自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

spikenard 發表於 20-10-26 17:03
我家的曾經bb車壞左,我家老人走去垃圾房執一架回來比我

真心嬲爆,又冇叫佢比錢買新,唔捨得出錢乜都唔 ...
網友,我奶奶正是呢類人。有時佢執點人地掉出來的野,我真係寧可佢從來沒比過。你起碼影張相問下我哋要唔要,用唔用到先啦?
我都係好慳同不浪費,但近期學緊簡單生活。盡量所有野貴精不貴多。不是咩垃圾都要。佢仲要係咁買無謂野(轉頭就爛的野)。

伯爵府

分兩份

wcpcelia    發表於 20-10-27 10:31

水晶宮

Astra00 發表於 20-10-26 17:47
網友,我奶奶正是呢類人。有時佢執點人地掉出來的野,我真係寧可佢從來沒比過。你起碼影張相問下我哋要唔要 ...

老人家執左4架大型的車仔,1架單車,2部bb車,掉佢話我唔欣賞佢的辛苦執回來,唔掉成間屋都冇位

我有1次忍唔住同另一個老人家講,bb車唔好執,又新淨又冇爛的bb通常1係主人家個b出事,一係有傳染病先唔要,大佬又靚又有牌子的車閒閒地過千架,一定有原因先唔要。

我真係唔欣賞佢執回來!

Astra00    發表於 20-10-26 22:04

伯爵府

全部比工人啦,我奶奶就係好鍾意將我仔女既衫比人,有次我發現左,鬧到佢咩咁,我話你比d我唔識既人,咁點解我唔比我自己姪仔同姪女,之後佢唔夠膽再拎我d衫比人,大佬,你要賣人情你咪自己買新既比人。佢係不問自取果下先嬲

Astra00    發表於 20-10-26 22:16

男爵府

工人
奶奶個fd俾完可能有說話聽,或者放在你屋企到佢個年齡先俾佢

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

ansons 發表於 20-10-26 17:14
我奶奶成日做呢D麻煩到我地既事
自己唔捨得買新衫俾孫,就成日執人地二手衫俾我地當禮物(仲要係執人地五六 ...

絕對明白你, 而家你99 唔拎舊衫俾你地咪一天光晒.

我媽同99 都係咁, 佢地會買新衫又執人舊衫, 新衫舊衫都係大到過幾年至著得, 其他禮物係新但d 款唔啱.

我唔反對著舊衫同埋用二手物品, 以前我一向係鬧阿媽幾句, 叫佢唔好拎重野就算, 上次我鬧得佢好甘, 聽到佢好唔開心, 我就知衰收聲, 而家佢病左又有疫情, 連寄封信俾我都難, 我更加後悔當日我咁鬧到佢.

而家長老俾d 舊衫, 啱款既話唯有搵地方放好第日著, 買少d 衫當慳錢. 唔啱款就當家居服著或者掉..

大宅

工人

男爵府

spikenard 發表於 20-10-26 17:03
我家的曾經bb車壞左,我家老人走去垃圾房執一架回來比我

真心嬲爆,又冇叫佢比錢買新,唔捨得出錢乜都唔 ...
垃圾房咁污糟,有冇搞錯。講真小朋友特別係BB大得快2,3個月就換一批衫好浪費。我唔介意用自己親戚朋友的舊衫舊玩具,但一定要知來歷囉。

水晶宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

各一半

伯爵府

carrie_1102 發表於 20-10-26 18:36
全部比工人啦,我奶奶就係好鍾意將我仔女既衫比人,有次我發現左,鬧到佢咩咁,我話你比d我唔識既人,咁點 ...

罵過一次通常都會臉左左

伯爵府

qq6a 發表於 20-10-25 22:04
我囝就來3歲,啲較貴及較新的衫我都俾曬我啲朋友,其他的衫仔,工人想要,99又叫我俾佢個fd,因佢個fd有個孫 ...

如果係我應該會俾工人

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

工人
人地阿媽未必想要

大宅

工人 唔使諗啦佢日日對住你地
奶奶個friend都唔關你事

男爵府

qq6a 發表於 20-10-25 22:04
我囝就來3歲,啲較貴及較新的衫我都俾曬我啲朋友,其他的衫仔,工人想要,99又叫我俾佢個fd,因佢個fd有個孫 ...

工人

水晶宮

carrie_1102 發表於 20-10-26 18:36
全部比工人啦,我奶奶就係好鍾意將我仔女既衫比人,有次我發現左,鬧到佢咩咁,我話你比d我唔識既人,咁點 ...
我奶奶早期為左幫佢個女省錢,不問自取拿我仔靚衫去津貼佢個外孫。佢當時有我屋鎖匙可自出自入,激死我。(拿得嬰兒衫,當然仲有其他)後來我轉買平野,左記、u記,比佢話我比個仔穿到寒酸,我就係突登咁買法,看佢仲看不看上眼。我仲要之後買勁少衫比個仔,令到衫可以穿多幾次,殘同舊多點。而家我成日比佢話,做咩不捨得買衫比仔女?(我心想,費事最後益無謂人;我益工人寄鄉下都仲好點,因為佢家鄉窮,佢盡力照顧我家中事務。至於奶奶,我做咩要幫她順水人情,往她面上貼金?難道佢會話,我心抱好好比嬰兒衫我送比人?佢轉過頭說其他野,都不會話你好啦。)

水晶宮

回覆樓主:

著量分d俾99交差, 其他俾姐姐。
係唔係全部佢唔知架?!

男爵府

你係呢度問
9成都叫你比工人

奶奶係原罪

如果奶奶開聲,我會比奶奶,執幾件比工人(估計奶奶冇數過D衫卦⋯),同工人關係好好就買2件新嘅比佢小朋友。

禁止訪問

公爵府

2023年兔年勳章

。。。。。。

水晶宮

Amy1974 發表於 20-10-26 23:07
依家嘅後生好少會要舊衫。

啲老人家唔太明白,送啲舊衫俾人,轉頭都係俾人丟去垃圾房。

唔敢講話後生仔會唔會要舊衫,但3547的舊衫,我都唔敢比自己小朋友著。

Astra00    發表於 20-10-27 07:03

首頁

尾頁

跳至