自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

珍珠宮

我覺得你要為呢件事誠心同阿佐認錯

子爵府

winniemaa 發表於 20-10-24 01:25
大仔中三,今日佢講話其實打都唔知有冇用,當時只係好驚我,佢仲話返到學又怕比人見到,搵衫去遮,果期佢真 ...

老實講,我四十幾歲了,但對於亞媽當年打我的情境仍歷歷在目(我會收埋啲藤條,番學用衫遮....咩都齊)

講真,我屋企其實對我唔差,但我不喜歡亞媽....自小發惡夢的主角是「色魔或賊、鬼怪、考試遲到、亞媽」,人老咗啦,唔再驚鬼怪,亦都冇乜再需要考試,但係阿媽仍然係我夢中嘅主角,等同色魔、賊。

老實講,心結,解唔開!一世記住!

大宅

佢咁樣講得一定係介意
你自己覺得內疚,即係覺得自己唔啱

如果母子關係OK,你細個會帶佢去玩有好多快樂嘅回憶,應下低威,話媽咪細個都係俾人敢打,希望佢唔好放係心

如果你經常用佢來發洩,冇帶佢周圍去玩,冇以佢為先乜都鬧咗先,建議努力補救製造多啲未來快樂嘅回憶

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我老豆打我嘅記憶仲係到!我細個好憎佢但唔敢表現出來!心裡面發誓我絕對唔會咁對我仔女!我無打我仔,c6亦反對打,鬧都少

侯爵府

回覆樓主:

我細個都有被父母打,我真係頑皮反叛,我好感謝佢哋打醒我,如果唔係我一早學壞咗。
我99從來冇打過我老公,但日日話佢無用,呢啲精神虐待更傷人,老公同99關係極疏離近乎仇視,到40歲人先至有返自信,而家做中層管理有時都會懷疑自己能力。

水晶宮

winniemaa 發表於 20-10-24 01:45
我都係比打大的,當時係佢錯,打既時候有d停唔到,所以都多傷痕

好多傷痕

點解你打得落手

子爵府

大仔中三,今日佢講話其實打都唔知有冇用,當時只係好驚我,佢仲話返到學又怕比人見到,搵衫去遮,果期佢真 ...

其實你依家開始控制自己情緒, 唔好因為一時憤怒而出口出手傷害到人, 已經係最好的補償

伯爵府

回覆 winniemaa 的帖子

誠心咁同佢道歉,同你自己要記住羅。

珍珠宮

回覆樓主:

大方地道歉吧,甘個仔唔單單記得你曾經打過佢,而且會記得你為當年嘅衝動道歉,遲到好過無到啊

大宅

回覆樓主:

我覺得比打更討厭既係言語侮辱,不被信任,不被尊重.....
不過咩方法都好,如果小朋友有心理陰影,我覺得父母都應該同小朋友傾下,道下歉,如果呢一刻放唔底面子,以後小朋友都會記一世。有時我衝動左我都會同阿仔道歉話係媽媽做錯左,希望佢原諒,個仔聽完都會爆喊攬住我

子爵府

道歉啦 你唔係諗住當無事發生 然後個仔仲會好愛你呀嘛 傻既都知唔會啦
最憎人用細路發洩 打細路
唔好同我講係教仔 細路唔係咁教既

大宅

回覆樓主:

完全明白,有時候懲罰太重真係會有陰影。

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

vivibabyvivi 發表於 20-10-24 08:33
我爸媽仲搞笑,我遲起身(講緊係9點)已經要俾人打,唔識計數又要俾人打,默書默錯一兩個字(講緊仲係九十 ...
嘩!咁你咪成日俾人打囉?

其實得罪問句,你父母係唔係躁狂呀?

複式洋房

YolandaTam 發表於 20-10-24 09:28
我細個都有被父母打,我真係頑皮反叛,我好感謝佢哋打醒我,如果唔係我一早學壞咗。
我99從來冇打過我老公 ...

希望阿仔會好似你咁,當年唔打佢係唔會怕我架,鬧咗無數次,激到我真係忍唔到,之後我就會打佢

大宅

YolandaTam 發表於 20-10-24 09:28
我99從來冇打過我老公 ...

我媽都係,佢唔會打我,言語侮辱恐怖過體罰,甚至而家都係咁對我老公同個孫,我唔會同佢有仇,但只會俾家用,其他一句野都冇講

睇樓王    發表於 20-10-24 13:36

複式洋房

kayikayi293 發表於 20-10-24 09:54
我覺得比打更討厭既係言語侮辱,不被信任,不被尊重.....
不過咩方法都好,如果小朋友有心理陰影,我覺得父 ...

我一定會同佢道歉,不過唔知阿仔會唔會放低

別墅

唔係鼓勵用打管教。但管教指出孩子的正確與錯誤係有必要性。我最近學習到管教,先提醒,然後跟孩子講晚上再商量,給大家時間思考,晚上商議要說出大家感受與期望,使大家都看各人需要,調整實際生活與時間運用。因愛是no record of wrong(哥林多前書13章),隔了一夜,明天是新的一天,準備一份愛心早餐,送出恩典使孩子知道,他是錯了,父母是生氣,但今天是新的一天,父母包容了他的過去,並仍深愛著他,鼓勵他加油,著他回來時,分享他如何打倒自己的掙扎,使大家都能找出過程中點滴努力,去除結果導向的壓迫,令平凡的每刻,盛載家庭溫暖,抵擋家人成長中,必然的分歧與偏見。

大宅

俾人打真係一世記住,現在你唯有講sorry,講返當時嘅心情

伯爵府

有記憶力自然會記得。平時打得少咪記憶猶新,…試吓成日比人打嗰代,邊記得甘多。我都少打個女,所以我都記憶猶新。
打/吾打…是否有等同心理,成就,性格,相方關係…不一定。有D真系吾打吾乖吓,有D一打就离家出走…。我個人覺得冇一本經書睇到老,冇一個專家有一定定律…因為人人不同。。
簡單講,點解人哋考第一你考第尾…個中一定有多種因素。

複式洋房

Annyiu 發表於 20-10-24 09:18
佢咁樣講得一定係介意
你自己覺得內疚,即係覺得自己唔啱

我好極端,我真係好錫佢,驚佢食唔飽著唔暖,佢一病我成晚唔訓睇住佢,寧願係我病,佢十歲果陣好重,我住村屋,咩住佢出村口搵的士睇醫生,放假帶佢周圍去,用好著好食好,自己唔食唔用都得

首頁
12345...8

尾頁

跳至