自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

teresayan07 發表於 20-10-25 22:48

我99當年全家移民加拿大...

香港教育就係太趕太多,內容離地,令好多小朋友無曬自主學習的動機。

子爵府

mandy952 發表於 20-10-25 23:18
最top嘅人數永遠都係三角形嘅頂端,大部分都係中上中間左右,邊有咁多天才,d分數係谷出來
當然好多jm又會 ...

認同,現有教育制度就係做左個三角形出嚟。頂端既人係適合呢個制度既學生,某程度係呢個制度既既得利益者。所以佢地覺得呢個制度冇問題,唔想改變制度製造更多競爭對手係人之常情。但其實我地個制度係咪一定要制造一個三角形呢?可唔可以有一個制度係適合更多小朋友,唔咁早用精英制,制造個梯形學習環境又得唔得?如果教育制度唔係單純以學術成績黎挑選學生入好既中學,咁家長自然唔駛係小學階段不斷催谷,等步伐較慢小朋友唔駛咁細個就係咁補習追趕或冇哂信心直情放棄學習。

子爵府

fadgare 發表於 20-10-25 22:54
默書程度深淺不一?家長會否覺得不公平?(如計分)

對,小朋友默既內容唔一樣。但默書成績唔用黎計排名,如果家長唔互相問默書內容係唔會知唔一樣。不過我明白資源上制度上津校未必做得到。

大宅

mandy952 發表於 20-10-25 23:18
最top嘅人數永遠都係三角形嘅頂端,大部分都係中上中間左右,邊有咁多天才,d分數係谷出來
當然好多jm又會 ...

識溫哥華做教師嘅朋友話,果邊學校係輕鬆,但力求上進嗰啲都會出去搵私補谷,否則公開試難以取得好成績。香港就學校谷得嚟又要出去再補。不過如果咁講,其實反正都係要補,學校輕鬆啲都係好事。起碼有個喘息嘅空間。我覺得教得深都唔係最大問題,測默多先係最辛苦。要適量,唔係真係無時停咁。

男爵府

mandy952 發表於 20-10-25 17:22
其實遲早都識,點解課程內容要咁深
以前有幫九龍名校生補過習,其實佢地唔開心,話好難
...

所以產生一批高分低能。
你睇而家d大學生就知!

男爵府

...

學校有學校的教學進度
學生進度可以由家長&學生自行決定,我只要我女合格升級,其實遲早都識,最後都係考同一個dse

男爵府

little_monkey 發表於 20-10-25 20:41
程度深淺點衡量呢?
同一年紀小朋友,已經有在不同範疇的不同天份和興趣。
問題不在深淺,反而其實係大部分 ...

總有小朋友跟到
而所謂名校入面,真正叻嗰班,一樣放學去玩去好多活動,一大班朋友,時間可以用得好好

覺得辛苦嗰d
只係好多時家長唔接受現實個仔唔係讀書材料
大部分壓力係來自家長
亞洲人好多望子成龍,生仔之後希望個仔可以讀到書,或者生個仔「叻」可以威下

男爵府

莫失莫忘 發表於 20-10-26 06:52
認同,現有教育制度就係做左個三角形出嚟。頂端既人係適合呢個制度既學生,某程度係呢個制度既既得利益者 ...

但如果你唔適合讀書或者學術
點解你要放自己入去夾硬同人爭
然後喊住話人唔俾機會你?
基本教育之後都好多選擇,明明你唔適合入大學亦無能力接受高等教育同進行研究
但又頼地硬話制度唔啱?
呢個世界既大學都係睇學術考試,加全人發展,唔止香港
夾硬要唔同程度學生坐埋一齊學,只會拖慢上層,或者學校會好難定教學內容

珍珠宮

IloveJJ 發表於 20-10-26 06:19
而家既細路係好兩極,因為唔同類型父母造成,叻既細路,用心栽培既父母,造成一批好叻既細路(其實以前都 ...

你講嘅某程度上都岩,做好準備好重要。
問題係而家嘅書本的確係越來越冇必要嘅深,專登挖到好入,係推前咗好多,違背小朋友嘅學習年齡。咁樣係唔係好事?
講到學嘅野已經超前咗,有幾多本身係醫生同專業人士嘅父母唔係一手栽培佢哋嘅小朋友?都一樣讀唔到上去,講到底就係而家嘅課程已經扭曲。某程度上都可以講係家長造成嘅,唔係又點會出現不斷操卷同排山倒海嘅興趣班呢啲野。
要係精英中再突圍而出,就要跟著走,然後又再推深啲。
而家啲大學已經覺得博士畢業生太多,準備喺博士後面再加多一個銜頭嘅課程。

男爵府

fadgare 發表於 20-10-26 09:28
識溫哥華做教師嘅朋友話,果邊學校係輕鬆,但力求上進嗰啲都會出去搵私補谷,否則公開試難以取得好成績。 ...

真係唔知幾時開始d家長覺得一去到外國就唔使讀書入到好大學
我見真係好多私人補習
補到大學都有

大宅

goosy83 發表於 20-10-26 12:14
真係唔知幾時開始d家長覺得一去到外國就唔使讀書入到好大學
我見真係好多私人補習
補到大學都有

同埋都要考慮一個問題,如果學校唔keep住測驗默書考試,或者教學程度符合預備公開試,去到公開試學生不能應付,學校的做法又是否負責任?外國的學校無疑是比較輕鬆,所以學生需要更自律溫習,或者出去私補,否則公開試難以取得好成績,升讀好大學。這樣對比下,香港的做法對於繁忙的雙職家長其實是否更好?有既定課程有規律,幫助孩子預備公開試。不過當然都唔好越搞越深,又太多測默,導致生活不平衡。

男爵府

Ol0314 發表於 20-10-26 01:08
某程度讀書成績好
可反映你講的能力
(當然世事無絕對)

公開試係對全部人公平既一個人生轉捩點
屋企貧富與否
若然你喺學術有天份,自然可以得到入場卷

去到大學係需要好d既理解同表達能力,先可以再讀比較深既課程,甚至專業
連DSE都唔得,點理解到大學要自學,無人管,自己搵自己做嗰四年靠既係天份同自律
睇readings連名校生都覺得辛苦,你英文差上到去點算?叫tutor陪你? sorry人地大你兩年,趕住交paper你自己攪掂
但你今晚宿舍層樓開會又一定要出席,之後宿舍一定要入一隊既球隊聽朝六點起身早訓

中學都攪唔掂大學點算?
公開試唔得係真係代表你唔適合學術
無話做其他行業唔得,但家長要接受

男爵府

fadgare 發表於 20-10-26 12:26
同埋都要考慮一個問題,如果學校唔keep住測驗默書考試,或者教學程度符合預備公開試,去到公開試學生不能 ...

我好支持學校keep住update個小朋友進度架
我又無專業能力教

我同意學習不是求分數
但考試就係求分數
又唔好成日咁負面話求分數好俗,講真個小朋友有料,佢理解能力好,唔會差得去邊
谷嗰個係家長啫

除非小朋友大個d話想發展其他事
否則屋企人就幫手開闊d條路俾佢,考試成績好,第時多個選擇

禁止訪問

大宅

回覆 Pink_Cake 的帖子

仲有成班粗口爛舌,不分男女嘅大學生,周街講粗口,真係好肉酸

伯爵府

...

好難迎合晒所有人
等於功課,有人話多,有人話少
自己仔女自己最清楚,揾間啱的咪讀得開心,何苦要逼。

大宅

歌莉亞 發表於 20-10-26 12:51
好難迎合晒所有人
等於功課,有人話多,有人話少
自己仔女自己最清楚,揾間啱的咪讀得開心,何苦要逼。

同埋揀學校真係唔好道聽塗說。網上有好多不盡不實嘅言論。最好多問問認識的真實用家。

禁止訪問

珍珠宮

little_monkey 發表於 20-10-25 20:41
程度深淺點衡量呢?
同一年紀小朋友,已經有在不同範疇的不同天份和興趣。
問題不在深淺,反而其實係大部分 ...

Tailor made有,但冇辦法做到全校,只能個別老師做到少少。
我中學時遇到個數學老師,佢見我次次都好快做完堂課就無聊地偷睇小說,但佢冇罰我,只係下一堂時帶左一疊題目比我,話我做完堂課可以試下做呢啲!我都忘記左佢當時點樣鼓勵我,只記得果一年我剩係做佢比既題目係寫滿左一本黑紅色硬皮簿,亦因為咁,我當年既數係勁過我讀拔萃既教會朋友!
只記得當年沉浸係數學既海洋令我好快樂!
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

男爵府

IloveJJ 發表於 20-10-26 06:11
……到小學就話細路唔識做功課,要去補習,咁咪攪到讀得辛苦囉!

我啲仔只係讀學券幼稚園,但幼稚園我同 ...

其實真係好煩

我同事之前一路吹捧佢心中既成長環境
上到小一個小朋友話完全唔知上堂講乜野,連同同學都溝通唔到,因為呢一代好多係BB開始已經固定用中英溝通,人地只係平常交流
佢先話開始買書再同個女補習,我心諗,呢個結果你無預料到?唔係話唔介意咩?

另一個朋友,本身名校出身但成績唔好,就一路話不滿教育制度,又係細個唔理,日日俾幼稚園學生打機,書又唔睇,到小學要interview就坐唔定,又發現小朋友無英數能力interview
要喺幾個月內盡谷

去到某個時刻,見個小朋友跟唔上又開始鬧開始怨教育制度
其實大可繼續佢地開心教育丫

首頁
12345...8

尾頁

跳至