夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

2020勳章

Del

別墅

都係一般post,改變其他人好難, 一係你接受,一係改變環境divorce

大宅

2020勳章

Standsonenight 發表於 20-10-26 21:11
都係一般post,改變其他人好難, 一係你接受,一係改變環境divorce

就係唔想接受

睇完其他post都覺得自己個case好小事

或者我太幼稚,不適合結婚

我唔認為要為咗小朋友啞忍,唔認為單親有任何問題,我唔希望小朋友會學佢老豆咁衰

大宅

babybaby69 發表於 20-10-26 20:36
點算

佢無耐性,脾氣又差

生完BB無耐,情緒可能受荷爾蒙影響,先集中精神照顧小朋友,BB大D時你又可能會有唔同想法

洋房

回覆 babybaby69 的帖子

新手父母通常都有呢類問題, 最重要是溝通, 好好同你先生傾下以後條路點樣一齊行, 個家大家都有份

大宅

babybaby69 發表於 20-10-26 20:36
點算

佢無耐性,脾氣又差

其實我生完之後有段時間都好失望,覺得佢好似唔理個仔咁,每日電話不離手,食飯㩒沖涼拎埋入去,一早起身又㩒,半夜醒左又㩒,連等lift入到lift都係㩒住個電話。又試過喺娘家食飯但我要餵奶,我餵完奶出到黎,我以為佢會幫我夾定少少送。結果出到去碗白飯原封不動。然後啲送都食得七七八八...嗰下好想喊。有時我抱住bb夾唔到送佢都無主動幫我。其實會有好多呢啲沙石位,你可以冷靜啲消化左先慢慢同佢講返。不過我另一半性格我應該講唔到,所以我而家學會了放開。呢啲係佢缺點,唔細心唔浪漫,但佢都會有佢嘅優點。唔好諗佢做漏左嘅,諗下佢為你做過嘅。人無完美自己都一樣。加油

公爵府

2020勳章

一嚿大番薯 發表於 20-10-26 23:26
其實我生完之後有段時間都好失望,覺得佢好似唔理個仔咁,每日電話不離手,食飯㩒沖涼拎埋入去,一早起身 ...
最近在我先生處慢慢學咗一樣嘢,原來有啲男人,好似我先生係 會憑雙方培養嘅感情來排先後次序對人好嘅程度有多少之分別。咁係咪人指嘅偏心?
佢令我看到:
感情培養嘅公式很多變,不是只是時間,還有人緣,互相呼應嘅元素等等。我最近要接受這個事實,就是我先生對佢前妻的 繼子女 比對我啲女更好,我啲女,佢連睇為係佢啲子女都冇咁嘅情感。理性上我知,這不代表我啲子女 不可愛,不值得人愛。人的偏心就是這樣子來的。
再說回感情,感情也會因其他元素影響到。我不明白為何我先生對佢前妻的感情現在會去到把她擺在我啲女之下。可能她就是越來越討厭他,所以自然發展,二人感情變差。
你講得好0岩,改變其他人係好難嘅,比自己學習放開還難做到。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

大宅

2020勳章

BaolawBB 發表於 20-10-26 22:28
生完BB無耐,情緒可能受荷爾蒙影響,先集中精神照顧小朋友,BB大D時你又可能會有唔同想法

其實唔係,以前都有d頂唔順佢,但我愛佢,唔想冇左個伴侶,而家有個小朋友,覺得小朋友才是我的全部,唔想再忍老公

老公有時在bb面前鬧我,bb都呆左,我唔想見到bb有個衰老豆

大宅

2020勳章

一嚿大番薯 發表於 20-10-26 23:26
其實我生完之後有段時間都好失望,覺得佢好似唔理個仔咁,每日電話不離手,食飯㩒沖涼拎埋入去,一早起身 ...

咁我老公又唔算唔理小朋友嘅

但有時小朋友扭計,佢會忟到作狀打佢,我會好驚,當然如果佢真係打我會報警

我其實心裡希望佢同以前一樣錫我,但我覺得佢同我一樣,有小朋友之後就冇咁在意我,小小事忍唔到就在家大吵大鬧,我覺得好討厭

子爵府

2020勳章

大宅

babybaby69 發表於 20-10-27 01:49
咁我老公又唔算唔理小朋友嘅

但有時小朋友扭計,佢會忟到作狀打佢,我會好驚,當然如果佢真係打我會報警

長痛不如短痛,忍唔到佢就分開冷靜下睇下兩個人係未可以走落去啦!

既然小朋友都可以作狀打,我諗佢都唔會真心對小朋友好,依個年代仲打小朋友依個動作同諗法都好唔得囉,離婚你同小朋友都無損失呀嘛。

子爵府

2020勳章

唉,又係呢啲case,好難攪。BK大把。結咗婚之後,好想生, 生左之後,又係因為個小朋友嘅問題而離婚。講就係生仔為離婚?個邏輯好似有啲問題。好好地同你老公表達下你嘅睇法啦,有小朋友之後,屋企就梗係唔同咗啦。

大宅

2020勳章

alicego62 發表於 20-10-27 12:22
唉,又係呢啲case,好難攪。BK大把。結咗婚之後,好想生, 生左之後,又係因為個小朋友嘅問題而離婚。講就係 ...

原來I am not alone....

男爵府

2020勳章

babybaby69 發表於 20-10-27 01:43
其實唔係,以前都有d頂唔順佢,但我愛佢,唔想冇左個伴侶,而家有個小朋友,覺得小朋友才是我的全部,唔想 ...

小朋友大左會飛走,伴侶先係陪你走完人生路嗰個。我媽就係你既例子,由細到大好錫我好黐我,直情係一種壓力... 我長大左後我媽好難接受我已經唔再需要佢。當然唔係叫你死忍,但千祈唔好覺得小朋友係你既全世界,你要有自己既生活。

大宅

2020勳章

honeybid2 發表於 20-10-27 20:48
小朋友大左會飛走,伴侶先係陪你走完人生路嗰個。我媽就係你既例子,由細到大好錫我好黐我,直情係一種壓 ...

我明白,不過可能我覺得小朋友愛我多一點,我抱住佢感覺甜密,我老公只會鬧我,我都費事睬佢

小朋友大d 肯定再多問題

伯爵府

2020勳章

babybaby69 發表於 20-10-27 21:17
我明白,不過可能我覺得小朋友愛我多一點,我抱住佢感覺甜密,我老公只會鬧我,我都費事睬佢

小朋友大d 肯 ...

世界上每日都發生緊同樣故事 只不過不同主角 可能離左婚 下一個又係咁 又可能多一個小朋友 問題 月來月複習 有時要放鬆下 溝通下試下婚輔 唔得就 可能要放手 下半生點活 你有選擇權 但 也要承担後果

大宅

babybaby69 發表於 20-10-26 22:04
就係唔想接受

睇完其他post都覺得自己個case好小事

正如BaolawBB講,生完之後受荷爾蒙影響情緒,你試下當BB瞓咗時,自己合埋眼,然後放鬆成個人乜都唔好諗太約五至十分鐘,慢慢調息自己,唔好再諗唔適合結婚呢樣野

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
C6事件 ... 2 3 4 5 6 .. 20
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊