少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

小朋友剛升初中,九月頭開始出現濕疹問題,長期痕癢,想同佢勤D保濕,等佢無咁痕,thx

複式洋房

cetaphil pro ad lotion, 屈臣氏就買到, 係我姑仔個皮膚科醫生推薦, 一痕就要搽

複式洋房

jan-cy 發表於 20-10-23 22:38
cetaphil pro ad lotion, 屈臣氏就買到, 係我姑仔個皮膚科醫生推薦, 一痕就要搽
一痕就要搽?咁有無話一日最多搽幾次?

大宅

有看過關於濕疹的報導,濕疹跟身體機能有關,尤其壓力大時會引發不同程度的皮膚問題; 樓主女兒剛升中,可能是壓力焦慮引發她的皮膚問題,或者樓主試不同的方法幫女兒減壓。樓主亦可search關於濕疹戒口的資料去幫女兒。

別墅

2020勳章

回覆 winsfan 的帖子

青春期嘅小朋友真係特別多皮膚問題, 又濕疹又爆痘痘, 好多媽媽朋友都話頭都大埋

禁止訪問

複式洋房

winsfan 發表於 20-10-24 15:25
一痕就要搽?咁有無話一日最多搽幾次?
佢其實可以維持好耐, 以前我仔發濕疹時早晚搽就ok

別墅

2020勳章

舒特膚隻沖涼液都好溫和,沖完唔會痕

版主

2020勳章 大廚勳章 玩具勳章 趣教勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

我姪女由細到大都有濕疹, 宜家高中喇。最近買咗呢枝俾佢揸, 佢話啱用

回家,並不只因為能遮風避雨、吃飽喝暖;
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

大宅

yaijing 發表於 20-10-25 10:36
我個仔都係上年 11歲開始爆濕疹。 睇過醫生都係不停番發。後來經 營養師 教,透過用營養方法加服食维他命, ...
可pm 我嗎?女日日痕thx

大宅

我個仔都係上年 11歲開始爆濕疹。 睇過醫生都係不停番發。後來經 營養師 教,透過用營養方法加服食维他命, ...
可pm 我嗎?thanks

複式洋房

強烈推薦QV cream 配合埋佢支沖涼液叫gentle wash 可以修復到皮膚 都係醫生推介我用

大宅

可否pm我,謝謝

複式洋房

jan-cy 發表於 20-10-23 22:38
係...呢隻真係掂!我女係會痕到R到出水個隻, 但用左佢地條pro ad line就無呢個問題啦

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊