自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

sjnl43 發表於 20-10-26 17:44
一係你夾唔啱醫師, 一係你護理唔好!

我夏天頂唔住, 無著有領衫, 風一吹又秘秘地

好的謝謝你

公爵府

mayau 發表於 20-10-26 12:31
我針灸了八次都未有好轉, 你是食中葯醫好嗎? 我排期做物理治療要明年二月底, 做好多動作隻手都好痛

都唔係咩大病, 你諗下人地中風都行得返,好大機會你護理唔好

夏天要堅持,要有領衫唔可以比風吹到

我頂唔順, 所以好得慢,你試下唔好再比個膊受涼,包你無咁痛

伯爵府

2020勳章

monmonyy 發表於 20-10-26 17:39
請問你斷到尾嗎

斷到尾㗎喎!連埋我,3個家人都曾肩周炎。係要自己勤力做返拉筋,要忍痛拉,才會好的。物理治療只係教你動作, 要自己在家勤力做。勤力才快好。

我哋3個都無翻發過。

wcpcelia    發表於 20-10-27 11:14
sjnl43    發表於 20-10-26 18:18

大宅

Lihoma 發表於 20-10-26 15:50
無線節目 最強生命線 上星期嗰集講肩周炎,有介紹拉筋舒緩和治療方法,你上 mytv super 睇睇,過埋今日就無 ...

點解過埋今日就無免費睇?

翡翠宮

精叻鼠年勳章 2020勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

kitchanjn1428 發表於 20-10-26 18:23
點解過埋今日就無免費睇?
mytv super 免費區節目只俾7日時間睇,過咗想睇要付費先睇到

而今日電視會播另一集新嘅

琥珀宮

2020勳章

做拉筋你可以斷尾,朋友之前抬高隻手都唔得都成年,做運動拉筋而家無事。

別墅

野原美冴 發表於 20-10-26 18:16
斷到尾㗎喎!連埋我,3個家人都曾肩周炎。係要自己勤力做返拉筋,要忍痛拉,才會好的。物理治療只係教你動作, ...

謝謝你

別墅

mercurycc 發表於 20-10-26 18:39
做拉筋你可以斷尾,朋友之前抬高隻手都唔得都成年,做運動拉筋而家無事。 ...

謝謝你

珍珠宮

2020勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

係咪即係五十肩?我已經痛左十個月啦

男爵府

DATE456 發表於 20-10-26 14:58
請問樣子係点樣的。可否给圖看。謝謝你

男爵府

回覆 野原美冴 的帖子

想問下你3位家人痛咗幾耐?做拉筋運動做咗幾耐?由患病到完全康復係幾多時間

男爵府

我今年48歲,今年年初左肩有少少痛,可能疫情關係一日買兩三日餸(已經分開幾次買),買完返嚟又要抹抹抹,又要煮足三餐,無時間去做運動,去到4月中隻左手肩痛到連胸圍都扣唔到,去醫生比咗d消炎止痛藥教我幾個拉筋運動,之後好咗d無咁痛,但一星期後消炎藥食完又超痛,痛到瞓唔到,去到8月又試下睇下跌打,敷下又好d自己會做下拉筋,宜家就試緊仁济中醫針灸,隻佬同我去樓下推下籃球

大宅

2020勳章

一隻鴨鴨 發表於 20-10-26 11:25
我試過有,之後睇中醫好番

同埋日常要拉筋!

可否介紹中醫

公爵府

hello^_^ 發表於 20-10-26 22:52
可否介紹中醫

我當年又係手都舉唔起,嚇到屎

完來師奶到師傅, 中年人好多中

去正規中醫, 理得你工聯會, 廣華浸大.......好多醫師都識醫

唔洗太驚, 但攪唔好,好多人網上留言, 可以痛357年

暫時唔好操勞, 唔好冷親個關節, 拉下根好快好

大宅

回覆 monmonyy 的帖子

如果夜晚好痛真係要食止痛藥,但我當時每日做1.5小時網上教的肩周炎運動都無用,亦試過好多種醫法,我覺得最有用是物理治療,佢先用冲激波打鬆D机肉(但我不知是否間間都有冲激波做),跟住做刮痧,最後物理治療師再幫我用按摩槍打返開D黏住既位,隻手睇左幾次就可舉高了。我相信自己忍痛長時間勤做運動是可以好番,但我真係忍唔到晚上突然痛醒,日常生活又有困難,穿褲拉唔到,拿水杯都無力,開的士車門都辛苦。

男爵府

hellokitty525 發表於 20-10-26 22:31
我今年48歲,今年年初左肩有少少痛,可能疫情關係一日買兩三日餸(已經分開幾次買),買完返嚟又要抹抹抹,又要 ...

我又係左手肩痛到連胸圍都扣唔到

子爵府

2020勳章

hello^_^ 發表於 20-10-26 22:52
可否介紹中醫

已PM

男爵府

2020勳章 好媽媽勳章

我都有,最近痛咗一個月
開心每一天

別墅

一元 發表於 20-10-27 00:13
回覆 monmonyy 的帖子

如果夜晚好痛真係要食止痛藥,但我當時每日做1.5小時網上教的肩周炎運動都無用,亦 ...

好明白你的心情

男爵府

回覆 一元 的帖子

問請你是否痊癒了?物理治療做咗幾耐?貴唔貴乜嘢價錢?thx!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊