想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

上星期去仁安見生殖科醫生,一開始已經開始埋怨我地點解咁耐都唔來睇,拿報告比距睇,我同距講我睇左中醫調理左,FSH同E2都去翻正常水平,我未講完,距就無情咁話,無用架,哩d無用架,哩d數據個個月都唔同架,你係差就係差,唔會正常翻架,之後就一路sell 做療程,而且重點sell IVF ,感覺距無從患者的角度比專業意見同最合適既方法比患者,而係似係度傾單做生意,感覺不太良好。純分享無惡意

別墅

wxsbb 發表於 20-10-26 00:27
上星期去仁安見生殖科醫生,一開始已經開始埋怨我地點解咁耐都唔來睇,拿報告比距睇,我同距講我睇左中醫調 ...

邊個醫生敢衰 ? 其實出面都有個陳x仕都係堅hard sell. 睇完個心仔都實晒

複式洋房

cc1112 發表於 20-10-26 00:59
邊個醫生敢衰 ? 其實出面都有個陳x仕都係堅hard sell. 睇完個心仔都實晒
...

是嗎他也hard sell嗎?
因為我超高齡, 仲諗住 轉 醫生 睇佢㖭.
謝謝!

大宅

上星期去仁安見生殖科醫生,一開始已經開始埋怨我地點解咁耐都唔來睇,拿報告比距睇,我同距講我睇左中醫調 ...

其實西醫講嘅係事實,我未做ivf之前都係中藥,針灸治療,但對我身體沒用。之後轉睇西醫,個醫生都話我咁遲先生仔,嗰時睇佢都39歲。佢叫我試打針先,唔得。之後再試咗3次iui,又失敗。最後把心一橫試ivf. 第一次失敗,之後再割埋肌瘤,再放多次ivf. 第二次終於成功。從西醫角度,想快D收到成果,因為女人嘅身體及年齡係唔等人!

複式洋房

同西醫講中醫等於對牛彈琴
佢肯定覺得無用

大宅

Chanpan 發表於 20-10-26 17:24
同西醫講中醫等於對牛彈琴
佢肯定覺得無用

睇中醫就話西醫無嘢幫到你架,一來就叫你做試管架啦⋯⋯

大宅

wxsbb 發表於 20-10-26 17:28
睇中醫就話西醫無嘢幫到你架,一來就叫你做試管架啦⋯⋯

其實IUI嘅原理,你聽完都覺冇乜用㗎,不如直接ivf

別墅

bbsmile888 發表於 20-10-26 11:12
是嗎他也hard sell嗎?
因為我超高齡, 仲諗住 轉 醫生 睇佢㖭.
謝謝!

我覺得係 ... 因為我見佢個次已經驗左血佢又叫我再驗有一部分係一樣 ... 埋單要2.5萬同老公商量完佢話唔想我再睇 ... 之後教授就話唔使驗叫我自己試 .. 中左叫阿士匹靈就ok

男爵府

回覆樓主:

其實ivf計仲好多選擇,不過iui機率咁細曬時間,如果高齡直接ivf植2個好過啦!植完搵岑醫針到12週仲好啦!

大宅

回覆 bbsmile888 的帖子

我覺得陳醫生好wo,直接,冇hard sell我都睇佢bingo....而家第二胎等驗血

男爵府

Purpletsuipur 發表於 20-10-27 08:26
回覆 bbsmile888 的帖子

我覺得陳醫生好wo,直接,冇hard sell我都睇佢bingo....而家第二胎等驗血

最起碼快,時間等同諗都係成本呀,想平排政府都有得做架,問題係排幾耐啫,同埋佢一定驗晒野先做唔似仁安叫你做左先,唔得再搵原因,晒時間心機,年齡大指數差佢通常直接建議ivf唔好再晒時間,如果未有心理ivf既不如再自己試自然

男爵府

咁又覺得兩回事喎。當然生殖科(或者所有私家醫生)都係一門生意。但醫生既專業角度咪就係話左俾你知「啲數據每個月都唔同,唔會升返上去」咯,而佢既意見就係「你數字差,所以應該做IVF」。其實佢做晒佢既本分,只係唔啱你聽同埋語氣可能冇咁好....

複式洋房

回覆樓主:

其實我寧願醫生直接講個事實俾我聽
雖然聽完會唔開心,但理性d諗,醫生係想幫你

大宅

回覆 bsg 的帖子

你講得啱,所以佢直接,我仲like

大宅

bsg 發表於 20-10-27 07:37
其實ivf計仲好多選擇,不過iui機率咁細曬時間,如果高齡直接ivf植2個好過啦!植完搵岑醫針到12週仲好啦!
...

我只係覺得今年先31覺得仲可以試下iui,而且我情況唔算嚴重,始終ivf價錢真係唔平

男爵府

wxsbb 發表於 20-10-27 13:02
我只係覺得今年先31覺得仲可以試下iui,而且我情況唔算嚴重,始終ivf價錢真係唔平
...

因為唔知你邊方面問題,如果唔嚴重可以再試自然先,到心理ready先再算,問題唔大就唔使擔心

複式洋房

始終仁安係私家,如果真係咁亦都無可厚非,我之前都仁安做iui不過唔得,佢地俾我感覺還好,當然唔同人唔同情況,但如果有咁樣其實可以預計

大宅

回覆樓主:

你有無係仁安重驗?
中醫有無話2位係咩原因,令到咁奈未懷孕?
之前2位生育檢查報告係點?

大宅

wxsbb 發表於 20-10-27 13:02
...

你可以排住政府先。

複式洋房

www.youtube.com
www.youtube.com

首頁

尾頁

跳至