自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

pomanlife 發表於 20-10-24 17:34

SQ姐姐真係以服務行先,因航姐姐以串行先

早兩日,有前空姐jm開個po 話因航姐姐以安全第一行先,服務第二

佢地唔明客係又要安全又要服務,尤其有左廉航後。

坐廉航班客未必冇錢,但因航服務繼續一般既話,
個客寧願轉坐第二間airline/廉航

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

麟媽媽 發表於 20-10-24 17:53
我本來讀完A-Level就要同我阿妹一齊去外國讀書㗎,無啦啦陪個朋友去又考到國泰,咁我老竇話俾我玩兩年,之 ...

珍珠宮

winladyship 發表於 20-10-24 17:55
真係這原因,坊間叫國泰做因航

係呀

子爵府

2024年龍年勳章

hker 發表於 20-10-24 17:54
Agree! SQ 坐那麼多年,服務仍是好好的。

CX 的人,面口越來越難看。不可一世(巳經不漂亮啦!。 ...

係,有得㨂一定唔坐國泰,d空姐對香港人特別差

Be Happy

伯爵府

網上傳聞,因請咗d反骨既員工,專搞事,又放晒d氧氣,又罷工,今次公司比班人害死

wcpcelia    發表於 20-10-28 12:03

琥珀宮

goodbuyer80 發表於 20-10-24 01:18
好似話佢係航空界係排第三,點解做做下會衰到貼地?有無人有比較過佢地好耐之前同近年的服務有何分別? ...

與香港同步折墮。

琥珀宮

hker 發表於 20-10-24 17:54
Agree! SQ 坐那麼多年,服務仍是好好的。

CX 的人,面口越來越難看。不可一世(巳經不漂亮啦!。 ...

泰航空服員質素真係高,去泰國多數搭泰航,CX機位窄,除非做優惠,否則少幫襯。不過,個人覺得香港航空果班港女航空員仲差過國泰。

泰航破咗產

男爵府

回覆樓主:

我一定簡cx
因為佢地機師會每3個月(定每2個月) 會考核一次 做sim
所以我覺得好嚴格好安全
其他airline唔清楚
如果有jm知道可否告知

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

gretamama 發表於 20-10-24 07:27
因管理不善而在全球最佳航空公司排名榜節節下跌的國泰航空
Model answer

珍珠宮

hellolo 發表於 20-10-24 19:34
網上傳聞,因請咗d反骨既員工,專搞事,又放晒d氧氣,又罷工,今次公司比班人害死
...

唔係傳聞喎,我記得放氣樽呢件事上過新聞架喎

男爵府

回覆樓主:

我揀佢因為安全。雖然野食勁難食,都照坐。但而家對佢已經無咩信心,我會揀其他服務更好既公司。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

國泰固之然退步左,不過其他航空公司進步得快我覺得都係主因,你跟唔上人地步伐你自然會落後左

伯爵府

回覆樓主:

因航大部份空姐或者空少俾人一種感覺就係人哋欠佢咁,所以人哋咪覺得佢哋串串拱

佢哋一方面就講到自己幾慘公司對佢哋幾唔好但有一邊講到自己份工都唔知幾好pay 又自在,然之後又罷工(emoji)

男爵府

回覆樓主:

服務差。3 個字講晒。由訂位。客服。空服都越來越渣。我大概有5 年冇咩坐過佢。有其他選擇我都寧可坐第家。執左既港龍亦係。某次同事寧波出差返香港。1 個小時前45分前去到機場。因為同事冇行李架。所以呢個鍾數去係ok. 點知counter 都閂埋。話架機full 左。同事機位係confirm 左架。咁都得。打去投訴。係冇結果。佢仲要話點解客人唔早到。位係先到先得。真係十個頂。家陣坐巴士咩。如果先到先得。機票confirm 黎仲咩。

公爵府

2024勳章

goodbuyer80 發表於 20-10-24 01:18
好似話佢係航空界係排第三,點解做做下會衰到貼地?有無人有比較過佢地好耐之前同近年的服務有何分別? ...

頭先睇到篇文章講國泰, 講得幾啱, 不過搵唔返
講左幾點,其中工會引入職工盟玩政治,高層炒燶油,不停 cut cost。。。等等

侯爵府

炒燶油,,有d沒計,航空業要油多,炒油買油一定要,黑仔就沒辦法,,
HR同training唔掂,服務業最重要係服務,入人騎呢,入到來又搞唔掂班大少大小姐,自私自利自把自為,放氧氣樽呢濟足以致命,,,
周圍大把選擇,使比錢你黑我面,比錢你唔高興就拿我命仔來較飛

侯爵府

炒燶油,,有d沒計,航空業要油多,炒油買油一定要,黑仔就沒辦法,,
HR同training唔掂,服務業最重要係服務,入人騎呢,入到來又搞唔掂班大少大小姐,自私自利自把自為,放氧氣樽呢濟足以致命,,,
周圍大把選擇,使比錢你黑我面,比錢你唔高興就拿我命仔來較飛

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

有名你叫,因管理不善

首頁

尾頁

跳至