自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我會比工人
出得埠打工
環境應該唔係咁好
叫做幫下人

伯爵府

好媽媽勳章

比工人

都唔知奶奶個friend 個孫個亞媽想唔想收!

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

1314625 發表於 20-10-25 22:26
工人

99點知朋友個孫想執舊衫,可能一陣人哋新抱又係唔知點推佢99的「好意」,最後可能都係掉。不如留比真 ...

水晶宮

回覆樓主:

講比你知,你比左99個朋友,人地新抱轉手就掉左佢!1大乍唔識ge 人的衫,做新抱好憎咁ge事,自己的孫咁都唔肯出錢買要攞人的。。。。。

比工人會好多謝你同好珍惜你的送贈

wcpcelia    發表於 20-10-27 10:31
Astra00    發表於 20-10-26 08:48

伯爵府

工人

大宅

回覆樓主:

一半,奶奶出到聲話想比,都要比面奶奶。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

夏季俾姐姐個仔
冬季俾99朋友個孫

大宅

spikenard 發表於 20-10-26 00:00
講比你知,你比左99個朋友,人地新抱轉手就掉左佢!1大乍唔識ge 人的衫,做新抱好憎咁ge事,自己的孫咁都唔 ...

冇錯!
我奶奶執D人地二手衫俾我仔女,俾我老公鬧左一大餐,仲叫佢走時記得拎走埋
完全冇問過我要唔要!我自己買左大把衫,著都著唔曬,點會要人地二手

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

比工人,可能係你99一廂情願想比個fd個孫,人地父母都未必想要!

Astra00    發表於 20-10-26 08:48
願我會查火箭 帶你到天空去 在太空中兩人住 活到一千歲 都一般心醉 有你在身邊多樂趣

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

qq6a 發表於 20-10-25 22:04
我囝就來3歲,啲較貴及較新的衫我都俾曬我啲朋友,其他的衫仔,工人想要,99又叫我俾佢個fd,因佢個fd有個孫 ...

99鬼知係全部定係部份咩,分開熱天衫俾姐姐,新凈、外套、冷天俾99咪得囉

珍珠宮

畀面勳章

我囝就來3歲,啲較貴及較新的衫我都俾曬我啲朋友,其他的衫仔,工人想要,99又叫我俾佢個fd,因佢個fd有個孫 ...

我會執一少堆(靚仔D)比99
其他比工人
如果係奶奶買既就比佢送比人

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

ansons 發表於 20-10-26 01:10
冇錯!
我奶奶執D人地二手衫俾我仔女,俾我老公鬧左一大餐,仲叫佢走時記得拎走埋
完全冇問過我要 ...

你老公又閙叫佢拎走好hurt 你99 喎... 因為我都鬧過我阿媽, 之後就後悔鬧得佢咁甘囉...

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

俾工人

珍珠宮

ansons 發表於 20-10-26 01:10
冇錯!
完全冇問過我要 ...

嘜你老公咁架? 佢啊媽攞d二手衫來可能係因為環保,又或者係因為人地bb成長得好,著佢二手衫係福氣, 反正係出自好心,你地唔想要可以私自處理過佢/婉拒都得,唔要仲要鬧人,叫人攞返走,真係有d過份喔~

珍珠宮

其實我係唔會理邊個真係著,邊個唔會著,如果你唔肯定99朋友新抱會著d舊衫,同樣,又如何肯定工人攞左d衫一定係自己要?而唔係送比人或賣左去?(我聽唔少僱主送比工人d舊衫大部份係攞去賣錢).

我更重視關系,除非同99 已惡交,而家99 已知道你有幾多件舊衫,又出到聲想要,梗係比佢,始終99 先係有親戚關系; 至於工人,可以同佢解釋一一你99要晒d衫, 你可另外買件新衫比佢(可能係佢有個女?所以先想要d衫?). 咁咪兩邊關系都搞好。

男爵府

比工人,奶奶個Fd個孫的阿媽收到可能會嬲同掉左佢。
你奶奶同個FD自己一霜情願,我奶奶D親戚送左幾件衫比我女,著都無著過,直接拎去回收箱

珍珠宮

工人要衫仔做咩先?比佢自己細路定拎去賣?
你同奶奶講明比工人,工人有份湊亞仔

子爵府

虎到金來勳章

大部份比工人, 少部份99。
你個仔3歲,99朋友1歲, 都唔係即時著得。比少d, 幫佢慳番d位放尿片好過

男爵府

我都會俾工人,奶奶嗰邊隔太多層,好多時可能只係雙方老人家一廂情願,人地新抱一樣會諗3唔識7做乜要你d衫。如果我係個新抱收到d衫我轉頭已經送晒出去俾有需要人士。或者好似其他jm咁講秋冬既先送俾99個fd,夏天衫俾晒工人都係好提議

珍珠宮

工人,因為朋友新抱都唔知係咪真係想要。而且,隔咁多重,又99既朋友既新抱..俾工人,起碼佢仲會對你仔好啲。

首頁
12345...6

尾頁

跳至