自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2020勳章

Hazel4467 發表於 20-10-24 14:18
但張學良本身有老婆,趙四都只係佢其中一個情婦……民國時期嘅名人大部分感情生活都好混亂,私生活上面比 ...

周恩來智慧都幾高
伴君如伴虎

大宅

banbanmm 發表於 20-10-24 14:22
後來話周恩來都有情婦仲有個女。

雖則如此,睇過周恩來寫畀鄧穎超嘅情信,係寫得幾好的

呢個真係從來冇聽過,Google咗一下,全部都係類似大紀元之類嘅網站,我覺得可信性比較低

男爵府

睇返而家發生緊既事,可能當年都係不徨多讓

子爵府

anna59 發表於 20-10-24 11:30
其實好多名人都糸咁,只怪有女人肯同佢上床,造人

話曬都係所謂“名人渣男”,生出來都知老豆係邊個,好過同黑暴搞嘢的天使,生仔落仔都無人理

願主與你們同在,也與你的心靈同在!

男爵府

2020勳章

feifei_baby 發表於 20-10-24 10:04
佢唔係冇老婆,娶過細廿年嘅年輕女子做妾侍,應該冇女人唔得啦,國父思想開明推翻滿清,但又維持中國男人 ...

簡直神化佢啦,國父所以要大愛

珊瑚宮

回覆樓主:

點解間唔中就有人拎孫中山私生活講?

果個年代,15、6當婚出嫁,係正常年齡,以前啲人壽命短,一般4、50歲,唔早啲嫁,早生兒育女。

大月熏嫁孫中山時都15歲啦,維基話佢1888年8月出生,咁1903年下嫁孫係適婚年齡。

孫中山係香港成立興中會抗清朝。打趣講佢係中國第一個犯國安法嘅人,勾結外國勢力 如果話推翻清朝佢冇出力,咁又唔公平,清廷喪權辱國,經濟好差,內憂外患。慈禧把政,又拒絕維新改革,就算冇孫中山,都有其他人出嚟捱翻清朝。

孫中山受國民黨與共產黨尊重,如果只睇佢私生活,而抹殺佢係歴史定位,咁流於狹隘嘞...........待續

珍珠宮

2020勳章

kkyyn 發表於 20-10-24 14:01
如果科技無咁發達,網上無咁多資訊,我覺得到現在,仍然覺得孫中山是國父 ...

等於過去以為美國就係正義超人,世界警察一樣咁片面

珊瑚宮

SandyKL 發表於 20-10-24 15:22
點解間唔中就有人拎孫中山私生活講?

果個年代,15、6當婚出嫁,係正常年齡,以前啲人壽命短,一般4、50歲 ...

當代梟雄又有邊個唔係有幾個女人?蔣介石、毛澤東等等身邊都有不同女人相伴,亦曾放棄糟糠。

女人係中國歴史只係小菜一碟,菲臘親王與英女王表面都係一對恩愛幾十年眷屬,但實際呢?菲臘親王都有小三、小四。

世上又有幾多個好似前泰王普密蓬嘅領袖吖?

大宅

banbanmm 發表於 20-10-24 12:59
都有長相廝守個案,張學良識趙四時照趙四都係得十六歲,結果可以終老。
...

陪張學良富貴軟禁,對女人黎講都唔係件太差嘅事。

公爵府

2020勳章 畀面勳章

一心一意 發表於 20-10-24 15:29
陪張學良富貴軟禁,對女人黎講都唔係件太差嘅事。

趙四本身出生都好,冇貪圖富貴嫌疑,之不過張學良話曬係民國四大靚仔, 對住個靚仔好過對住醜男

翡翠宮

2020勳章

Jasmine-4711 發表於 20-10-24 12:00
大月薰 - 維基百科,自由的百科全書

https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/%E5%A4%A7%E6%9C%88%E8%96%B0

幾靚女

goldpiglet    發表於 20-10-24 19:42

侯爵府

回覆樓主:

水晶宮

2020勳章

MICMATL 發表於 20-10-24 13:49
大月薫父親都係佢朋友,但唔明點解娶咗生埋細路就走咗去,之後又娶過另一個,確係賤男。
...

因為佢找到另一個女人, 有樣、有身材、家財萬貫、在中、美都有影嚮力, 政治及財政上可幫助佢事業的宋家大小姐.

但宋小姐在美國受教育, 不接受一夫多妻制, 逼佢同正室離婚後才肯嫁佢.之前的妾士當然也要放棄.
但佢以後不聞不問,不匯些錢給妾氏及自己子女, 就太過份了!

aeneas2011    發表於 20-10-25 07:46

公爵府

咁渣男又無分國界年代

公爵府

我最憎史上另一渣係漢奸胡蘭成,
想我成日睇既才女張愛玲都衰喺佢手上。

男爵府

miemiemie 發表於 20-10-24 15:59
我最憎史上另一渣係漢奸胡蘭成,
想我成日睇既才女張愛玲都衰喺佢手上。
我也非常非常痛心張愛玲的遭遇

大宅

littlesister 發表於 20-10-24 12:01
朋友個女都食埋,大家心照啦,形象既野啫。。。。

話時話,宋慶齡咪都係佢朋友個女,一樣之嘛。宋慶齡老豆送個女去孫中山度做intern,跟住個女愛上孫中山,嫁埋添。不過宋慶齡就成年了,唔係未成年少女。照咁睇,孫中山對朋友之女都真係特別有興趣

大宅

2020勳章

Hazel4467 發表於 20-10-24 14:18
但張學良本身有老婆,趙四都只係佢其中一個情婦……民國時期嘅名人大部分感情生活都好混亂,私生活上面比 ...

周恩來後時好靚仔又專一長情

子爵府

2020勳章

只不過係成王敗寇。
歷史,從來都係贏方去撰寫⋯⋯

諗深一層,民主 自由 都係一句口號嚟。

大宅

ayakaya 發表於 20-10-24 16:10
話時話,宋慶齡咪都係佢朋友個女,一樣之嘛。宋慶齡老豆送個女去孫中山度做intern,跟住個女愛上孫中山, ...

咁孫中山啲朋友個個都政客,宋家女子權貴出身婚姻必有利益計算,送得去做intern 都有用意。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊