過醫生係咪間竭性斜視或遠視影響?
我囡間竭性外斜視,係攰或病先見倒

別墅

回覆 lai171 的帖子

我家小朋友都係差不多3歲時候發現有内斜視,都有睇過醫生,之前話繼續觀察,但係後來我發現越來越頻繁,所以又換左個眼科醫生去check。散瞳驗光發現一隻眼睛400度遠視,一隻眼睛450度,目前戴眼鏡。戴左唔會内斜,但除下眼鏡又會比之前更内斜。不過醫生話係正常現象。我地呢種叫做調節性内斜視。

民房

回覆 candysn 的帖子

佢而家大部份時間都有內斜視 已經keep住全日戴眼鏡 最無奈醫生係話原因不明😭😭視光師亦都話佢唔係度數影響引致🤦🏻‍♀️而家都唔知點好😣

民房

回覆 jennie0216 的帖子

而家諗緊去睇多幾個眼科醫生 但係又唔知睇邊個好😔 每次去到睇醫生/視光師都要個女重複滴放瞳孔眼藥水去check 搞到而家每次見到滴眼藥水都大喊😭😭見到佢咁真係好心痛

別墅

lai171 發表於 20-11-22 19:09

而家諗緊去睇多幾個眼科醫生 但係又唔知睇邊個好😔 每次去到睇醫生/視光 ...

佢戴咗眼鏡仲會唔會內斜視?我個眼科醫生話如果戴眼鏡個陣仲會,就要做手術。你穩多個醫生再睇下,唔好太擔心

大宅

回覆 lai171 的帖子

我女有間歇性外斜視, 一直睇開中大眼科診所的任卓昇醫生, 佢專睇兒童的, 每次檢查都解釋詳盡。但他好似每星期只得星期二應診。
詳情可看: https://www.ovs.cuhk.edu.hk/%e7% ... %e6%94%b6%e8%b2%bb/

民房

而家同個女睇緊韓尚𩓙醫生因為佢帶咗眼鏡已經三個月都仲有內斜視
佢暫時嘅意見係再配比我女深少少遠視度數嘅眼鏡

戴足六星期
如果冇好轉嘅話 就要考慮做手術😣

民房

回覆 maydayday 的帖子

多謝你嘅意見呀😊不過岩岩開始睇緊韓尚𩓙醫生
睇下之後點先...

因為內斜視我知道冇咩辦法醫
應該只有戴眼鏡或做手術...

首頁

尾頁

跳至