自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

幾個朋友食飯,帶埋小朋友去。朋友 A 每個小朋友送咗份小禮物,我放咗喺一個紙袋度。食飯中途我帶仔去 wee, 返埋位時我見另一個朋友 B 個女巢緊我個紙袋,見到我仔仲好興奮話知道佢份禮物係咩樣。B 完全無出過聲。B 就係中晒樓上所講幾嗰種阿媽,佢女係最好唔會做壞事

大宅

sheepsheepvo 發表於 20-10-24 00:57
我試過有個小朋友問我仔可唔可以借佢玩我仔手上既泡泡槍,我仔話唔可以,佢都想玩。跟住個小朋友係到大喊 ...

呢d我一定爆對方家長,老馮㗎?吾借咪吾借囉,件野我小朋友㗎嘛

男爵府

唔好意思,有少少離題
我有日帶隻狗仔去西貢玩,咁啱有個大約4歲的小朋友同佢爸爸經過,個小朋友大叫一聲好驚呀,然後想起飛腳踢落隻狗到,佢爸爸見到即時制止佢。我心諗,點解驚狗會起飛腳架

大宅

pillarfung 發表於 20-10-24 08:08
呢啲真係笑話嚟㗎,我做乜要同你分享呀同你有親啊?咁你有冇鬧翻過媽媽?
...

我又唔算鬧既,講左句個玩具我仔既,佢有權決定借唔借囉,跟住就同個仔行開第2度玩喇
其實我平時係屋企都有同個仔講要分享,但對外唔會咁樣要求其他小朋友咁'分享'法囉

伯爵府

sheepsheepvo 發表於 20-10-24 00:57
我試過有個小朋友問我仔可唔可以借佢玩我仔手上既泡泡槍,我仔話唔可以,佢都想玩。跟住個小朋友係到大喊 ...

世界上有好多女人冇男人,叫佢分享個老公比人吖笨

比我鬧爆佢

男爵府

是是但但 發表於 20-10-24 20:19
我仔如果放低架車行開,又有人埋黎拎佢架車,我通常會走埋去話小朋友「小朋友,架車係個位哥哥(指向我仔 ...

啱,你好識得保護自己小朋友,我都要學下你,因為如果發生我身上我都唔識處理。

琥珀宮

charlieXD 發表於 20-10-23 23:55
講得難聽啲,呢啲咪無家教囉!
我試過一模一樣既情況
我帶個仔去公園玩,我仔帶埋架玩具車

你呢個情況唔出奇,係公園成日發生,見過更奇怪嘅係有個細路攞人地架單車玩,比人地阿媽鬧,但個家長全程睇到都冇任何反應

水晶宮

回覆 lukelukeu 的帖子

之前試過去泳池,帶仔女游水,咁我女要用水泡,咁岩我放在岸邊一陣,點知即刻有個媽媽拿起我個水泡,轉去比她個仔用,問都沒問我。我即刻話個水泡我的。佢先施施然話,細路仔借來用下者。我跟著話,我個女都要用,我不會借比你。
你當我自私小氣啦,佢問都沒問,就咁拿人地的野,無禮貌及貪心。同樣,不屬於我的野,我點都不會拿。

男爵府

2023年兔年勳章

回覆樓主:

我頭先去淘大夾公仔, 我仔一放低兜, 有個6,7歲嘅(emoji)仔即刻伸手去攞佢d幣, 我諗佢成日都係咁, 咁都得! 我仔即刻喝住佢!

子爵府

又唔識佢,點解要同佢分享呀,佢都痴痴哋
宜家d父母觀念好有問題

男爵府

Astra00 發表於 20-10-24 22:34
回覆 lukelukeu 的帖子

之前試過去泳池,帶仔女游水,咁我女要用水泡,咁岩我放在岸邊一陣,點知即刻有個 ...

你一D都吾自私小器,係對方痴線自私兼厚顏無恥,借都吾借俾個吾識既人啦

男爵府

tammymommy 發表於 20-10-24 23:10
我頭先去淘大夾公仔, 我仔一放低兜, 有個6,7歲嘅(emoji)仔即刻伸手去攞佢d幣, 我諗佢成日都係咁, 咁都得! ...

嘩!偷嘢打劫呀

子爵府

現在啲小朋友無禮貌,大多是家長縱出來的

我姑奶試過帶埋個仔來我地屋企坐,一次就扯左條紗簾落嚟,另一次就不問自取攞左我放係廳做擺設的香水樽嚟玩。玩唔緊要,最幣係佢企係塊雲石磚上,隔離係carpet ,如果跌落地不單止一地玻璃碎,雲石磚可能會裂,啲香水俾塊carpet 吸收左就抺都抺唔甩。我立刻攞返個樽之後姑奶仲好似好唔高興之後扯左我條紗簾落嚟又係一句道歉都無依家大個左見到長輩都係唔會叫人,聽講佢仲激到自己阿爸死死吓 父母唔教遲早自己受返。

男爵府

Catkooroo 發表於 20-10-24 09:56
我就試過有個細路想拎走我囝架滑板車玩,我囝見被人偷車即刻走去拎返,個細路死都要扭玩,我叫佢問下我囝囝 ...

呢個阿婆又係痴咗線!

男爵府

你講小朋友拎人地野,我想起一件事,6,7年前曾經請過一班朋友去我屋企玩,其中有個朋友係搭上撘識嘅,吾係好熟,但佢話都想去我度,我都覺得ok, 但佢個仔(當時佢小3)入到我屋企第一時間問我房係邊,我以為佢想借廁所,點之佢打開我衣櫃睇,話好多靚衫呀,仲打開其他櫃桶,我老公O晒咀,我叫佢吾好開啦,出番黎玩啦,之後我冇再理佢,過左冇耐,我屋企夾萬響,原來佢個仔又趁我留意走入我房仲想開我夾萬,但夾萬3㳄吾夾PW就會響,我當時仍然只係覺得個細路白厭,佢走左之後一日,我老公發覺吾見左隻錶,係隻8萬幾蚊嘅勞,我就即時聯想到係個細路拎左,因為其他朋友都去過我屋企好多次,未試過吾見野架,加上其他人冇入過我房,我Whatsapp 問佢媽咪,佢媽話小朋友冇拎過,跟住佢下次話再來我用好多籍口吾再比佢來啦,到而家,我仍然覺得係佢小朋友拎左law~

男爵府

露比EE 發表於 20-10-24 08:21

我仔好細個去新世紀廣場個遊樂場玩,工人姐姐同阿仔排左好 ...

仲好意思自己講玩左個幾鐘
我小朋友如果玩緊一樣野而見有人輪緊,我會限佢時5分鐘。。。
要再玩就再排

男爵府

逸逸不敗 發表於 20-10-25 01:12
你講小朋友拎人地野,我想起一件事,6,7年前曾經請過一班朋友去我屋企玩,其中有個朋友係搭上撘識嘅,吾係 ...

咁冇家教架!
但話時話,佢.pw唔啱照計冇開到,咁點偷?

男爵府

回覆 eledak 的帖子

我屋企d 錶係放入會轉嘅錶盒,冇鎖架,所以吾關夾萬事,就算而家,我d 鑽飾手錶一樣冇鎖,從來都冇事,我覺得屋企好安全,只不過自己傻,冇防人地~

伯爵府

lukelukeu 發表於 20-10-23 23:46
話說今日帶個仔落公園玩,見到有個男仔將玩緊嘅滑板車擺低然後就去玩sir滑梯,跟住有個2歲小朋友攞來玩,媽 ...

家教問題

水晶宮

vkm2014 發表於 20-10-25 00:28

你一D都吾自私小器,係對方痴線自私兼厚顏無恥,借都吾借 ...
真心發現,身邊好多人老馮及厚顏。當說句道理時,反比人窒。

首頁

尾頁

跳至