自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

可能有班人未深入了解佢地,會覺得佢地又整容,又化妝,就有個壞印象,但其實現實好殘酷,你唔執下個樣,就會俾人攻擊,甚至冇得出道。我不嬲都會留意下韓團,N年前第一次睇少女時代跳舞覺得好震撼, 點解可以咁齊,因為當年興過的Jpopd偶像都唔會跳到咁齊,之後慢慢聽埋其他團,到今時今日,只係覺得韓團的競爭真係大到你無法想像,就算你好唱得跳得識百般武藝都冇用

(續)

伯爵府

最近睇下d韓團私底下share d Youtube片,先發現好多成員又靚又跳得唱功好好仲識幾樣樂器,佢地依家仲會鬥排舞排得複雜同難,外國人其實都好多人鐘意kpop,佢地係睇成個package, 所以真心覺得大家唔好淨係睇表面,佢地d偶像團體一d都唔「偶像」,真係on another level

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

szesze_lam 發表於 20-10-26 16:04
最近睇下d韓團私底下share d Youtube片,先發現好多成員又靚又跳得唱功好好仲識幾樣樂器,佢地依家仲會鬥排 ...

佢地好專業咁訓練一班人,好辛苦,而且如果唔夠勤力或無天份,就被淘汰,所以出到道都係精挑細選,我覺得真係要好鐘意做演藝,先捱得過,因為10幾歲就要去受訓。

伯爵府

https://youtu.be/ie479ZPufMQ

https://youtu.be/26qMizM47DE

https://youtu.be/pWuC_CuPzGA

https://youtu.be/Ibz0N2dSswQ

https://youtu.be/XjX5yj_h7ns

https://youtu.be/lMC6_j37TLE

伯爵府

0q.cathy 發表於 20-10-26 17:07
佢地好專業咁訓練一班人,好辛苦,而且如果唔夠勤力或無天份,就被淘汰,所以出到道都係精挑細選,我覺得 ...

所以我覺得韓國藝人真係比較多元化,不過因為壓力太大好多人都depression, 真係好慘

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

szesze_lam 發表於 20-10-26 17:15
所以我覺得韓國藝人真係比較多元化,不過因為壓力太大好多人都depression, 真係好慘
...

所以如果用一份工黎睇,好唔人道,但又有講:食得咸魚抵得渴,始終明星唔同普通人。

伯爵府

0q.cathy 發表於 20-10-26 17:43
所以如果用一份工黎睇,好唔人道,但又有講:食得咸魚抵得渴,始終明星唔同普通人。
...

仲有韓國黑粉問題非常嚴重 好痴線好恐怖

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

睇完black pink 果個節目就覺得成功從來不是僥倖
.........................................

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主:

辛苦過做馬戲團,
出得黎都係精英中既精英

禁止訪問

大宅

不過大部分都真係無樣精,唱歌跳舞彈樂器,每樣都ok咁。但點都好過以前日本偶像好多

男爵府

有十幾歲開始做練習生,仲要唔知有冇出道機會
佢地哩份毅力,真係好勁好勁

男爵府

人地由細開始培養
而且一年淘汰上百隊

大宅

回覆樓主:

之前睇過Exo-Tao嘅訪問,佢好細個去咗韓國受訓,嗰種辛酸不為人道,佢都係頂唔順先離開Exo。

男爵府

精英中的精英,由好多人選拔出黎再訓練,訓練其間唔掂都會被out, 出道仲要同好多新人比拼,不過不失都唔會紅。最重要係公司有資源幫手宣傳,唔係好快又被遺忘。

珍珠宮

Gniw 發表於 20-10-26 19:23
之前睇過Exo-Tao嘅訪問,佢好細個去咗韓國受訓,嗰種辛酸不為人道,佢都係頂唔順先離開Exo。
...

加上其他中國籍成員都走返大陸,好似佢有個富爸爸,俾錢斷約。不對請指正。

伯爵府

Catkooroo 發表於 20-10-26 19:35
精英中的精英,由好多人選拔出黎再訓練,訓練其間唔掂都會被out, 出道仲要同好多新人比拼,不過不失都唔會 ...

yes, 公司偏心就死得, 好似之前f(x), 搞散埋, CLC d 歌都幾好, 可惜公司冇俾太多資源佢地, 明明佢地可以再紅D

珍珠宮

我都欣賞k-pop作品,但韓國偶像表面光鮮亮麗、好風光,但背後真係好辛酸

長時間特訓會迫到人去一個臨界點,頂得順/頂唔順都影響到身心健康
而且訓練期間好多唔人道嘅事,三餐食唔飽、迫食減肥藥....呢啲韓國練習生有講過

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

同意, 可以出道, 應該都係精英了

首頁

尾頁

跳至