自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

遇到善心的士司機,乘客可以付多少貼士?答案是1隻卡地亞名錶!有的士司機在的士群組分享,日前返夜更在蘭桂坊接載1名醉酒女乘客,下車時她說現金不足,除下手錶當付78元的車資,更說「有多當貼士」。司機後來將錶拿去當鋪一問,發現是1隻正版卡地亞錶,可典當2萬大元。司機怕她不清醒下除下名錶,想交還免得惹麻煩,網民更建議他交到警署,但最後的發展卻超乎網民預期,司機成功找到該名乘客,更迎來暖心結局!

的士司機在facebook群組「的士司機資訊網 Taxi」發文,急急請教行家及網民意見。事源他23日晚上開工時,在蘭桂坊載了1名醉酒女乘客,到山村道下車時,她稱不夠現金,便除下手錶當支付車資,「仲話有多嘅當貼士有冇人知道這隻錶值幾錢?」。

發帖後馬上有網民回覆,稱那是1隻卡地亞名錶,價值不菲。司機也去了當鋪一問,竟發現是真貨,而且可以典當2萬元。是假貨還好,司機發現是真貨時,生怕惹禍上身,再急問網民他應該去警署還是到山村道找乘客交還。

司機之後決定回山村道,拜託看更想將手錶交還乘客,希望她付回車資就好,「唔想因為一隻錶搞到自己惹麻煩」,結果卻大出一眾網民所料。

司機指,女乘客看到他專程還錶也感驚訝,「因為佢無諗過我會親身過嚟送返畀佢」。對方還透露,手錶其實新買不久,更邀請的哥入屋,將錶盒、卡及單據拿給他,「話有8年保養」,還簽紙作實及寫上鼓勵字條,免得他擔心,「佢好好人呀,佢知當時自己飲醉,都怕我擔心同有顧慮咁收隻錶」。

司機笑言到現在都不敢相信這種好事會發生在自己身上,更告訴網民,他不會出售這隻錶,要「自己時刻戴住,提醒自己做一個唔貪心多做好事嘅人」。

看完窩心結局的網民,紛紛大讚樓主好人有好報,「呢份禮物收得開心又安心,個客係真心送你,因為你唔貪心」;又有人大嘆香港其實很多有錢人,「但捨得豪畀有需要嘅人,少之又少,好人一生平安!」。然而也有人笑爆「分析」,估計可能手錶是前男友送的,「分咗手,個客諗住冇眼屎乾淨盲,借花敬佛送畀你」。

wcpcelia    發表於 20-10-27 11:43
alice0606    發表於 20-10-26 09:33

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

真係善有善報天降橫財,好葡萄喔

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

水晶宮

櫺囹桼 發表於 20-10-26 09:08
遇到善心的士司機,乘客可以付多少貼士?答案是1隻卡地亞名錶!有的士司機在的士群組分享,日前返夜更在蘭 ...

珍珠宮

回覆樓主:

隻表幾靚

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

以為呢單係外國新聞

翡翠宮

牛年勳章

的哥戴女裝錶

男爵府

牛年勳章

好心有好報

大宅

牛年勳章 2018復活節勳章

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔好帶住開工,呢排多打劫的哥!

翡翠宮

C.Humphrey 發表於 20-10-26 09:54
的哥戴女裝錶

唔怕...
有盒即係仲有截短左嘅錶帶,可加番長,一般男人都啱戴!
的哥戴住女裝錶,見到人問就可以講講故仔,開開心心又一天!

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

我都覺得係女乘客有d 野唔想要隻錶所以送比人,唔係冇可能新買咁樣比左人

翡翠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

伯爵府

廷廷媽 發表於 20-10-26 10:59
我都覺得係女乘客有d 野唔想要隻錶所以送比人,唔係冇可能新買咁樣比左人
...

咁又唔係嘅佢可能大把錢唔介意呢

男爵府

回覆樓主:

好鍾意睇呢啲正面嘅新聞

伯爵府

靚表

侯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

子爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

侯爵府

廷廷媽 發表於 20-10-26 10:59
...

你覺得貴啫,有$人可能只是當散銀

首頁

尾頁

跳至