自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

我老公仲離譜,亞仔讀咗兩年中學,有一日先同我講,乜仔嗰間係男校

大宅

有「營」勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章

bik1229 發表於 20-10-26 17:41
我老公最離譜,我細女上年考DSE,佢有日問我考完DSE之後係咪升中七?

然而家姐已經讀緊大學year four.

伯爵府

回覆樓主:

我老公都係,成日叫我唔好咁緊張

珍珠宮

cookiegg 發表於 20-10-26 23:50
我老公仲離譜,亞仔讀咗兩年中學,有一日先同我講,乜仔嗰間係男校
...

好攪笑

珍珠宮

爸爸、媽咪緊張嘅方法唔一樣
我自己對中學有要求,不是要成績最好,但學校環境、老師/學生背景都希望簡單純樸。
大學就俾個仔女自己選擇。見太多頂級學府畢業生事業真的好一般,亦見好多一般大學畢業嘅成就非常優秀。感覺2者冇必然關係,倒不如培養個人品德,唔追求學校品牌。

侯爵府

瞓得好勳章

littlepieces 發表於 20-10-25 22:37
只係得媽媽操心,做爸爸嘅成日覺得係自己老婆太擔心,太緊張,

係咪好多爸爸覺得其實讀咩學校都冇所謂?

我老公係,姑9係,99係
但出黎成績好就去曬命

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

見過爸爸緊張成績的

大宅

mizuho 發表於 20-10-27 10:12
我自己對中學有要求,不是要成績最好,但學校環境、老師/學生背景都希望簡單純 ...

認同,品德價值觀好重要

大宅

我老公其實唔緊張佢成績,但就想佢入到好學校(超矛盾)
佢只係覺得peer group好緊要,所以想佢升到好啲嘅中學,所以而家小學階段佢都會幫仔溫默書、測驗、考試,希望佢升中好啲

大宅

mizuho 發表於 20-10-27 10:12
我自己對中學有要求,不是要成績最好,但學校環境、老師/學生背景都希望簡單純 ...

認同,品德價值觀好重要

男爵府

係。
媽媽=逼小朋友做功課同溫書
爸爸=陪打機專員

禁止訪問

侯爵府

2024年龍年勳章

elysemama 發表於 20-10-25 23:06
我老公係,從來不過問亞女成績,考小學、中學亦不緊張,佢話香港一定有書讀,仲話唔一定要入大學,由細到大 ...

一樣呀

水晶宮

littlepieces 發表於 20-10-25 22:37
只係得媽媽操心,做爸爸嘅成日覺得係自己老婆太擔心,太緊張,

係咪好多爸爸覺得其實讀咩學校都冇所謂?

我老公係平時唔理,但派成績就多野講
讀咩學校佢唔理,補唔補習又唔理
總之睇成績
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

珍珠宮

好媽媽勳章

29XX86 發表於 20-10-26 00:01
認同呀!連考呈分試我叫囡溫書,老公竟然話我逼囡,我話考試去溫書都叫逼,咁即永遠唔洗溫喇,旨意佢死得人 ...

搞笑,夾餸比你

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至