0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

我bb廿幾日大,想請問大家系咪bb每次去便便都會谷到面都紅晒咖?佢每日都有1-2次便便,啲便便又好似好正常,黃黃地軟身的!但見佢谷便個樣好似好辛苦咁!

別墅

我仔飲緊A+ NEURO PRO, 平時去便便都係軟身, 但無見佢谷到面都紅晒
你有無試下得閒按摩下佢個肚仔?

禁止訪問

大宅

我bb都係咁,谷便便谷到大喊

別墅

餵人奶定奶粉?我就半人奶半奶粉既,見佢便便都算好。我聽d 媽媽谷話如果奶粉揀唔岩會好似你個b 谷屎谷到紅晒塊面陰公。

別墅

回覆 tina502 的帖子

係呀 揀唔岩奶粉都易出現呢個問題 可以按摩下肚仔啦都有幫助架我唔夠人奶既 後尾經屋企人介紹揀左皇家美素俾阿b 食,話d便便靚架 同埋淡味唔甜,我覺得都幾似人奶咁,so far 阿b 都食得痾得同訓得。

大宅

回覆 lamam12 的帖子

我b 飲呢隻都便便去得唔錯

別墅

我小朋友初頭都便便都硬d谷得辛苦,後來轉左食樓上媽媽講果隻之後,去poopoo好左、軟身d

別墅

我仔都係飲開呢隻奶粉
我覺得呢隻奶粉對佢腸道消化好無添加蔗糖 而且又容易吸收 都好少谷到紅晒先痾到便便

子爵府

lamam12 發表於 20-10-26 16:46

係呀 揀唔岩奶粉都易出現呢個問題 可以按摩下肚仔啦都有幫助架我唔夠人奶既 後尾經屋 ...

係啦!我小朋友都冇試過話痾得辛苦同谷到面紅,淡味都係我揀佢既原因之一,我小朋友食得唔錯呀

別墅

m_q_v_v 發表於 20-10-25 22:05
我仔飲緊A+ NEURO PRO, 平時去便便都係軟身, 但無見佢谷到面都紅晒
你有無試下得閒按摩下佢個肚仔? ...

我都係飲緊呢隻呀,不過無按摩肚仔,等我試下先,謝謝你(emoji)

別墅

luixchang 發表於 20-10-26 10:07
埋緊身?
可能BB未習慣, 未識用力,留意多幾日

我人奶加奶粉呀!我都系諗住俾多少少時間觀察下(emoji)

別墅

ChingChing19 發表於 20-10-26 11:09
我bb都係咁,谷便便谷到大喊

見佢谷到甘,好心痛(emoji)

別墅

tina502 發表於 20-10-26 16:31
餵人奶定奶粉?我就半人奶半奶粉既,見佢便便都算好。我聽d 媽媽谷話如果奶粉揀唔岩會好似你個b 谷屎谷到紅 ...

我就係之前飲心x力,見佢好似谷到辛苦,轉左第二隻都差唔多一星期,谷便情況都無咩改善(emoji)

別墅

lamam12 發表於 20-10-26 16:46

係呀 揀唔岩奶粉都易出現呢個問題 可以按摩下肚仔啦都有幫助架我唔夠人奶既 後尾經屋 ...

好呀!謝謝你!等我試吓按摩下肚仔觀察多排先,我之前都有考慮過呢隻,如果無改善,我都試吓呢隻!

大宅

回覆 Appletree39 的帖子

我仔仔之前都飲過你講果隻,我覺得唔太夾,轉左樓上媽媽講既皇x美x ,見佢轉左之後腸胃好左,便便軟身。

複式洋房

Appletree39 發表於 20-10-26 23:08
我都係飲緊呢隻呀,不過無按摩肚仔,等我試下先,謝謝你(emoji)
初生有d BB會係咁, 我有朋友個仔細個都試過
同奶粉無關, 係唔同BB有唔同
不過可以上YOUTUBE 學I LOVE U 按摩, 幾好架

複式洋房

Appletree39 發表於 20-10-26 23:14
見佢谷到甘,好心痛(emoji)
唔駛擔心, 其實好多初生BB都有咁既情況
上網你可以參考到

每個BB排便次數都會有所不同,初生BB每日排便大約3次,母乳餵哺的BB次數可能較多,而6個月前的BB較少有便秘問題出現。BB排便時閉氣出力,滿面通紅不一定有問題,因他正在學習如何協調腹腔和盆腔的肌肉,將大便排出。如果BB有飲食上的改變,例如添加固體食物,大便有機會變硬,但只要便便不會很硬,BB排便不辛苦,就沒有問題。
https://www.####.com/319207/%E6%96%B0%E6%89%8B%E7%88%B6%E6%AF%8D/BB%E5%81%A5%E5%BA%B7/%E7%87%9F%E9%A4%8A%E5%B8%AB%E8%A7%A3%E8%A9%B1bb%E4%BE%BF%E4%BE%BF%E4%B8%8D%E6%9A%A2%E9%A0%86%E5%8E%9F%E5%9B%A0/

複式洋房

Appletree39 發表於 20-10-26 23:17
我就係之前飲心x力,見佢好似谷到辛苦,轉左第二隻都差唔多一星期,谷便情況都無咩改善(emoji)
...
太短時間再轉奶粉BB可能會唔適應, 甚至有其他問題出現, 宜加便便硬唔硬?

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至