自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我小朋友小6開始食藥, 因為專注力問題+反叛期開始, 連我都捱唔住, 開始比作食藥 (佢其實小四已確診)當時醫生話佢唔嚴重, 可食可唔食, 但5年級開始越來越嚴重, 小6開始比佢食, 佢而家睇緊政府, 我想問政府會跟進小朋友個案到幾時架? 好羨慕樓主小朋友唔專心得黎成績又好, 我囝學完好似無學過咁, 真係教到好勞氣

子爵府

回覆 anniellm 的帖子

本來積極主動,宜家失去自信,即係有D環節出左錯,會唔會去搵下仲有無其他原因先,宜家教學進度係超前左,功課量都太多,需要2小時集中先完成到,其實對9歲小朋友來講係嚴格左,有D小朋友適應唔到,有機會跌左入功課迷陣中,會唔會考慮用一d方法幫佢適應,例如完成一份功課,大約20-30分鐘?可以休息10-15分鐘?效率會唔會更好?有d功課唔係太過份,例如抄寫,可以唔使擦曬再做
我小朋友K2學寫字,未夠4歲,見佢好用心寫,寫得唔靚,除非佢自己要求擦,其他我都由佢,我地覺得好易嘅事,其實對小朋友來講係有D難

伯爵府

CCHINGC 發表於 21-10-5 10:27
回覆 anniellm 的帖子

本來積極主動,宜家失去自信,即係有D環節出左錯,會唔會去搵下仲有無其他原因先, ...

只可以話幼稚園同小學好唔同

伯爵府

回覆樓主:

如果只是功課問題,可試請私補看著佢做功課嗎?如不見效,再考慮食葯?

男爵府

我仔專注力不足,我無比佢食藥,帶佢去做專注力訓練,個外國老師好好人,令佢自信同專注力都大增但缺點係都幾貴下,差唔多1萬元/月,學咗半年見效,而家學咗兩年,專注力完全無哂問題

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

anniellm 發表於 20-10-25 13:51
係,佢可以睇書睇幾小時。但心理學家話舉例話,專注力不足都可以專心不停咁打機。

佢話食藥唔係為成績, ...

我仔都曾因專注力不足睇精精神醫生。醫生判斷佢係marginal case , 食藥係可以令到佢專注啲做嘢,但係唔食亦都可以。我最後選擇唔俾仔食,原因係藥物始終有副作用,instead 醫生開左魚油丸俾佢食,希望佢食左可以注專d。

我仔讀書成績中等,課堂無乜騷擾同學,佢每日放學返嚟家課表抄齊功課我已經好感恩,我可能一個月先帶漏一次嘢返學校,我已經收貨。做功課都會好似你個仔咁做到10點幾,因為我都要返工,所以無辦法,唯有一星期請個大學生上門幫手睇睇功課,減輕少少負擔。

如果學校對佢嘅表現行為冇乜投訴,我認為藥物可免則免。

大宅

小貓1124 發表於 20-10-25 14:05
我哋睇嗰個醫生就係咁講,所以唔會隨便開藥俾小朋友,話現今好多家長濫用。
...

真係有呢d走精面的家長架,可以加時,好多著數。

伯爵府

ggsbb 發表於 21-10-5 13:34
我仔都曾因專注力不足睇精精神醫生。醫生判斷佢係marginal case , 食藥係可以令到佢專注啲做嘢,但係唔食 ...

今年開學佢改善咗好多了,起碼都叫抄齊手冊,搵咗間新補習社,食完午飯去功課輔班,兩個鐘功輔班,基本上完成晒功課,仲有少少時間溫書。

可能大個咗,識諗咗,同埋自制能力都高咗

珍珠宮

anniellm 發表於 21-10-5 13:49
今年開學佢改善咗好多了,起碼都叫抄齊手冊,搵咗間新補習社,食完午飯去功課輔班,兩個鐘功輔班,基本上 ...

原來你呢個post 係1年前

咁最後醫生有無開到藥俾你女吃呢?

我都覺得我仔隨著年紀大小小又好小小。有時自己衰左唔記得叫家長簽名,第二日被老師捉住後會返來好緊張叫我地簽返當然學校包容都好重要。

伯爵府

ggsbb 發表於 21-10-5 13:58
原來你呢個post 係1年前

咁最後醫生有無開到藥俾你女吃呢?

最後係無食藥既,依家上實體課又好過上ZOOM
不過星期六日有去做運動,唔係HEA 下玩下嗰隻運動,係高強度運動訓練,我覺得做運動個人係積極咗
另外,現在上實體課作息正常,功課班做完功課,唔駛拖到11-12點先瞓,早睡早起,係一個良性循環咁。

諗返以前,又夜瞓,令上堂攰更加專心唔到,放學功課又拖,又夜瞓,連週未做運動都提唔起勁,那時係一個惡性循環,不斷LOOP

翡翠宮

牛年勳章

anniellm 發表於 21-10-5 14:16
不過星期六日有去做運動,唔係HEA 下玩下嗰隻運動,係高強度運 ...

咁咪好囉
專注力不足個range好大,有重有輕,你女情況一定唔算嚴重。
始終係精神科藥物,食藥係最後手段,替你高興搵到其他方法幫到佢,俾啲信心女女,加油!

翡翠宮

牛年勳章

Elenalan 發表於 20-10-25 23:02
我覺得唔係守得雲開,係我睇得開,底線set低d,見招拆招。今個學期數學功課,全部運算的都錯一半以上,睇 ...

我自己就係呢個情況,所以我明你女既困難
我抄數字、對阿女數學功課,我係要讀出聲架

伯爵府

不過星期六日有去做運動,唔係HEA 下玩下嗰隻運動,係高強度運 ...

能在藥物以外找到咁大成效,家長和同學都付出好多努力同合作

珍珠宮

Good! 可以嘅話唔使食藥係最好嘅。從日常作息入手,祝你全家人都健健康康。

水晶宮

anniellm 發表於 20-10-25 12:28
佢係一線谷校讀精英班,功課好深但量唔多,只要專心做2個鐘都會做完,但佢好好多甩漏,寫字又了草要擦咗佢 ...

解決了就好

珍珠宮

已刪除用户

回覆樓主:

子爵府

回覆樓主:

過來人同大家分享下
其實醫生開得就食
佢會同你試藥 試邊種副作用最輕
要定期覆診跟進度.
如果有改善會停藥

小朋友食左系會講少左發夢
聽到老師講乜
功課上心左無x漏
老師會發覺有好大進步
到時你衹會恨,點解食得禁遲

侯爵府

2024年龍年勳章

上咩運動班? 球類活動

伯爵府

hahaha1231 發表於 21-10-5 17:27
上咩運動班? 球類活動

球類運動唔夠強度

speed inline skating,佢係操比賽咁操

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊