潮流時尚

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我之前訂左Nano speedy,呢排睇小紅書,都話批號LA (Made in USA)果d好唔得,大陸果邊好多人收到都退貨

咁岩上星期lv話到左貨,我尋日去拎貨果陣,sa拎出黎時見到d包裝紙冇晒,感覺似比人打開過,袋個形狀係歪既,有一邊油邊睇唔到,我再睇睇批號,真係LA

我問佢有冇新,佢話冇,係跟單比貨,我好唔開心,等左兩個幾月比d咁既貨,請問有冇人知道我可唔可以request唔要美國做?如果下次再係呢個質素,可唔可以要求退款?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我想問,呢個你接受左?唔可以唔要咩?

男爵府

我愛Corina 發表於 20-10-26 15:41
我想問,呢個你接受左?唔可以唔要咩?

我最後冇要,等下批貨,但sa話可能等3-6個月
以我所知冇得退款,只可以換貨

大宅

可以,我之前買palm springs mini,request一定要made in France,因為有唔少人話made in USA quality差d

ada0707    發表於 20-10-28 09:19

伯爵府

gunpowder 發表於 20-10-26 11:53
我之前訂左Nano speedy,呢排睇小紅書,都話批號LA (Made in USA)果d好唔得,大陸果邊好多人收到都退貨

咁 ...

咁你有冇印象個袋係咪寫住 made in USA?

男爵府

l_can_fly 發表於 20-10-26 16:22
可以,我之前買palm springs mini,request一定要made in France,因為有唔少人話made in USA quality差d
...

我WhatsApp sa request左,但sa態度一般,話香港冇出售made in usa既批次

男爵府

Rattie 發表於 20-10-26 18:36
咁你有冇印象個袋係咪寫住 made in USA?

冇印象,我好快就揭去後面睇批號

伯爵府

gunpowder 發表於 20-10-26 21:51
冇印象,我好快就揭去後面睇批號

我咁問係因為我個袋批號都係 LA 字頭不過係 made in france
我足足等咗四個月~ 好在個袋係冇問題

wcpcelia    發表於 20-10-29 11:35

大宅

gunpowder 發表於 20-10-26 20:33
我WhatsApp sa request左,但sa態度一般,話香港冇出售made in usa既批次

可能一dd我唔知點解之前有見到

大宅

LV手袋唔會made in USA的
批號頭兩個英文字係貨倉/廠的代碼
咪俾人誤導呀

大宅

pigmummy 發表於 20-10-28 01:19
咪俾人誤導呀

可能記錯啦 總之見到唔係France就無要到。不過YouTube都有外國人講made in USA,係有㗎

伯爵府

pigmummy 發表於 20-10-28 01:19
咪俾人誤導呀

有網站寫到好 pro 咁列明各種各樣 LV Date Codes 嘅出處,LA 話係美國出品
不過就如我個袋 LA but made in france, 咁大個品牌應該唔會亂咁嚟
我唔係 LV fans 之前有段時間好耐冇買過嘢,不過我未見過 USA 貨,只係買過 france italy spain

gunpowder    發表於 20-10-29 10:45

伯爵府

l_can_fly 發表於 20-10-28 10:04
可能記錯啦 總之見到唔係France就無要到。不過YouTube都有外國人講made in USA,係有㗎
...

LV web 有講係有 made in USA 的

禁止訪問

大宅

Rattie 發表於 20-10-28 10:48
LV web 有講係有 made in USA 的

眼鏡就有美國做
袋就一定西班牙法國意大利幾間工場
肯定冇美國
LA字頭果D唔係批號
係每個袋嘅追蹤碼

大宅

Rattie 發表於 20-10-28 10:47
有網站寫到好 pro 咁列明各種各樣 LV Date Codes 嘅出處,LA 話係美國出品
不過就如我個袋 LA but made in ...

果啲唔係date code
係每個袋有一個RFID碼
手袋一定冇美製
眼鏡就有

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

pigmummy 發表於 20-10-28 17:47
果啲唔係date code
係每個袋有一個RFID碼
手袋一定冇美製

唔係challenge 你,但好奇想知點解你咁肯定無手袋係made in US 嘅?

見官網都有寫有機會係US 造。。。

男爵府

gunpowder 發表於 20-10-26 11:53

咁 ...

見大家嘅討論幾有趣,我頭先摷返16年前係美國LV專門店買嘅speedy25出黎。留意返個皮位有印明made in USA。哪些年傻傻分不清嘅我當然無乜留意就買左(當年大概HKD5,000)。之後用左一排發覺手抦位啲皮氧化變深色速度比其他皮位快好多,所以拎佢去香港專門店,佢地就幫我換左兩條手抦
到依家過左十幾年個袋都無乜走樣(唔算常用),質量好ok。
香港會唔會賣made in USA嘅袋我就唔清楚lu。

男爵府

我愛Corina 發表於 20-10-29 08:05
唔係challenge 你,但好奇想知點解你咁肯定無手袋係made in US 嘅?

見官網都有寫有機會係US 造。。。

我都唔記得左香港官網都係咁寫
所以我唔太信sa話香港冇賣made in usa既野
不過LA係咪代表made in usa就唔敢講
始終我當時冇留意到產地

男爵府

carolinewong55 發表於 20-10-28 11:56
個袋有問題梗係唔好要啦 咪再等下 唔好屈就要個quality唔好既袋!

係呀,所以我最後冇要到,等下批貨
不過sa態度唔多好,對lv有d失望

首頁

尾頁

跳至