自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

男爵府

littledot 發表於 20-10-26 13:23
其實炒人唔出奇,但炒之前冇做好之後上堂安排,同上上下堂突然要人走就真係好奇怪。
...

同意,炒人唔出奇,但上上吓堂炒人點都講唔過去,點同學生解釋,原來大人嘅世界係咁亂嚟?
始終學校唔同國泰,用家全部都未成年,情緒點都要疏導。

琥珀宮

畀面勳章

fadgare 發表於 20-10-26 13:35
我以為老師多數係合約制,學年完結先唔續約?除非犯下嚴重錯失要即炒。
...

咁財困無錢出糧,唔炒咁邊個出錢出糧老師?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

恩庭寶貝 發表於 20-10-26 09:18
唔知頭知路,就最好唔好出聲!

咁惡?就算你係家咁你又知頭知路?

子爵府

yuyueng 發表於 20-10-26 13:42
咁惡?就算你係家咁你又知頭知路?

可能佢係老師呢

子爵府

晴天bb 發表於 20-10-26 13:07
關忍唔忍得乜事,老師都係打工仔,你份工都唔包你打一世,請問家長有乜資格出聲先?
...

學校不同於私人公司,人事調動會大大影響學生。學校有咁既舉動一係開學前做,喺學期中突然炒老師,咁學生既進度新老師可以點跟進?如果對學生咁大影響家長都覺得自己冇資格出聲我覺得家長真係好有忍耐力。

男爵府

C.Humphrey 發表於 20-10-26 13:12
針唔吉到肉唔知痛

對⋯ 比着係自己小朋友嗰間小學,大家就唔會咁冷靜

大宅

其實就算私人公司要炒人之前通常都要鋪排,例如通常要出口頭或書面warning, HR會要負責主管justify點解要炒⋯ 如果因為經濟原因炒,公司都會預先放風等員工有心理準備,國泰都放風左半年啦⋯ 唔係話學校炒人唔得,不過處理手法真係太差。加上係教會學校,正常大家都會對佢哋有d期望⋯

伯爵府

莫失莫忘 發表於 20-10-26 13:46
學校不同於私人公司,人事調動會大大影響學生。學校有咁既舉動一係開學前做,喺學期中突然炒老師,咁學生 ...

學校咁做當然有佢哋嘅理由,亦都會諗到辦法解決。
如果真係唔夠錢出糧,你身為家長係咪肯出錢先, 點解而家啲家長覺得自己嘅權力,大過學校的董事

公爵府

BK Milk勳章

晴天bb 發表於 20-10-26 14:00
如果真係唔夠錢出糧,你身為家長係咪肯出錢先, 點解而家啲 ...

我覺得唔係炒人問題,係班老師上上下堂突然叫佢走人離職呢個先係大問題law,而且學校炒人多數開學前或者完左學期先會炒人。

珍珠宮

個大校長好有問題,最應該裁係佢
1. 幼稚園可能因為疫情關係,退園家長增加,導致入不敷支,學校有責任提出方案同PSO溝通
2. 所有影響學生嘅決定,唔應該校長一個可以拍板,校委會完全消失?
3. 減省成本可以理解,但在正常教學時間、毫無溝通情況下去處理?有咩咁urgent?
4. 幼稚園老師同學生嘅關係非常親密,突然的改變和分離會影響幼年兒童,作為校長連咁基礎嘅考慮都冇,應該直接fire個校長!

珍珠宮

如果真係唔夠錢出糧,你身為家長係咪肯出錢先, 點解而家啲 ...

學校必須有財務報表,可以公開同家長溝通
首先了解到底邊度出現問題,減省成本亦有很多方案。學校會有儲備金,是否可以通過其他減省方式處理。
作為一間私校,家長係consumer,點解唔可以知道自己付費買了咩服務?服務內容更改了,點解唔會有預先通知?

男爵府

學校炒人唔奇,但上上下堂要老師走就好有問題 !! 上緊堂wor ?!

伯爵府

littledot 發表於 20-10-26 13:23
其實炒人唔出奇,但炒之前冇做好之後上堂安排,同上上下堂突然要人走就真係好奇怪。
...

同意
除非是特別原因,如老師嚴重違規
我唔係幫d老師
我係站在家長角色替小朋友着想

伯爵府

家長都係學校持份者,在法團校董會有家長校董角色,負責管理學校,家長是有權出聲的

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

新校長新作風 想換血 加插自己人 咁大間學校即時解雇老師 有冇諗過學生心理!學校管理非常有問題

珍珠宮

好媽媽勳章

littlesister 發表於 20-10-26 13:37
咁財困無錢出糧,唔炒咁邊個出錢出糧老師?

新聞說該校剛拿了政府第二輪"保就業"津貼, 超過三百萬元, 家長又在停課期間有交足學費....

如果真係無錢, 點解又會請新人去取代被栽的老師?

子爵府

fitfit貓 發表於 20-10-26 09:51
悝兩句好得呀……神回,笑死咗

神回

珍珠宮

janice1226 發表於 20-10-26 10:02
上緊堂被通知解僱左,就知呢間學校處理得幾差。 財困唔會係突然間知掛 如果家長都唔可以監管學校 ...

咁兒戲嘅

Love and Kindness are never wasted.

侯爵府

唔知頭知路,就最好唔好出聲!
嘩, 好惡好羈道! 你知咪講囉, 仲乜吾比人講? 又係呢D

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

薯圈 發表於 20-10-26 10:08
有交學費就可以干涉學校行政?而家唔係比錢消費喎~除非學校抄到無老師上堂,否則家長何必干涉? 除非有內 ...

所以家長就去問下咩事,我覺得家長有知情權,不是干涉學校行政,而係了解件事。我睇報導講話學校因財政問題而要cut人手,咁cut人之後點安排呢? 而且剛開學一個多月就要換人,我係家長都唔鐘意,校長要同家長交代,唔係閉門造車,否則又有大埔校長收餅咭事件,對學校對學生都唔係一件好事。

首頁
45678...9

尾頁

跳至