自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

年年都有同呀仔打流感針,上年中左流感成家都傳染左,真係好辛苦⋯ 醫生話打左係可以預防中左時既併發症,所以我一向主張打,特別是今年有COVID-19。
不過,韓國呢幾日既新聞真係好好好好恐怖⋯(仲要隻法國針好似是香港有的?唔肯定,待確認)真係好擔心⋯ 想請問原來都打算幫仔女打既JM而家唸住仲打唔打?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

YuenYuenKwok 發表於 20-10-24 18:57
年年都有同呀仔打流感針,上年中左流感成家都傳染左,真係好辛苦⋯ 醫生話打左係可以預防中左時既併發症, ...

當然打喇! 都唔同廠!
放下自在

珍珠宮

自己仔女嘅事自己決定。到時有咩後果,承擔嘅又咪係你自己。

伯爵府

2024勳章

我月頭打左了

男爵府

cattz288 發表於 20-10-24 18:57
當然打喇! 都唔同廠!

但隻法國針好似香港有入口?個名我有印象⋯
其實點解政府仲唔公佈香港入口既針藥名單?我知張醫生琴日有話冇韓國進口流感針,但始終正式公佈會好d?

男爵府

Sakuraohno 發表於 20-10-24 19:01
我月頭打左了

打左就冇得唸咁多⋯ 而家學校就黎打,真係令人好忐忑⋯

公爵府

香港應該好多人打咗,但未見有發生問題喔,我會照打

子爵府

回覆樓主:

我都忐忑打唔打
暫時決定係唔打

伯爵府

今年已打,未打都未必有針

翡翠宮

牛年勳章

liy7239 發表於 20-10-24 19:06

我都係咁諗
過兩日成家打

子爵府

sandypink 發表於 20-10-24 19:08
我都忐忑打唔打
暫時決定係唔打

簽左打
但想取消

男爵府

YuenYuenKwok 發表於 20-10-24 19:01
但隻法國針好似香港有入口?個名我有印象⋯
其實點解政府仲唔公佈香港入口既針藥名單?我知張醫生琴日有話 ...

法國藥廠Sanofi,香港都有入口,但唔同批次,如果真係擔心,揀第二個牌子。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

15/10我同仔都打左,無問題,香港現在還有源頭不明個案,如果真的遇上流感加肺炎後果不可想像,香港疫苗同出事不同廠/批號,南韓以前都出過問題(是處存問題),而香港咁耐都無問題,當然最後打唔打都係自己決定。

男爵府

happyjoey 發表於 20-10-24 19:12
法國藥廠Sanofi,香港都有入口,但唔同批次,如果真係擔心,揀第二個牌子。
...

唔知幼稚園係邊個牌子。我之前私家打,今年疫情關係唸住唔去醫院打,跟學校打⋯

伯爵府

我會打 .......

珍珠宮

減齡達人勳章

cattz288 發表於 20-10-24 18:57
當然打喇! 都唔同廠!

tbb新聞報咗,衞生署話有入同藥廠的,但batch不同。

水晶宮

liy7239 發表於 20-10-24 19:06

今年我想打都冇得打,話啲針已經比人搶晒

大宅

回覆樓主:

第一日已打左,連續打左幾年...不過睇新聞韓國係幾間唔同廠既針都死人,但又唔覺其他地方咁多人出事,所以會唔會係韓國果邊唔知咩原因引致呢?不過如果係我睇完新聞都可能驚驚地唔敢打住

男爵府

kayikayi293 發表於 20-10-24 19:37
第一日已打左,連續打左幾年...不過睇新聞韓國係幾間唔同廠既針都死人,但又唔覺其他地方咁多人出事,所以 ...

我都唸係咪韓國問題⋯ 但是佢唔公佈真係唔知發生左咩問題⋯ 冇理由咁嚴重都唔叫停⋯

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

唔打

首頁

尾頁

跳至