自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

我都會教女想借野要問聲,睇似咁小嘅事但小朋友無呢個認知係會延伸落去,剛我女早兩日班上就有同學隨意去另一同學筆袋攞文具(小二)。

珍珠宮

畀面勳章

asweetmom 發表於 20-10-24 10:04
在第一個2歲孩子不問自取的時候,車主媽媽沒有阻止,是不是不介意自己孩子不玩的時候別人玩一下呢?在第二 ...

係呀,真係吹脹
有D仲要回你
佢地仲係小BB黎
唔識好正常
但講緊睇個款都讀小學

伯爵府

lukelukeu 發表於 20-10-23 23:46
話說今日帶個仔落公園玩,見到有個男仔將玩緊嘅滑板車擺低然後就去玩sir滑梯,跟住有個2歲小朋友攞來玩,媽 ...

家長唔教,冇計
我係物主媽媽就唔會比任何人掂,識既自己攞黎玩我ok,佢問我借都ok
自把自為攞一定唔得

珍珠宮

回覆樓主:

玩非公家野一定要問啊

珍珠宮

sumsum_so 發表於 20-10-24 11:43
家長唔教,冇計
我係物主媽媽就唔會比任何人掂,識既自己攞黎玩我ok,佢問我借都ok
自把自為攞一定唔得

你能接受認識的人不問自取,你大方些。

侯爵府

我試過去冒險樂園, 玩掟波, 一入錢就幾個細路齊齊執波一齊掟, 幾個咁多都無乎, 唯有比佢哋一齊掟, 我又發覺自己果個有咁多人一齊掟, 好似好開心, 所以如果吾係好過份嘅事, 我就由得佢 。

大宅

我囡細果時都會想拎人啲玩具玩,如果真係不問自取或者搶,我一定要佢同人道歉再問清楚可唔可以先,我自己都會同對方家長道歉。

wcpcelia    發表於 20-10-27 12:33

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

而家小朋友大咗先敢講番......小朋友有D好大牌咁(技安、牙刷仔咁),想玩咩就攞去玩, 唔理係咪自己的玩具、搶去人地玩緊、小朋友因而大哭

有次有小朋友整損我個仔塊面(有血痕),佢家長係睇到,扮唔知咁走開咗去....無走去叫小朋友SAY SORRY,同埋理會整親的小朋友的情況。

人地小朋友係點,自己唔會厚多士,但會教番小朋友應有的行為---例如: 想玩的東西,要同人地講一聲; 人地SAY NO都要欣然接受。玩完要講聲多謝! 對唔禮貌的小朋友,教佢講,唔講就下次唔好同佢玩! 等佢知唔禮貌的小朋友係無人同佢玩LAW!!

大宅

sheepsheepvo 發表於 20-10-24 00:57
我試過有個小朋友問我仔可唔可以借佢玩我仔手上既泡泡槍,我仔話唔可以,佢都想玩。跟住個小朋友係到大喊 ...

其實更應該學習勇敢say no

大宅

spikenard 發表於 20-10-24 11:06
我去公園唔會借玩具出去,借左好難攞回,我嗰邊大媽多,佢地的思維好難明的,佢地會諗我小朋友攞你玩具唔 ...
佢哋啲思維真係咁架,就算你出聲都冇意欲俾番你。之前帶小朋友去大陸嘅水上樂園,冇帶水泡去所以就喺樂園入邊買左個小朋友用最細size嘅,去到個類似温泉區,小朋友想wewe咁我就同小朋友去廁所,返到黎問c6呀b嘅水泡呢,佢話唔知,我望一望周圍,去廁所前同返黎我哋呢個溫泉區都係得我哋同唔遠嘅一對應該係爺爺嫲嫲同個3歲到嘅孫,同我小朋友差唔多大,我都怕冤枉錯人所以問左現場嘅救生員佢話見到佢哋趁c6唔為意攞左,咁我就行過去好聲好氣問佢攞番啦,點知個呀婆答我:我見冇人咪攞囉。講完都冇諗住俾番我,我唯有直接講,你可唔可以俾番個水泡我,因為我個小朋友好需要個水泡

男爵府

sheepsheepvo 發表於 20-10-24 00:57
我試過有個小朋友問我仔可唔可以借佢玩我仔手上既泡泡槍,我仔話唔可以,佢都想玩。跟住個小朋友係到大喊 ...

唔知點解有好多呢類家長出現

侯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

我都受過依d 氣
所以有一排唔去帶小朋友公園玩,
免自己勞氣。

侯爵府

回覆樓主:

攞bb車又有, 家長都係咁, 個仔咪扮睇唔到, 俾人鬧先現身

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

港c奶 發表於 20-10-24 12:40
佢哋啲思維真係咁架,就算你出聲都冇意欲俾番你。之前帶小朋友去大陸嘅水上樂園,冇帶水泡去所以就喺樂園入 ...

同廸廸尼d大陸人推走人地架bb車有咩分別
D人真係厚顏

珍珠宮

雨潤和適 發表於 20-10-24 00:02
只能夠話小孩表現唔多唔少反映家長質素

Agree

珍珠宮

smart_lam 發表於 20-10-24 01:04
怪獸父母:『我子女係世界上最乖、最得意、最可愛、及最有禮貌小朋友,係唔會做壞事,他只是個孩子 !』 :wa ...

優秀青年自小培養

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

lukelukeu 發表於 20-10-24 00:10
小朋友攞我覺得無問題,因為白紙一張,但家長的就應該趁機教導小朋友, 唔應該隨便攞人野,但家長無咁做, ...

我仔如果放低架車行開,又有人埋黎拎佢架車,我通常會走埋去話小朋友「小朋友,架車係個位哥哥(指向我仔),如果你想玩,一定要埋去問佢借。唔可以自己拎黎玩架喎!」我唔會等我仔想玩先拎返,免得其他人見佢一直玩,真係當佐架車係佢既,而且唔可以隨便拎人野玩,雖然話唔好幫人教仔,但影響到我/我仔就會出聲。
Childhood is journey, not a race.

大宅

Charlotte_mom 發表於 20-10-24 20:15
同廸廸尼d大陸人推走人地架bb車有咩分別
D人真係厚顏
冇分別,自己懶得帶,去到咪攞人哋嘅用囉,共產主意嘛

水晶宮

最憎d家長叫人地或強迫自己小朋友分享
好扮嘢
根本自己都做唔到

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

我只會教自己個仔分享,唔會迫人地個仔女要分享俾我個仔。
教小朋友分享下,應該有呢個分別。個位家長都 .....
Childhood is journey, not a race.

首頁
12345...6

尾頁

跳至