自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

iamzoezoe 發表於 20-10-23 23:46
依家個工人優點係做慣做熟同埋對我嘅小朋友尚算ok,我都放心留低bb單獨俾佢湊。
但缺點係,想叫佢清潔廚房 ...

黑面唔做?要你自己做返?
你忍到佢咁好嘢。
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

兩個都唔要

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

唔好請跳槽工人!佢斷得前僱主約,同樣會斷你約!信唔過。
我會考慮續現任工人先,始終佢熟,唔洗從新教。不過你要管好佢先,黑面不是大晒,我唔會因為佢黑面而變左D工夫係我做。
同時你可以去agent睇下有冇D新工人,如果有啱,請過全新嘅工人。

水晶宮

回覆樓主:

最唔要得黑臉,清潔要你做,咁我請佢黎做乜??

侯爵府

其實佢原本話唔續,而家又好似想續,可能只係buy time出面搵份更好的,我屋企人個工人就係咁,比佢玩謝。你預咗要搵新工人做準備先啦,完約嗰啲等4,5個月都嚟到了,係就快啲請排隊嚟。

男爵府

naicha 發表於 20-10-24 09:13
其實佢原本話唔續,而家又好似想續,可能只係buy time出面搵份更好的,我屋企人個工人就係咁,比佢玩謝。你 ...

我前菲傭就係咁! 續約唔夠三個月辭職,去咗隔離座做! 又要賠機票離譜 !

wcpcelia    發表於 20-10-28 11:54

大宅

Mrs.Kangaroo 發表於 20-10-24 08:42
黑面唔做?要你自己做返?
你忍到佢咁好嘢。

無啦,今日我呢個工人黑足我全日面,再問多次佢留唔留又話唔留。
我肯忍佢,佢都唔忍。
依家都算係佢地最輝煌嘅時間,揀工、斷約都唔怕,亦同時係僱主嘅黑喑時期。
只希望我啲小朋友快啲大,唔駛用工人。

侯爵府

lastpass 發表於 20-10-24 09:19
我前菲傭就係咁! 續約唔夠三個月辭職,去咗隔離座做! 又要賠機票離譜 !
...
咁近如有小朋友佢見到前菲可能會傷心, 覺得點解唔湊我要去湊人哋個小朋友, 係唔係因為我曳

大宅

回覆樓主:

收他皮吧

男爵府

你係ftm,不一定要工人,寧願自己辛苦d,就算之後工人反口又話續,都不要續。
但你話想請一個跳糟,即斷約的工人,都千祈唔好,其實佢分分鐘同你依家呢個一樣,日日黑面又不聽話。
如果一定要請,就請全新海外工人,最多辛苦d自己湊住兩個一年半載。
其實你好好了,自己ftm,好多working mum冇長老幫手的,就算工人再差都要忍,請假湊b會比老細炒。

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

一定不續

伯爵府

iamzoezoe 發表於 20-10-25 00:17
無啦,今日我呢個工人黑足我全日面,再問多次佢留唔留又話唔留。
我肯忍佢,佢都唔忍。
依家都算係佢地最 ...

佢哋呢班人會有報應的

伯爵府

iamzoezoe 發表於 20-10-23 23:45
我係ftm,有個3歲仔同6個月bb。
我工人做咗三年幾,出年年頭完約,本來講好咗續約。不過因為佢湊BB嘅時候玩 ...

不過你嗰個想跳槽嘅工人如果你請咗

咁人哋個家庭會點?

我自己就一定唔會咁做

如果你係ftm
其實自己辛苦啲做曬佢加 個鐘點咪得

男爵府

iamzoezoe 發表於 20-10-25 00:17
我肯忍佢,佢都唔忍。
依家都算係佢地最 ...

係我就唔續約,都唔會請斷約工人。
ftm湊兩個,我係過來人,兩個小朋友年紀差距都係兩年半,以湊小朋友為優先,家務每日只做必須嘅,其餘等weekend老公喺屋企先做,有budget嘅就請鐘點,捱到幾個月就可以有足夠時間請海外工人。

男爵府

iamzoezoe 發表於 20-10-23 23:46
依家個工人優點係做慣做熟同埋對我嘅小朋友尚算ok,我都放心留低bb單獨俾佢湊。
但缺點係,想叫佢清潔廚房 ...

轉,因你同佢續的,佢會更老屎忽

男爵府

回覆樓主:

我個工人都係,例如見到有地方污糟叫佢清潔,唔係平時工作而係額外加嘅就會黑面,但都會做,我習慣咗就以後叫佢做但唔望佢囉,等佢唔想做唔續約就算㗎喇

子爵府

回覆樓主:

唔續舊工人,搵到想跳槽嗰個亦不會要,不如請個海外從新自己train,FTM 在家有時間可以在家慢慢教;教到上手你就可以搵工做返野

珊瑚宮

菲自覺身債好高
吾憤氣做工人
受氣受死你

試下自己湊
船到橋頭自然直
玩具萬歲!

水晶宮

iamzoezoe 發表於 20-10-23 23:45
我係ftm,有個3歲仔同6個月bb。
我工人做咗三年幾,出年年頭完約,本來講好咗續約。不過因為佢湊BB嘅時候玩 ...
比我就不轉。做熟左小朋友沒事算數。再請是賭一局,未贏先打八十大板中介費雜費,即幾個月工人錢。如你錢同時間多就任博任試。
很難有工人願湊二個細路仔及相近年齡。

男爵府

你試吓調教一下,你主力只睇住兩個,工人主力係做家務,買餸同煮飯飯。

首頁

尾頁

跳至